ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Στα σκαριά οι προετοιμασίες για μακροπρόθεσμη στρατιωτική κλιμάκωση


 «Στο κόκκινο» η Μαύρη Θάλασσα - Επικίνδυνο μπαράζ αναχαιτίσεων μεταξύ αεροσκαφών ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Με τις αιματηρές μάχες στην ανατολική και νότια Ουκρανία και τους εκατέρωθεν βομβαρδισμούς να συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, χωρίς κανένα από τα δύο στρατόπεδα να ενισχύει σημαντικά τη θέση του, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προετοιμάζονται ήδη για την παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσής τους με τη Ρωσία και το 2024 στην Ουκρανία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτή η προοπτική για γενίκευση του πολέμου.

Ηδη, καθώς η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα ανεβαίνει διαρκώς, πέρα από τις νέες απόπειρες ουκρανικών επιθέσεων στη Γέφυρα του Κερτς και άλλους στόχους στην Κριμαία, όπως και το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στην Οδησσό και άλλα ουκρανικά λιμάνια, χαρακτηριστικό στοιχείο κλιμάκωσης αποτέλεσε η ρίψη προειδοποιητικών πυρών και στη συνέχεια η νηοψία που πραγματοποίησαν ρωσικές δυνάμεις σε εμπορικό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν σε ουκρανικό λιμάνι που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη ΝΑΤΟική Ρουμανία.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το μπαράζ αναχαιτίσεων μεταξύ ΝΑΤΟικών και ρωσικών αεροσκαφών που καταγράφηκε μέσα σε ένα 24ωρο, στην περιοχή βόρεια της Σκοτίας, στη Θάλασσα του Μπάρεντς και στη Βόρεια Θάλασσα.

ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί και εκπαίδευση για το 2024

Με την τρέχουσα ουκρανική αντεπίθεση που στηρίχθηκε με κάθε τρόπο από ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην καταγράφει τα αποτελέσματα που επιθυμούσε το ευρωατλαντικό μπλοκ, η «Δύση» προετοιμάζει ήδη σχέδια, όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση για τον «νέο γύρο» του πολέμου.

«Με τα μεγάλα κέρδη να είναι άπιαστα από την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης φέτος, στρατιωτικοί ηγέτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν πώς η εκπαίδευση και ο νέος εξοπλισμός θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ισορροπία την άνοιξη», γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Επικαλούμενο αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και άλλες «δυτικές» χώρες, που ήλπιζαν ότι η τρέχουσα αντεπίθεση του Κιέβου θα ήταν επιτυχής και θα βοηθούσε να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε διαπραγματεύσεις μέχρι τον χειμώνα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «οι πιθανότητες να συμβεί αυτό φαίνονται πλέον απατηλές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στρατιωτικοί και πολιτικοί στη «Δύση» έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται μια πιθανή νέα ουκρανική αντεπίθεση την άνοιξη του 2024.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσεται το νέο τεράστιο πακέτο πρόσθετης χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία - ύψους 24 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 13 δισ. δολάρια αφορούν σε πρόσθετη στρατιωτική στήριξη - το οποίο δρομολογεί η κυβέρνηση Μπάιντεν με αίτημα που κατέθεσε στο Κογκρέσο.

Ο δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουν στο έδαφός τους Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, εφόσον ξεπεραστούν οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες έχουν δηλώσει ήδη πρόθυμες να αναλάβουν αυτήν την εκπαίδευση.

Χτες, εξάλλου, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός ακόμα πακέτου στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο, ύψους 200 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το 44ο πακέτο ενίσχυσης του Κιέβου από το οπλοστάσιο των αμερικανικών δυνάμεων από τον Αύγουστο του 2021 και ανεβάζει σε 43 δισ. δολάρια τη συνολική αμερικανική στρατιωτική στήριξη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων το νέο πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για τις συστοιχίες αεράμυνας Patriot και τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, οβίδες πυροβολικού και αρμάτων μάχης, στρατιωτικά οχήματα, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, πυρομαχικά κατεδαφίσεων κ.ά.

Νέα στρατιωτικά πακέτα με το βλέμμα στην επόμενη φάση της σύγκρουσης δρομολογεί και η Γερμανία.

Η γερμανική πολεμική βιομηχανία «Rheinmetall» σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να παραδώσει στην Ουκρανία μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Luna» νέας γενιάς, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πακέτο αποτελείται από έναν επίγειο σταθμό ελέγχου με αδιευκρίνιστο αριθμό drones, πλατφόρμα εκτόξευσης και στρατιωτικά φορτηγά. Η «Bild» αναφέρει ότι θα χρησιμεύσουν ως σύστημα αναγνώρισης, δημιουργίας δικτύου LTE και ηλεκτρονικού πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στο Κίεβο άλλες δύο συστοιχίες Patriot, καθώς και σειρά άλλων οπλικών συστημάτων, οχημάτων, πυρομαχικών κ.ά.

Χτες εξάλλου το Κίεβο επισκέφθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμιχάλ δήλωσε ότι συζήτησε με τον Λίντνερ τις προοπτικές συνεργασίας του Κιέβου με γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Στο προσκήνιο οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς

Στο μεταξύ, το αίτημα του Κιέβου για αποστολή ΝΑΤΟικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, και πιο συγκεκριμένα πυραύλων Taurus από τη Γερμανία και ATACMS από τις ΗΠΑ, επανέλαβε σε ανάρτησή του ο Μ. Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, πλήττοντας τα αποθέματα και τις εφεδρείες της μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο μπαράζ δηλώσεων και αναλύσεων σε μεγάλα δυτικά ΜΜΕ για τα πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο Ποντολιάκ ισχυρίστηκε ότι τέτοιες τοποθετήσεις δείχνουν «πλήρη έλλειψη κατανόησης του πολέμου και των σταδίων του», προσθέτοντας ότι «το καθήκον των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι να οργανώνουν μάχες μεγάλης κλίμακας για κάθε οικισμό στον δρόμο προς τα σύνορα του 1991, αλλά να καταστρέφουν συστηματικά τις δυνατότητες του εχθρικού στρατού».

Βρετανία και Γαλλία έχουν στείλει ήδη στο Κίεβο βρετανο-γαλλικούς πυραύλους Storm Shadow (SCALP-EG η γαλλική ονομασία), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες διεργασίες στη Γερμανία για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Ηδη οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι γαλλικοί πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για χτυπήματα σε γέφυρες μεταξύ Κριμαίας και Χερσώνας, ενώ ο εξοπλισμός του Κιέβου με ΝΑΤΟικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με ικανότητα για χτυπήματα σε ρωσικούς στόχους βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου αντικειμενικά ενισχύει τον κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

«Στο κόκκινο» η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα

Σε ένα τέτοιο φόντο, «στο κόκκινο» οδηγείται η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα.

Την Κυριακή, ρωσικό πολεμικό πλοίο έβαλε με προειδοποιητικά πυρά κατά του φορτηγού πλοίου «Sukru Okan», με σημαία Παλάου, το οποίο βρισκόταν στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και κατευθυνόταν προς το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ.

Το Ιζμαήλ, λιμάνι στον Δούναβη, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, χρησιμοποιείται από το Κίεβο ως εναλλακτική δίοδος εξαγωγών, μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο μήνα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ορισμένα ξένα εμπορικά πλοία «έσπασαν» τον αποκλεισμό - «συνοδευόμενα» από ΝΑΤΟικά αεροσκάφη - και έφτασαν στο Ιζμαήλ, με τη Ρωσία να απαντά με μπαράζ επιθέσεων σε ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.

Στο νέο περιστατικό κλιμάκωσης, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι το πλοίο περιπολίας «Vasily Bykov» έβαλε με προειδοποιητικά πυρά κατά του πλοίου «Sukru Okan», αφού ο πλοίαρχος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σταματήσει τον πλου και να δεχθεί επιθεώρηση. Ακολούθως, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ρωσικές δυνάμεις επιβιβάσθηκαν στο πλοίο με τη βοήθεια ελικοπτέρου Ka-29 και πραγματοποίησαν επιθεώρηση, μετά την οποία το «Sukru Okan» συνέχισε την πορεία του.

Ο Μ. Ποντολιάκ έγραψε σε ανάρτησή του ότι το περιστατικό συνιστά «σαφή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας, πράξη πειρατείας και έγκλημα κατά μη πολεμικού πλοίου τρίτης χώρας στα ύδατα άλλων χωρών. Η Ουκρανία θα αντλήσει τα συμπεράσματα και θα επιλέξει την προσήκουσα απάντηση».

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι απετράπη ουκρανική πυραυλική επίθεση που είχε στόχο τη γέφυρα της Κριμαίας, στο στενό του Κερτς, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα η ρωσική πλευρά είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε 20 drones που εξαπολύθηκαν προς τη Χερσόνησο της Κριμαίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολούθησε το βράδυ της Κυριακής μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones στην Οδησσό και σε άλλες ουκρανικές περιοχές, με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να κάνει λόγο για «ομαδικό χτύπημα με θαλάσσια όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας στους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης drones» που χρησιμοποιεί το Κίεβο για «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Μπαράζ αναχαιτίσεων μεταξύ ΝΑΤΟικών και ρωσικών αεροσκαφών

Την ίδια ώρα εντείνεται επικίνδυνα το μπαράζ αναχαιτίσεων μεταξύ ΝΑΤΟικών και ρωσικών αεροσκαφών σε μία ευρεία περιοχή, με τέσσερα περιστατικά να καταγράφονται μέσα σε ένα 24ωρο, στην περιοχή βόρεια της Σκοτίας, στη Θάλασσα του Μπάρεντς και στη Βόρεια Θάλασσα.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 σηκώθηκε στον αέρα αφού «εντοπίστηκε εναέριος στόχος που πλησίαζε τα κρατικά σύνορα της Ρωσίας» πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς. Ο στόχος αναγνωρίστηκε ως περιπολικό αεροσκάφος R-8A «Poseidon» της Νορβηγίας, το οποίο μετά την προσέγγισή του από το ρωσικό αεροσκάφος άλλαξε πορεία και έφυγε, χωρίς να παραβιάσει τα ρωσικά σύνορα.

Σε άλλο περιστατικό, η Δανία ανακοίνωσε ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 στάλθηκαν για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Δανίας, τα ρωσικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο της χώρας.

Νωρίτερα, η αεροπορία της Ολλανδίας είχε ανακοινώσει ότι παρόμοιες ενέργειες είχαν γίνει για την αποτροπή βομβαρδιστικού που πετούσε στην ολλανδική ζώνη ευθύνης.

Η δε Βρετανία ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη Typhoon αναχαίτισαν χτες δύο ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη σε διεθνή εναέριο χώρο βόρεια της Σκοτίας, βόρεια από τις νήσους Σέτλαντ, εντός της βόρειας περιοχής εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι μια ομάδα πολεμικών πλοίων και σκαφών υποστήριξης του βόρειου στόλου της Ρωσίας ξεκίνησε την ανάπτυξή της στην Αρκτική Θάλασσα και κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού. Η δύναμη παρατάχθηκε σε εντολή ανάπτυξης στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Το Σάββατο ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, επιθεώρησε δυνάμεις στην Αρκτική, ενώ σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της ρωσικής ναυπηγικής εταιρείας «United Shipbuilding Corporation», Αλ. Ραχμάνοφ, δήλωσε ότι τα νέα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια θα εξοπλιστούν σε μόνιμη βάση με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon.

Χτες εξάλλου εγκαινιάστηκε στη Μόσχα η μεγάλη στρατιωτική έκθεση «Army-2023», με τη συμμετοχή στρατιωτικών αντιπροσωπειών από περίπου 60 χώρες. Μεταξύ άλλων, οπλικά συστήματα εκθέτουν η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται και η «Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια», στην οποία θα συμμετάσχει και ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Λι Σανγκφού, ο οποίος ξεκίνησε από χτες επίσημη επίσκεψη σε Ρωσία και Λευκορωσία.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ανέφερε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στην «αμυντική συνεργασία» με χώρες που «επιδιώκουν να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα και την ανεξάρτητη πορεία ανάπτυξής τους».

Ο δε επικεφαλής της «Rosoboronexport» δήλωσε ότι 50 χώρες αγοράζουν ρωσικούς εξοπλισμούς, ενώ «αναμφίβολα η ειδική στρατιωτική επιχείρηση αύξησε το ενδιαφέρον των ξένων εταίρων για τα ρωσικά όπλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου