ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Είμαστε μια ... ωραία - αντιλαϊκή - ατμόσφαιρα


ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» - ΝΙΚΗ - ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Στα τρία πρώτα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, έδειξαν τη διάθεσή τους για συναίνεση

Με το «καλημέρα», ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα έδειξαν τη συναίνεσή τους στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο έχει ξεκινήσει και μάλιστα με φόρα από την περασμένη Δευτέρα με τη συζήτηση και ψήφιση δύο νομοσχεδίων και πολλών τροπολογιών.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο που πέρασε στη Βουλή, δηλαδή το τερατούργημα για την ψήφο των αποδήμων, με ρυθμίσεις που αλλοιώνουν πλήρως το εκλογικό σώμα. Επί δύο μέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (24 - 25 Ιούλη), ξεχείλισαν η συναίνεση και η ...εθνική ομοψυχία ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα. Πλήρως στοιχισμένα με τους στόχους της κυβέρνησης, όχι μόνο συμφώνησαν με το νομοσχέδιο αλλά οι όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν ήταν για να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στους αντιδραστικούς, βάρβαρους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που φέρουν ατόφια τη σφραγίδα της στρατηγικής της ΕΕ, του κεφαλαίου.

Αποκαλυπτήρια Νο 1

Ηταν παραπάνω από χαρακτηριστική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Σ. Φάμελλο, να διαμαρτύρεται ότι η κυβέρνηση αγνοεί την προθυμία του κόμματός του να συμβάλει στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής φόρμουλας για την ψήφο όλων των αποδήμων. «Επικαλείστε τη σύνθεση και τη συναίνεση, αλλά δεν κάνατε κάτι γι' αυτό. Φέρατε μια ρύθμιση με διαδικασία βραχεία, fast track...». Μάλιστα, η ...διαμαρτυρία του έφτασε στο να εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή εξασφάλισε τη συναίνεση των άλλων και όχι και του ΣΥΡΙΖΑ!

Στην ίδια συζήτηση ο Σ. Φάμελλος, αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό διάλογο υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κόμμα του θα βάλει πλάτες στις επικίνδυνες διευθετήσεις. Μάλιστα, καλλιεργώντας παραπέρα τον επιζήμιο για τον λαό εφησυχασμό εναπόθεσε στις ΗΠΑ και την ΕΕ την εξασφάλιση της δέσμευσης της Τουρκίας σε έναν διάλογο βασισμένο στο Διεθνές Δίκαιο! «Οπως και να έχει, εμείς θα συμβάλουμε σε αυτή τη συζήτηση»...

Αντίστοιχα πλήρως στοιχισμένο με την κυβέρνηση ήταν και το ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο ψήφισε το νομοσχέδιο αλλά ο πρόεδρός του, Ν. Ανδρουλάκης, προέτρεψε την κυβέρνηση να επιδιώκει μεγαλύτερη συναίνεση. «Παρά τις εύλογες ανησυχίες μας επιδεικνύουμε πνεύμα συναίνεσης», είπε για το νομοσχέδιο και συνέχισε: «Ποια συναίνεση απηχεί η διαβούλευση μιας μόλις εβδομάδας; (...) Η αλαζονεία, οι υπερβολές στις ομιλίες σας είναι ενοχλητικές. Αλλά, μπροστά στη σοβαρότητα του θέματος, είναι συγχρόνως και ασήμαντες. Τις προσπερνούμε. Αλλά δεν βοηθούν να υπάρχει κλίμα ευρύτερης συναίνεσης και αυτό το υπογραμμίζω».

Η δε πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου, σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, καλωσόρισε ξανά ως «εξαιρετικά θετικό» το νομοσχέδιο, που αίρει «εκείνους τους όρους που στραγγάλισαν τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού». Κόμπασε ότι εκείνη άνοιξε τον δρόμο για να περάσει αυτό το τερατούργημα, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις τάχθηκε υπέρ ενός τέτοιου νομοθετήματος, κάνοντας την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι έχει εξασφαλισμένες τις 200 και πάνω ψήφους που χρειαζόταν ενώ σαν να εκτελούσε χρέη υπουργού Επικρατείας, χρεωμένης την πολεμική στο ΚΚΕ, εστίασε την παρέμβασή της σε δύο επίπεδα: Αφενός στο να αποθεώσει ξανά το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και αφετέρου να επιτεθεί στο ΚΚΕ.

«Υπεύθυνη στάση συναίνεσης» επέδειξαν και τα ακροδεξιά μορφώματα, όπως η «Νίκη», που όχι μόνο χαιρέτισε την κυβέρνηση για το νομοσχέδιό της αλλά έσπευσε να της ανοίξει τον δρόμο για την επιστολική ψήφο. Αντίστοιχα και το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης για την αλλοίωση του εκλογικού σώματος χαρακτηρίζοντας «πολύ θετικό» το νομοσχέδιο. Στην αρχή είχε δηλώσει υπέρ, ενώ στο τέλος ψήφισε «παρών» πιέζοντας την κυβέρνηση να προσθέσει και άρθρο για την επιστολική ψήφο. Η Ελληνική Λύση καταψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο είχε υπερψηφίσει όμως το 2021 και βέβαια κατέθεσε τις δικές της αντιδραστικές προτάσεις για επιστολική ψήφο, αβαντάροντας ουσιαστικά την κυβέρνηση.

Αποκαλυπτήρια Νο 2

Τα αποκαλυπτήρια συνεχίστηκαν και στο δεύτερο νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αυτό του υπουργείου Οικονομικών που ανάμεσα στα διάφορα ψίχουλα και κουπόνια που η κυβέρνηση τα εμφάνισε ως τεράστιες παροχές προς τον λαό, τις τάχα αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που στην πράξη είναι μείωση, τις νέες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματίες όπως το άρθρο 5 για τους ομολογιούχους, φιγουράρει και το κατάπτυστο άρθρο 61. Το άρθρο δηλαδή που προδιαγράφει δουλειά μέχρι τον τάφο, στο πλαίσιο της ενεργού γήρανσης της ΕΕ.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια η όλη αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πώς θα δοθούν και άλλα στο κεφάλαιο. Χαρακτηριστικά η ομιλία του Σ. Φάμελλου ήταν πλήρως αφιερωμένη στους επενδυτές της «μεγάλης επιχειρηματικότητας». Και τι δεν είπε... Οπως ότι με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια «όλη η επιχειρηματικότητα αγοράζει πλέον πρώτες ύλες ακριβά, γιατί οι πρώτες ύλες πρώτα απ' όλα στηρίζονται στην Ενέργεια», ότι «έχουμε τη μεγάλη επιχειρηματικότητα της Ελλάδας να αγωνιά για την επιβίωσή της εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και να διερωτάται αν «όλα αυτά δεν τα βλέπει η κυβέρνηση των αρίστων που τάχατες ασχολείται με τον ιδιωτικό τομέα; Τάχατες;»...

Είπε ακόμα ότι αυτό που ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «κινδυνεύει να γίνει μια χαμένη ευκαιρία», λέγοντας πως «αναφέρομαι στις επιλογές για λίγους και όχι για την επιχειρηματική βάση της χώρας μας, χωρίς ψηφιακό και "πράσινο" εκσυγχρονισμό».

Αντίστοιχα και ο Ευκλ. Τσακαλώτος διαπίστωσε ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη στις κοινωνίες να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας, να πάμε δηλαδή προς την "πράσινη" ανάπτυξη», αλλά και ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης από τους επενδυτές προς τους θεσμούς λόγω των υποκλοπών. Επισήμανε μάλιστα προς την κυβέρνηση ότι «πρέπει να πάρετε πολύ σοβαρά» τις παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και «πρέπει να μιλάτε και με τους άλλους συναδέλφους και συναδέλφισσες», προφανώς του ΣΥΡΙΖΑ, «για το τι σημαίνει να έχουμε σοβαρούς θεσμούς».

Το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το άρθρο 61, όπως και τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου (είναι, αλήθεια, λιγότερα από αυτά που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ), με τους βουλευτές του να κατηγορούν εκ νέου την κυβέρνηση ότι δεν δείχνει την πρέπουσα συναίνεση σε «καίρια ζητήματα» που, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Ν. Ανδρουλάκη, είναι «πώς θα αυξηθούν οι "πράσινες" επενδύσεις» και πώς θα «αξιοποιήσουμε με μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για να αλλάξουμε παραγωγικό υπόδειγμα. Απαιτούνται δράσεις που απαιτούν δύσκολες οικονομικές επιλογές, με έντονες διανεμητικές συνέπειες», είπε...

Τη συναίνεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη του κεφαλαίου έδειξε και το ναζιστικό παρακλάδι «Σπαρτιάτες», με τον ειδικό του αγορητή, Αν. Χαλκιά, να παρουσιάζει το δικό τους ...«μοντέλο ανάπτυξης», λέγοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την «αύξηση των εξαγωγών, τη στήριξη της βιομηχανίας», για να «μας εμπιστευτούν πάλι οι αγορές». Για το άρθρο 61 δεν έβγαλαν άχνα και ψήφισαν παρών.

Συναίνεση για τη στήριξη της υγιούς και ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι η μόνιμη καραμέλα της Ελληνικής Λύσης.

Το ακροδεξιό μόρφωμα «Νίκη» καταψήφισε το νομοσχέδιο με τον πρόεδρό του, Δ. Νατσιό, να καλεί τους βουλευτές να γίνουν επιτέλους καλοί χριστιανοί και όπως οι πραγματικοί ηγέτες να «διδάσκουν και να κυβερνούν διά του προσωπικού τους παραδείγματος» και άλλα παρόμοια που οδηγούν απλά τον λαό να πει «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ψήφισε παρών και στο νομοσχέδιο και στο άρθρο 61...

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο - πολύ και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη μεταφορά οδηγών της Πυροσβεστικής στα ασθενοφόρα. Εσυραν στην κυβέρνηση τα εξ αμάξης για το σημερινό χάλι της δημόσιας Υγείας, όμως ήταν πλήρης η συναίνεση στην απόκρυψη των αιτιών αλλά και στη συνέχιση της ύπαρξης και δράσης των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της υγείας του λαού.


Α. Ζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου