ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

«Χοντραίνουν» ο πόλεμος και τα πλήγματα σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα


 Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Μόσχα - Πληθαίνουν οι ουκρανικές επιθέσεις σε στόχους στη Ρωσία

 Με νέες ουκρανικές επιθέσεις μέσω drones στη ρωσική ενδοχώρα και δυτικών πυραύλων στην Κριμαία, ένταση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ουκρανικές εγκαταστάσεις στο Κίεβο και άλλες περιοχές, καθώς και νέα επεισόδια στη Μαύρη Θάλασσα, κλιμακώθηκε τις προηγούμενες μέρες η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι πολύνεκρες μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, χωρίς απτά αποτελέσματα και χωρίς επίσημες ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή χωρών του ευρωατλαντικού μπλοκ αλλά και της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας κ.ά., στις οποίες δεν είχε προσκληθεί η Ρωσία.

Νέες ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία

Με τη στήριξη ΝΑΤΟ και ΕΕ σε εξοπλισμούς και πληροφορίες, το Κίεβο εντείνει τα χτυπήματα σε ρωσικούς στόχους, μεταξύ άλλων στην κατεύθυνση της Μόσχας, στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας και στην περιοχή της Κριμαίας.

Οι ρωσικές αρχές της περιοχής της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι δύο γέφυρες που συνδέουν την Κριμαία με τη Χερσώνα δέχτηκαν ουκρανικά πλήγματα την Κυριακή, με βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow».

Η μία εκ των δύο, η γέφυρα Χόνχαρ, είχε πληγεί από το Κίεβο και τον Ιούνη και ήταν κλειστή για επισκευές, ενώ από τις νέες επιθέσεις χτυπήθηκε και ένας αγωγός φυσικού αερίου, κόβοντας την παροχή σε περίπου 20.000 κατοίκους της περιοχής.

Σε άλλη επίθεση, ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο επλήγη από ουκρανικά θαλάσσια drones στο Στενό του Κερτς, με αποτέλεσμα το πλοίο να υποστεί ζημιές στο μηχανοστάσιο και να διακοπεί για περίπου 3 ώρες η κυκλοφορία στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Από την πλευρά της Μόσχας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «τρομοκρατική ενέργεια» και ανέφερε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια «ευρείας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή», ενώ απείλησε ότι «τέτοιες βάρβαρες ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Ο δε Ντμ. Μεντβέντεφ, πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σε ανάρτησή του για το θέμα απείλησε ουσιαστικά με περισσότερες ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και στον Δούναβη, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

«Οι αλήτες και τα τέρατα καταλαβαίνουν μόνο από ωμότητα και βία. Προφανώς τα πλήγματα στην Οδησσό, στο Ιζμαΐλ και σε άλλα μέρη δεν ήταν αρκετά γι' αυτούς», έγραψε ο Μεντβέντεφ. «Αν οι αλήτες του Κιέβου θέλουν να προκαλέσουν οικολογική καταστροφή στη Μαύρη Θάλασσα, θα πρέπει να πάθουν μία στα εδάφη τους, που σύντομα θα περάσουν στην Πολωνία και θα βρωμούν επί αιώνες έπειτα απ' αυτό».

Παράλληλα με τα παραπάνω, συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική ενδοχώρα και στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Στη Μόσχα, ο δήμαρχος της πόλης Σ. Σομπιάνιν ανέφερε την Κυριακή ότι «ένα εχθρικό drone» καταστράφηκε από την αντιαεροπορική άμυνα καθώς προσέγγιζε τη ρωσική πρωτεύουσα. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η κατάρριψη του ουκρανικού drone έγινε πάνω από το Ποντόλσκ, που βρίσκεται περιφερειακά και νότια της Μόσχας. Παράλληλα, το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας προχώρησε σε αναστολή των πτήσεων.

Χθες, εξάλλου, οι ρωσικές αρχές της περιφέρειας Καλούγκα ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα ουκρανικό drone σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μόσχας.

Ο δε κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ δήλωσε χθες ότι η ρωσική περιφέρεια στα σύνορα με την Ουκρανία δέχτηκε 65 βλήματα πυροβολικού μέσα σε ένα 24ωρο.

Απάντηση με ένταση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων

Την ίδια ώρα η Ρωσία εντείνει τα πυραυλικά χτυπήματα σε στόχους στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία να αναφέρει ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε το Σάββατο τους υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal».

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, στο Ζιτομίρ και στο Χμελνίτσκι, κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Starokonstantinov.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την αεροναυπηγική βιομηχανία «Motor Sich» στη Ζαπορίζια, η οποία κατασκευάζει κυρίως μηχανές για αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones.

Με αφορμή τις νέες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα επανέφερε το αίτημα τα ΝΑΤΟικά κράτη «να εξοπλίσουν την Ουκρανία μεταξύ άλλων με F-16».

Την ίδια ώρα ο Ζελένσκι, παρά τα νέα ρωσικά πλήγματα, δήλωσε ότι τα προηγμένα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας «Patriot» και τα γερμανικά IRIS-T, που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, «έχουν ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα». Με την Ουκρανία να έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο έμπρακτης δοκιμής οπλικών συστημάτων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι όποτε καταστρέφονται ρωσικοί πύραυλοι «ο κόσμος καθησυχάζει, ξέροντας ότι ένα τρομοκρατικό κράτος δεν είναι σε θέση να διασπάσει τη συλλογική ασφάλειά μας».

Ολες οι πλευρές, εξάλλου, παραπέμπουν σε παραπέρα κλιμάκωση των επιθέσεων και των εξοπλισμών.

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις επιθέσεις με drones εναντίον ρωσικών στόχων, δήλωσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας Ολ. Ντανίλοφ. «Οι ρωσικοί στόχοι είναι το καλύτερο πεδίο δοκιμής για τα ουκρανικά όπλα» και για «την προώθησή τους στην παγκόσμια αγορά όπλων», ανέφερε. Θα γίνουν κι άλλα πλήγματα, πιο εκτεταμένα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, για να μεγεθυνθούν «οι ρωσικές απώλειες», συμπλήρωσε.

Ο δε Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σε συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας «Rostec», S. Chemezov, έδωσε εντολή να αυξηθεί η παραγωγή των drones «Kub» και «Lancet».

«Είναι απαραίτητο να αυξηθεί το ποσοστό της παραγωγής των τελευταίων τύπων όπλων: Αρματα μάχης Τ-90 "Proryv", συστήματα αεροσκαφών», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Rostec», η εταιρεία «Russian Helicopters» έχει διπλασιάσει την παραγωγή στρατιωτικών ελικοπτέρων, από 134 μονάδες το 2021 σε 296 το 2022.

Ολο και πιο επικίνδυνη η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα

Παράλληλα με τα παραπάνω, η Μαύρη Θάλασσα καθίσταται όλο και περισσότερο ένα νέο, «καυτό» μέτωπο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσης.

Η ουκρανική κρατική υπηρεσία για τη ναυτιλία - με φόντο την ουκρανική επίθεση στη ρωσική ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ - ανακήρυξε 6 ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα ως «περιοχή πολεμικού κινδύνου». Η «προειδοποίηση» ισχύει για τα λιμάνια της Ανάπα, του Νοβοροσίσκ, του Γκελεντζίκ, του Τουάπσε, του Σότσι και του Ταμάν.

Υπενθυμίζεται ότι και η Μόσχα και το Κίεβο έχουν προειδοποιήσει πως τα πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα προς ρωσικά και ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται νόμιμοι στόχοι, ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού υλικού.

Την ίδια ώρα και καθώς ενισχύεται επικίνδυνα η κινητικότητα ΝΑΤΟικών και ρωσικών αεροσκαφών στην περιοχή, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος αναχαίτισε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος «Reaper MQ-9A» που «πλησίαζε στα σύνορα του ρωσικού κράτους» στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναφέρεται πως όταν το πλησίασε το ρωσικό μαχητικό, το αμερικανικό αναγνωριστικό έκανε στροφή 180 μοιρών και απομακρύνθηκε από τα σύνορα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι «ένα από τα βασικά θέματα κατά την πιθανή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου» στην Τουρκία τον Αύγουστο και τις συνομιλίες του με τον Τούρκο ομόλογό του «θα είναι η αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «η τρέχουσα κατάσταση επηρεάζει τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από γεωργικά , και αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί παράλληλα με τα θέματα που θέτει η Ρωσία προς τα μέρη της συμφωνίας».

Συγχρόνως, πηγή προσκείμενη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, συζήτησε την αναβίωση της επίμαχης συμφωνίας.

Οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» στην Τζέντα

Χωρίς κάποιο κοινό ανακοινωθέν, και χωρίς κάποια ορατή «μετατόπιση» από τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζει κάθε πλευρά για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» δεκάδων χωρών στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν εκπρόσωποι περίπου 40 χωρών, από το ευρωατλαντικό μπλοκ - που προτάσσει τη λεγόμενη «φόρμουλα ειρήνης» του Κιέβου - αλλά και από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία κ.ά. που προωθούν δικές τους «πρωτοβουλίες», ενώ δεν είχε προσκληθεί η Ρωσία.

Ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Α. Γέρμακ, έκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές» συνομιλίες, ενώ το υπουργείο Μέσων Ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Η Κίνα έστειλε στην Τζέντα τον ειδικό απεσταλμένο της για το Ουκρανικό, Λι Χιούι, ο οποίος τον Μάη έκανε μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη, προωθώντας το σχέδιο του Πεκίνου για «πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης». Το κινεζικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Λι «άκουσε τις γνώμες και τις προτάσεις όλων των πλευρών και εδραίωσε περαιτέρω τη διεθνή συναίνεση», προσθέτοντας πως η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει τον διάλογο με βάση την πρότασή της.

Από την πλευρά της Ρωσίας η Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τη συνάντηση στην Τζέντα, δήλωσε ότι η Δύση και το Κίεβο, «προωθώντας τη "φόρμουλα" του Ζελένσκι, προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη μεγάλη σημασία των πρωτοβουλιών άλλων χωρών».

Ως όρους για την «επίλυση» της σύγκρουσης η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επανέλαβε, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» (δηλαδή την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία), τον τερματισμό της ουκρανικής στρατιωτικής δράσης και την «επιβεβαίωση ενός ουδέτερου, αδέσμευτου και απαλλαγμένου από πυρηνικά όπλα» καθεστώτος για την Ουκρανία.

Αμέσως μετά τις συνομιλίες στην Τζέντα, χθες πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η ομοφωνία ή ευρεία συμφωνία των προσεγγίσεων της Μόσχας και του Πεκίνου στις παγκόσμιες υποθέσεις», όπως και η αντίθεση των δύο χωρών στην προσπάθεια της Δύσης να περιορίσει την ανάπτυξή τους με κυρώσεις και άλλες «παράνομες μεθόδους».

Αντίστοιχη τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα, σχετικά με τις εξελίξεις στην ουκρανική αντεπίθεση και τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Τζέντα.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Μπλίνκεν «επιβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξη για έναν ισχυρό ουκρανικό στρατό», ενώ ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του ανέφερε πως έθεσε ξανά το αίτημα εξοπλισμού του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου