ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Εξι νέα κράτη θα συνδεθούν με τους BRICS από το 2024

 
Προ των πυλών της ομάδας BRICS φαίνεται πως είναι κι άλλες χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν,καθώς εγκρίθηκε η απόφαση για τη διεύρυνση της ομάδας στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Οι ηγέτες των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) υιοθέτησαν τη Διακήρυξη του Γιοχάνεσμπουργκ. Παρουσιάστηκε την Πέμπτη μετά από συνάντηση των ηγετών στη Νότια Αφρική. Από το 2024, έξι νέες χώρες θα συνδεθούν με τους BRICS, είναι Αργεντινή, Αίγυπτος, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Αιθιοπία.

Επιπλέον, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του 2024, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών-μελών θα συντάξουν προτάσεις για τη χρήση εθνικών νομισμάτων και κοινών μέσων πληρωμών.

Πηγή: Associated Press

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είχε ταχθεί υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας αποδοχής νέων μελών και ανέφερε ότι η διεύρυνση των BRICS θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη. 

«Η διεύρυνση θα είναι ένα νέο σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη της συνεργασίας στο πλαίσιο των BRICS και θα δώσει στην ομάδα περισσότερη δύναμη», δήλωσε ο Σι την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της 15ης συνόδου κορυφής BRICS.

«Πιστεύω ότι όσο εργαζόμαστε μαζί, η συνεργασία των BRICS θα έχει μεγάλες προοπτικές και οι χώρες BRICS - ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον», πρόσθεσε. 

Πηγή: Associated Press

Οι BRICS δεν ανταγωνίζονται κανέναν και δεν αντιτίθενται σε κανέναν, αλλά η εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης έχει ασυμβίβαστους αντιπάλους, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω σύνδεσης βίντεο στη συνάντηση BRICS.

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι BRICS δεν ανταγωνίζονται κανέναν, δεν αντιτίθενται σε κανέναν. Αλλά είναι επίσης προφανές ότι αυτή η αντικειμενική διαδικασία εγκαθίδρυσης μιας νέας παγκόσμιας τάξης έχει ακόμα ασυμβίβαστους αντιπάλους που επιδιώκουν να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία», είπε.

Ο Πούτιν είπε ότι οι αντίπαλοι «προσπαθούν να εμποδίσουν την εμφάνιση νέων ανεξάρτητων κέντρων ανάπτυξης και επιρροής στον κόσμο».

Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης τη σημασία της μορφής BRICS Plus/Outreach. «Είναι πολύ σημαντικό και παρέχει μια καλή ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση για πιεστικά ζητήματα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με τις χώρες που συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τις προσεγγίσεις των πέντε κρατών μελών, δηλαδή τις χώρες που συμμερίζονται τις απόψεις μας», ανέφερε. 

Μεταρρύθμιση του ΟΗΕ θέλουν οι BRICS

Πηγή: Associated Press

Οι χώρες BRICS τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης του ΟΗΕ και δεσμεύονται να υποστηρίξουν την επέκταση της εκπροσώπησης των αναπτυσσόμενων χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τη φιλοδοξία της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό αναφέρει η ομάδα στην τελική δήλωση της 15ης συνόδου κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε στη Νότια Αφρική.

«Υποστηρίζουμε μια συνολική μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του, με σκοπό να γίνει πιο δημοκρατικός, αντιπροσωπευτικός, αποτελεσματικός και αποδοτικός και να αυξηθεί η εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών στα μέλη του Συμβουλίου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις επικρατούσες παγκόσμιες προκλήσεις και υποστηρίζει τις νόμιμες φιλοδοξίες των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας τους». αναφέρει η δήλωση του Γιοχάνεσμπουργκ-2.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελείται από 15 χώρες, εκ των οποίων 5 (Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, ΗΠΑ και Γαλλία) είναι μόνιμα μέλη και 10 είναι μη μόνιμα μέλη, εκλεγμένα για δύο χρόνια. Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι περισσότερες χώρες του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ανάγκη για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας  πρέπει να επεκταθεί ώστε να ενσωματώσει εκπροσώπους της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και όχι των δυτικών χωρών.

Διεθνές εμπόριο με εθνικά νομίσματα 

Πηγή: Associated Press

Επιπλέον, οι ηγέτες των χωρών των BRICS ζητούν τη χρήση εθνικών νομισμάτων στο διεθνές εμπόριο και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Γιοχάνεσμπουργκ II που εγκρίθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής BRICS στη Νότια Αφρική.

«Τονίζουμε τη σημασία της ενθάρρυνσης της χρήσης τοπικών νομισμάτων στο διεθνές εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ των BRICS καθώς και των εμπορικών τους εταίρων», αναφέρεται στο έγγραφο. «Αναθέτουμε στους υπουργούς Οικονομικών και/ή στους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών μας, ανάλογα με την περίπτωση, να εξετάσουν το θέμα των τοπικών νομισμάτων, μέσων πληρωμών και πλατφορμών και να μας αναφέρουν μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής», ανέφερε η δήλωση.

Επίσης, τάσσονται ενάντια σε φραγμούς στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εισάγονται από μια σειρά ανεπτυγμένων χωρών με το πρόσχημα της μάχης για την κλιματική αλλαγή. 

«Είμαστε αντίθετοι στους εμπορικούς φραγμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που επιβάλλονται από ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για ενίσχυση του συντονισμού σε αυτά τα θέματα. Υπογραμμίζουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας πρέπει να είναι συνεπή με τον ΠΟΕ και δεν πρέπει αποτελούν μέσο αυθαίρετων ή αδικαιολόγητων διακρίσεων ή συγκαλυμμένο περιορισμό στο διεθνές εμπόριο και δεν πρέπει να δημιουργούν περιττά εμπόδια στο διεθνές εμπόριο», ανέφερε η τελική δήλωση της συνόδου κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου