ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Η Ουκρανία «πιο κοντά από ποτέ» στο ΝΑΤΟ με ή χωρίς επίσημη ένταξη


 Ενώ το ΝΑΤΟ «κυκλώνει» τη Βαλτική Θάλασσα με ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

 «Η Ουκρανία είναι τώρα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ»: Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιούλη στο Βίλνιους, με αποφάσεις που οδηγούν στην ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση του ουκρανικού εδάφους και συνολικά σε ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, στην Αρκτική.

Στην πυρήνα των παζαριών και των επικίνδυνων αποφάσεων ήταν η μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου με σταδιακό μετασχηματισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, καθώς και οι «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα παρέχουν ισχυρά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και του G7 στο Κίεβο.

Σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και με φόντο τα παράπονα της ουκρανικής ηγεσίας επειδή δεν έλαβε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πολιτική δέσμευση για πρόσκληση ένταξης μετά το τέλος του πολέμου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως οι αποφάσεις της Συνόδου προβλέπουν ένα «πακέτο τριών σημείων»: Ιδρύεται το «Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας», επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και καταργείται το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (ΜΑΡ), κίνηση που θεωρείται ότι συντομεύει τις διαδικασίες ένταξης όποτε αυτές ξεκινήσουν.

«Η Ουκρανία έχει γίνει ολοένα και πιο διαλειτουργική, πολιτικά ενσωματωμένη στη Συμμαχία και έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην πορεία των μεταρρυθμίσεων», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, ωστόσο γίνεται λόγος για «πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται», ενώ αναφέρεται γενικόλογα ότι «θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη, όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως «το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει αρκετά όπλα», ενώ τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είχε τονίσει πως «αν δεν επικρατήσει η Ουκρανία, δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, εξέφρασε «ανησυχία» ότι η επιφυλακτική προσέγγιση του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την επιθυμία να μείνουν περιθώρια ελιγμών σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα παράθυρο για να τεθεί σε διαπραγμάτευση η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Και για τη Ρωσία, αυτό αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσει την τρομοκρατία της».

G7: Πλαίσιο για μακροπρόθεσμες «ρυθμίσεις ασφαλείας»

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ντε φάκτο ΝΑΤΟποίησης του ουκρανικού εδάφους, ανεξάρτητα από το εάν και πότε θα προσκληθεί επίσημα η Ουκρανία να ενταχθεί, και με το βλέμμα στη συνολικότερη μακροχρόνια αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, οι ηγέτες του G7, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατέληξαν σε ένα «Διεθνές πλαίσιο για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις ασφαλείας της Ουκρανίας».

Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει ότι οι χώρες του G7 θα συνεργαστούν με την Ουκρανία για «διμερείς, μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και διευθετήσεις ασφάλειας» προς τρεις στόχους:

-- «Διασφάλιση μιας βιώσιμης δύναμης ικανής να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον».

-- «Ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Ουκρανίας».

-- «Παροχή τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας στον πόλεμο της Ρωσίας, καθώς και για να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Το πλαίσιο τίθεται από το G7 και βάσει αυτού θα ξεκινήσει μια διαδικασία διμερών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις τους με την Ουκρανία γύρω από αυτές τις «εγγυήσεις ασφαλείας», θέμα που συζητήθηκε και στις πολλές διμερείς συναντήσεις που είχε ο Ζελένσκι με ομολόγους του.

Εκπαίδευση σε F-16 και γερμανικό εργοστάσιο τεθωρακισμένων

Για τον μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ένας συνασπισμός 11 χωρών θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε κέντρο στη Ρουμανία τον Αύγουστο, ανακοινώθηκε και επίσημα στο περιθώριο της Συνόδου.

Η δε γερμανική αμυντική βιομηχανία «Rheinmetall» - αναγνωρίζοντας ότι η σύγκρουση, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχει «μέλλον» - ανακοίνωσε πως θα ανοίξει εργοστάσιο παραγωγής και επισκευής τεθωρακισμένων οχημάτων στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας εντός των επόμενων 12 εβδομάδων, παρότι μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Επιπλέον, θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς στο να συντηρούν τα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο.

Οι Ουκρανοί «πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους - δεν είναι δυνατό πάντα να περιμένουν Ευρωπαίους ή Αμερικανούς να τους βοηθήσουν τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της «Rheinmetall».

Σε πάνω από 1,5 δισ. δολάρια ανέρχεται η αξία του στρατιωτικού εξοπλισμού που δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ να στείλουν στο Κίεβο, σύμφωνα με λίστα που δημοσίευσε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, συμπεριλαμβανομένων και των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς SCALP που δεσμεύτηκε για πρώτη φορά να στείλει η Γαλλία, ακολουθώντας τη Βρετανία. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την αποστολή πυρομαχικών διασποράς, τα οποία ανεβάζουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία αξίας 17 δισ. ευρώ έως το 2027 υποσχέθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΝΑΤΟικός στόχος για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ θα υπερκαλυφθεί. «Εχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και αυτό εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή όλων μας», ανέφερε.

Το ΝΑΤΟ «κυκλώνει» τη Βαλτική

Οι αποφάσεις της Συνόδου σηματοδοτούν μεγαλύτερο ΝΑΤΟικό «πάτημα» στη Βαλτική Θάλασσα και την Αρκτική. Ενώ προετοιμάζεται η ένταξη της Σουηδίας μετά τη συναίνεση της Τουρκίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επισκέφτηκε την Πέμπτη τη Φινλανδία, το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

Στο Ελσίνκι ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σ. Νιινίστο, και με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών, συμμετέχοντας στη Σκανδιναβική Σύνοδο Κορυφής (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία).

Με τη συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το «ΝΑΤΟικό έδαφος» εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία μήκους πάνω από 900 χλμ., ενώ σχεδόν «κυκλώνει» τη Βαλτική Θάλασσα.

Φιλανδία και Σουηδία είχαν και τα προηγούμενα χρόνια στενή και πολύμορφη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ωστόσο με την ένταξή τους σε αυτό η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή περνά σε άλλο επίπεδο.

Χωρίς την ένταξη των δύο χωρών, το ΝΑΤΟ θα χρειαζόταν έγκριση για βάσεις στη Φινλανδία και στη Σουηδία, για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής σε μία σύγκρουση με τη Ρωσία, ενώ τώρα παρέχονται στις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ αεροπορικές βάσεις, λιμάνια, δίαυλοι επικοινωνίας και εφοδιασμού βόρεια της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας.

Η Φινλανδία πρόσθεσε στο ΝΑΤΟ 24.000 ενεργούς στρατιώτες, 100 πολεμικά αεροσκάφη και δεκάδες πολεμικά πλοία, ενώ η Σουηδία θα προσθέσει τους δικούς της 15.000 ενεργούς στρατιώτες καθώς και αντίστοιχο αριθμό αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Φινλανδία «εξαιρετικό απόκτημα» για το ΝΑΤΟ. «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ και αυτό περιλαμβάνει τη Φινλανδία», είπε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που εγκρίνει την κινητοποίηση επίλεκτων εφεδρικών δυνάμεων των ΗΠΑ, με έως και 3.000 άτομα προσωπικό, ενισχύοντας τις ένοπλες δυνάμεις για την υποστήριξη της Επιχείρησης «Atlantic Resolve» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ «για την υπεράσπιση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Ρωσία: «Πυρηνική απειλή» η παράδοση F-16

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που εγείρουν «απειλές για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Ρωσίας», η Μόσχα προειδοποίησε πως θα απαντήσει «την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τις μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας».

Μεταξύ άλλων θα ενισχυθούν περαιτέρω «η στρατιωτική οργάνωση και το αμυντικό σύστημα της χώρας», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Την «πυρηνική απειλή» που δημιουργεί για τη Ρωσία η απόφαση των κρατών - μελών να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους σε αμερικανικά μαχητικά F-16, υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Οι ΗΠΑ και το NATO «δημιουργούν κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία κι αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε, αναφέροντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει πως τα F-16 έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα.

«Το γεγονός και μόνο ότι θα εμφανιστούν τέτοια συστήματα στα χέρια των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων θα το θεωρήσουμε πυρηνική απειλή από τη Δύση», επέμεινε.

Στο μεταξύ, στη Λευκορωσία, μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας «Wagner» εκπαιδεύουν Λευκορώσους στρατιώτες κοντά στην πόλη Οσιποβίτσι, ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας.


Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου