ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

«Γαμώ τα επιτελεία σας»!


 Η χώρα φλέγεται για μια ακόμα φορά.

Καμένα σπίτια και κόποι μιας ολόκληρης ζωής, καμένη γη και στάχτη, από τον Κουβαρά μέχρι την Ανάβυσσο και από τα Δερβενοχώρια μέχρι την Μάνδρα και το Λουτράκι. 

Τι μας είπε για τις πυρκαγιές και τις καταστροφές ο αρχι-άριστος και αρχι-επιτελικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης;  «Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό» – «Φωτιές είχαμε και θα έχουμε»!

Μόλις πριν 10 μέρες ο ίδιος αρχι-άριστος και αρχι-επιτελικός Μητσοτάκης έταζε  «κοσμογονία» στην πυροπροστασία με «κουλτούρα εκκενώσεων» με υποστελεχωμένη Πυροσβεστική, υποστηρίζοντας: «Εχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο»! Στο πλαίσιο της… μεθοδικότητας του το πρώτο πράγμα που έκανε, όταν ξαναβγήκε πρωθυπουργός, ήταν να φτιάξει ΠΝΠ για να στέλνει τους πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ!

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι η εξής:

–  Η Πυροσβεστική για μια ακόμα χρονιά να σβήνει φωτιές με πάνω από 4500 χιλιάδες κενά και τις υπόλοιπες θέσεις κατακερματισμένες σε διάφορες κατηγορίες: Εποχικοί, πενταετείς, επταετείς, μόνιμοι.

– Το 85% από τα περίπου 3.500 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν ηλικία πάνω από 10ετία και οι πιστώσεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού είναι μειωμένες κατά 7,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι.

– Μαζί με αυτά και η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της πυρασφάλειας.

***

Έναν χρόνο πριν, η κυβέρνηση, με το ίδιο άσβεστο θράσος, δήλωνε (τον Ιούνιο 2022): «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι φέτος» για τις φωτιές!

Ιδού και τα στοιχεία της «προετοιμασίας» και της υπονόμευσης της αντιπυρικής προστασίας, όταν λεγόταν αυτές οι «άριστες» κουβέντες:

– Μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού ήταν οι δαπάνες για το σύνολο των αναγκών για τη διαχείριση και προστασία των δασών.

– Αντί να καθαριστούν όσα στρέμματα δάσους ήταν ανάγκη η κυβέρνηση μίλαγε για καθαρισμό μόλις μόλις 38.000 στρεμμάτων.

– Σχεδίαζε τη συντήρηση και τη βελτίωση μόλις για το 10% των δασικών δρόμων που χρειάζονται τέτοιες εργασίες και για το 10% – 15% του συνόλου των αντιπυρικών ζωνών.

Το ανθρώπινο δυναμικό των Δασικών Υπηρεσιών κάλυπτε μόνο το 30% των αναγκών.

– Οι ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική ξεπερνούσαν τις 4000 χιλιάδες θέσεις και υπήρχαν τεράστια προβλήματα σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα.

–  Σ’ αυτές τις συνθήκες 1.700 πυροσβέστες ήταν εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, αφού είχαν αποσπαστεί στις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.ο.κ.

Αποτέλεσμα αυτής της «προετοιμασίας» για το 2022: 

Πάνω από 132.000 στρέμματα κάηκαν μόνο τον Ιούλιο του 2022 στην Ελλάδα (Έβρος, Πεντέλη, Λέσβος, Κρήτη, Ιτέα κ.α). Για την Πεντέλη, όπου έγιναν στάχτη πάνω από 20.350 στρέμματα, σας καλούμε να διαβάσετε για την επαναλαμβανόμενη διαδρομή δεκαετιών: Στάχτη – τσιμέντο και πάλι στάχτη – τσιμέντο…

Κι ενώ συνέβαιναν όλα τα παραπάνω ο Μητσοτάκης έβλεπε «καλύτερο συντονισμό» στις πυρκαγιές!

***

Πάμε στο καλοκαίρι του 2021:  

Ήταν τότε που η κυβέρνηση, από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, διέθεσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ!

Τι έγινε μετά;

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα κάηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες στην Ελλάδα σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου του 2021, 1.008.740 στρέμματα κάηκαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τα δεδομένα του EFFIS.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η καμένη έκταση στη Β.Εύβοια ήταν 465.820 στρέμματα.

Τι έλεγε ο αρχι-άριστος και αρχι-επιτελικός πρωθυπουργός ενώ καιγόταν η χωρα; Μας ενημέρωνε ότι έχουμε «μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», που «συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες»!

Ο κύριος Μητσοτάκης, μάλιστα, δεν είχε κανέναν πρόβλημα, στο τέλος του πύρινου καλοκαιριού του 2021, στα τέλη Αυγούστου, να κάνει… πλακίτσα («άριστη»!) μιλώντας για κάποιους που  «σε κάθε φωτιά θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους»!

Θυμίζουμε: Στην Ελλάδα των Rafale δεν υπάρχει αντιπυρική προστασία. Στην Ελλάδα των Belharra δεν υπάρχει αντισεισμική θωράκιση. Στην Ελλάδα των ακαταδίωκτων τραπεζιτών δεν υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία. Στην Ελλάδα των αφορολόγητων εφοπλιστών δεν υπάρχουν συστήματα ασφάλειας για τα τρένα. 

Κατόπιν όλων αυτών, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι τέτοιες κουβέντες δεν συνάδουν ούτε με «άριστους», ούτε με «επιτελικούς», ούτε με τα Χάρβαρντ τους, ωστόσο συνάδουν απολύτως με ό,τι λέγεται στα σπίτια, στις γειτονιές, στα καφενεία και κυρίως πάνω στις στάχτες της καμένης Ελλάδας, τέσσερις λέξεις:  

«Γαμώ τα επιτελεία σας»!

* Η φωτογραφία είναι του εξαιρετικού Γιάννη Κέμμου και δημοσιεύθηκε και στο άρθρο του Δημήτρη Κούλαλη, στον «Ημεροδρόμο», με τίτλο «Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν μόνοι τους ό, τι μπορούν»- Ε, λοιπόν, δεν αντέχω άλλο να το ακούω!

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

2 σχόλια:

  1. ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
    Θέλει δάση «παραγωγικά» μέσα από «οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες»

    Με μια επανάληψη όσων λέει μετά από κάθε τέτοια καταστροφή επιχείρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης να αποσιωπήσει (χτες στη Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων) τον ενταφιασμό του «επιτελικού» του κράτους στα αποκαΐδια από μια σειρά πυρκαγιές, που για άλλη μια φορά κατέκαψαν τη χώρα από τη μια άκρη στην άλλη. Βρήκε, ωστόσο, πάτημα να προπαγανδίσει ξανά σχέδια εμπορευματοποίησης των δασών και της γης γενικότερα.

    Συγκεκριμένα, μιλώντας ξανά για την «κλιματική κρίση», τα φόρτωσε πάλι στον «στρατηγό άνεμο» και τον «κακό μας τον καιρό», παρουσίασε ως κατόρθωμα ότι δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή, ότι στέλνει το μήνυμα «112» για εκκενώσεις. Ισχυρίστηκε ότι «χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία», ενώ φρύαξε ο κόσμος με τα τηλεοπτικά πλάνα από τις ατέλειωτες ουρές ανθρώπων ή από ανθρώπους φορτωμένους σαν τα ζώα πάνω σε καρότσες αγροτικών και φορτηγών.

    Αλλωστε, ήταν τόσο «οργανωμένη» η εκκένωση και απομάκρυνσή τους, που πάνω στο «όπου φύγει - φύγει» πάρα πολλοί δεν πρόλαβαν να πάρουν καν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Εξ ου και το ΥΠΕΞ αναγκάστηκε εντός του αερολιμένα Ρόδου να στήσει άρον - άρον «γραφείο εξυπηρέτησης ξένων πολιτών», προκειμένου να διευκολύνει, σε συνεργασία με τις οικείες πρεσβείες, την αναχώρησή τους.

    Ενώ, στη δευτερολογία του παραδέχτηκε ότι τα δάση «είναι σε μεγάλο βαθμό παραμελημένα» και έτοιμος να εκμεταλλευτεί την περίσταση για να προωθήσει μπίζνες του κεφαλαίου, επέμεινε ότι «αυτό το οποίο αποκαλούμε "καθαρισμό του δάσους"» πρέπει «να γίνεται μέσα από οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες».

    «Είναι μύθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα ελληνικά δάση. Μύθος», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι πρέπει «να προτεραιοποιήσουμε δάση τα οποία έχουν εξαιρετικά μεγάλη οικολογική σημασία. Δύο τέτοιες κατηγορίες: Κάποια σπάνια δάση τα οποία πραγματικά αν καούν δεν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε ποτέ με φυσική ή τεχνητή αναδάσωση. Και τα περιαστικά δάση της Αθήνας, και της Θεσσαλονίκης θα έλεγα, για λόγους οι οποίοι είναι απολύτως κατανοητοί».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοναδική τους ικανότητα οι εκκενώσεις. Εθισμένοι από την εποχή του Εμφυλίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου