ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Διεργασίες για στενότερη «συνεργασία» με τις «αναπτυσσόμενες χώρες»

 
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ BRICS
 
 Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της τριήμερης Συνόδου Κορυφής της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), στις οποίες έχουν προσκληθεί επίσης δεκάδες άλλοι αρχηγοί κυβερνήσεων, με φόντο διεργασίες και αιτήματα για διεύρυνση του σχήματος, εν μέσω αναδιατάξεων στο διεθνές σκηνικό.

Πριν από την έναρξη των εργασιών, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η σύνοδος θα είναι ένα «σημαντικό ορόσημο» στην ανάπτυξη του μηχανισμού της BRICS, για την ενίσχυση της συνοχής των μελών της και τη συνεργασία τους με δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες. Διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να αλληλεπιδράσει στο ανώτατο επίπεδο με αφρικανικές χώρες, για το καλό «της κοινής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ειρήνης στον κόσμο». Εκτίμησε δε ότι τα μέλη της ομάδας BRICS έχουν γίνει μία «εποικοδομητική δύναμη που βελτιώνει τη διεθνή διακυβέρνηση».

Σε συνάντησή του εξάλλου με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Σ. Ραμαφόσα, ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι «έτοιμο να συνεργαστεί με τη Νότια Αφρική» για να προωθήσει μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Παρεμβαίνοντας εξάλλου στο χτεσινό επιχειρηματικό φόρουμ της BRICS, ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε ως «υπερασπιστής» των αναπτυσσόμενων χωρών, σημειώνοντας ότι «η Κίνα μοιραζόταν πάντα τη μοίρα των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών. Υπερασπίστηκε τα κοινά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών και προώθησε τη δίκαιη εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών με αναδυόμενες αγορές στις παγκόσμιες υποθέσεις. Η Κίνα στέκεται σταθερά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

«Αποδολαριοποίηση» και διεύρυνση

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, παρενέβη στο επιχειρηματικό φόρουμ της BRICS μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς δεν ταξίδεψε στο Γιοχάνεσμπουργκ λόγω του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - ΔΠΔ (η Νότια Αφρική είναι μέλος του ΔΠΔ).

Στην παρέμβασή του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μια ισορροπημένη, μη αναστρέψιμη διαδικασία αποδολαριοποίησης των οικονομικών μας δεσμών αποκτά ώθηση, με προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών αμοιβαίων διακανονισμών, καθώς και νομισματικού και χρηματοοικονομικού ελέγχου. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του δολαρίου στις συναλλαγές εξαγωγών και εισαγωγών εντός της BRICS μειώνεται, καθώς ανήλθε μόλις στο 28,7% πέρυσι».

Ο δε Νοτιοαφρικανός αντιπρόεδρος, Πολ Μασατίλε, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS συζητούν την ιδέα σταδιακής εγκατάλειψης του δολαρίου στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τους, προς όφελος των εθνικών τους νομισμάτων. Πρόσθεσε πως δεν θέλουν να ανταγωνιστούν τη Δύση αλλά να μειώσουν την εξάρτησή τους από αυτή και από το δολάριο. Δεν απέκλεισε στο μέλλον ένα κοινό νόμισμα αντί του δολαρίου.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λούις Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, δήλωσε ότι είναι κοινή η επιθυμία για ένταξη νέων μελών στην BRICS, αλλά θα πρέπει να συμφωνηθούν μία συγκεκριμένη διαδικασία και συγκεκριμένα κριτήρια για τις χώρες που θα προσχωρήσουν στην Ομάδα, «ώστε να μην καταλήξουμε με κάποιον που θα ενταχθεί και στην πραγματικότητα θα είναι ενάντια στην BRICS». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η BRICS «δεν θα πρέπει να παραμείνει μία ιδιωτική λέσχη όπως η Ομάδα των Επτά».

Οι κεντρικές εργασίες της Συνόδου Κορυφής αναμένονται σήμερα, Τετάρτη, οπότε απ' ό,τι διαχέεται θα γίνουν εκκλήσεις για πιο στενή συνεργασία με δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες. Στις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις αναμένεται να τεθούν αλλά όχι να αποφασιστούν θέματα όπως η διεύρυνση της BRICS και τα κριτήρια για κάτι τέτοιο, η θέσπιση ενός πιθανού κοινού νομίσματος κ.ά.

Αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν απαιτήσει από τους τέσσερις ηγέτες της BRICS να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου