ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Εντείνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για την «επιρροή στην περιοχή»


«Αν επιβάλλαμε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία δεν θα επέβαλλαν κυρώσεις κατά του Βουλίν», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς την Παρασκευή, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ κατά του επικεφαλής των σερβικών Μυστικών Υπηρεσιών. «Λέω αυτό που μου έχουν πει: "Αν επιβάλετε κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα υπάρξουν κυρώσεις ενάντια σε κανέναν"», πρόσθεσε, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την ένταση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και στα Βαλκάνια.

Θυμίζουμε ότι οι κυρώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε βάρος του Αλ. Βουλίν (για χρόνια επικεφαλής σε σημαντικά χαρτοφυλάκια διαφόρων κυβερνήσεων υπό τον Βούτσιτς) ανακοινώθηκαν με το επιχείρημα ότι ο εν λόγω «χρησιμοποιεί τα δημόσια αξιώματα για να υποστηρίξει τη Ρωσία (...) διευκολύνοντας κακόβουλες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και έτσι παρέχοντας στη Ρωσία μια πλατφόρμα για περαιτέρω αύξηση της επιρροής της στην περιοχή».

Στις δηλώσεις του ο Βούτσιτς επανέλαβε και την ετοιμότητα του Βελιγραδίου να υπερασπιστεί με κάθε μέσο «τον λαό μας στο Κόσοβο και στα Μετόχια», καθώς διατηρείται η τεταμένη ατμόσφαιρα στο βόρειο Κόσοβο, μετά την προσπάθεια της Πρίστινας να επιβάλει εκεί, με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, δημάρχους που προέκυψαν από μια διαδικασία με σχεδόν μηδενική συμμετοχή των Σέρβων, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στην περιοχή.

Μετά την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν ΗΠΑ και ΕΕ για «μονομερείς κινήσεις» της Πρίστινας και μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της, η κυβέρνηση του προτεκτοράτου του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τα δημαρχεία. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, εντείνεται και η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Πρίστινα, με χαρακτηριστικούς τους διαπληκτισμούς μέσα στο κοινοβούλιο του προτεκτοράτου.

Με Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες να πιέζουν για μια «εξομάλυνση» μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου με όρους που διευκολύνουν τα ευρωατλαντικά σχέδια στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Αμερικανός απεσταλμένος Γκ. Εσκομπάρ δήλωσε κατά τον πρόσφατο γύρο επαφών του στην περιοχή πως «έχουμε θετικές ενδείξεις ότι ο Σέρβος Πρόεδρος είναι έτοιμος να δεχτεί» το τελευταίο σχέδιο που είχαν καταθέσει οι Βρυξέλλες, ενώ ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλ. Κούρτι «χρειάζεται λίγο ακόμα για να πειστεί».

Ευρωενωσιακό «τελεσίγραφο» στη Βόρεια Μακεδονία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, νέα αντιπροσωπεία Ευρωπαίων αξιωματούχων ολοκλήρωσε την Παρασκευή επαφές στη Βόρεια Μακεδονία, όπου η στάση της αντιπολίτευσης (και κυρίως του VMRO - DPMNE, που διέκοψε επαφές με την κυβέρνηση, ζητώντας ξανά πρόωρες εκλογές) προσθέτει εμπόδια στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η εν λόγω αναθεώρηση αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και έχει ως βασικό θέμα την αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας, όπως έχει συμφωνηθεί με τη Σόφια ώστε να άρει το σχετικό βέτο.

«Η αναβολή της έγκρισης των συνταγματικών τροπολογιών σημαίνει αναβολή της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», δήλωσε με μορφή τελεσιγράφου ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Αλ. Σάλενμπεργκ, επικεφαλής αντιπροσωπείας 3 Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διεθνούς απομόνωσης».

Ο Τσέχος ΥΠΕΞ Γιαν Λιπάφσκι, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, δήλωσε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή γεωπολιτικά όπου η Ευρώπη μπορεί να επεκταθεί. Θα ήταν λάθος αν η Βόρεια Μακεδονία έχανε αυτήν τη στιγμή» και μίλησε για «το ενδιαφέρον της ΕΕ να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία τη διαδικασία ένταξης, να εργαστεί για όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου