ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 29/09/1547

Γεννιέται ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, δημιουργός του «Δον Κιχώτη». 

Δον Κιχώτης

29/09/1571

Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος του Μπαρόκ, Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

29/09/1902

Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά. 

Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά

29/09/1904

 Γεννήθηκε ο Νικολάι Οστρόφσκι, ο τυφλός συγγραφέας με τη γεμάτη θύελλες ζωή και ατσάλινη δύναμη ψυχής.

Νικολάι Οστρόφσκι

29/09/1911

Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία για την κατοχή της Τρίπολης στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων, καταλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα.

29/09/1912

Γεννήθηκε ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός του κινηματογράφου, Μικελάντζελο Αντονιόνι.

 Μικελάντζελο Αντονιόνι

29/09/1918

Η Βουλγαρία υπογράφει εκεχειρία με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

29/09/1927

Πεθαίνει ο Ολλανδός γιατρός Βίλεμ Εϊντχόφεν, ο οποίος ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα (Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1924).

29/09/1938

Αρχίζει στο Μόναχο η τετραμερής διάσκεψη μεταξύ Γερμανίας (Χίτλερ), Αγγλίας (Τσάμπερλεν), Γαλλίας (Νταλαντιέ), Ιταλίας (Μουσολίνι), που αποφασίζουν να παραδώσει η Τσεχοσλοβακία την περιοχή της Σουδητίας στη Γερμανία.

Η ιμπεριαλιστική συμφωνία του Μονάχου ήταν το κορύφωμα της πολιτικής της ενθάρρυνσης των επιδρομέων. Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας, με την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ, πιστεύοντας ότι έτσι θα τον στρέψουν κατά της Σοβιετικής Ενωσης. 

Το Σύμφωνο του Μονάχου

29/09/1941

Στη σφαγή του Μπάμπι Γιαρ, οι Ναζί εκτελούν 33.771 Εβραίους της Σοβιετικής Ένωσης (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σε χαράδρα κοντά στο Κίεβο. 

Oι Ναζί εκτελούν 33.771 Εβραίους της Σοβιετικής Ένωσης

29/09/1944

Μπλόκο των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους, στον Κηφισό.

Μπλόκο των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους, στον Κηφισό

29/09/1948

Τμήματα του ιππικού της 1ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Λάρισα.

29/09/1964

Κυκλοφορεί το κόμικ «Μαφάλντα» από τον Αργεντίνο καρτουνίστα Κίνο.

29/09/1968

Πραγματοποιείται νόθο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα από τη χουντική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη Χούντα, «ΝΑΙ» ψήφισε το 92,21%.

29/09/1971

Παρωδία εκλογών από το δικτάτορα Φράνκο στην Ισπανία, με διαφανείς κάλπες, ψηφοδέλτια χωρίς φακέλους και αποχή της τάξης του 55%.

29/09/1972

Τη δραστηριοποίηση των παράνομων ομάδων και την εισαγωγή οπλισμού για ανατρεπτικές ενέργειες του στρατηγού Γρίβα, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος.

29/09/1974

Ο Κ. Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

29/09/2009

Πέθανε η Ελληνίδα ηθοποιός, Σπεράντζα Βρανά.

4 σχόλια:

  1. 28 Σεπτέμβρη 2003, πεθαίνει ο Ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Ελία Καζάν ("Αμέρικα Αμέρικα", "Λεωφορείον ο Πόθος", "Ανατολικά της Εδέμ" κ.α.). Ταλαντούχος, κέρδισε Οσκαρ για τις ταινίες "Λιμάνι της Αγωνίας" και "Συμφωνία Κυρίων".
    Ο Καζάν αμαύρωσε το έργο και την υστεροφημία του, όταν, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, έγινε χαφιές συνεργατών και φίλων του, τους οποίους κατέδωσε στην Επιτροπή του κομμουνιστοφάγου γερουσιαστή Μακάρθι ως μέλη ή οπαδούς του ΚΚ ΗΠΑ.
    Όχι μόνο δε μετάνιωσε γι’ αυτή την αποτρόπαια πράξη (η Επιτροπή του Μακάρθι οδήγησε σε απόλυση, φυλάκιση, μακρόχρονη ανεργία, έως και θάνατο των στιγματισμένων καλλιτεχνών) αλλά την υπερασπίστηκε ως "τη μόνη ορθή" και "αναγκαία ενάντια στον κομμουνιστικό κίνδυνο" το 1999, όταν η Αμερικ.Ακαδημία τον τίμησε με Οσκαρ για το σύνολο της "προσφοράς" του.
    Γεγονός, που προκάλεσε τη δίκαιη οργή, τις δημόσιες καταγγελίες και διαδηλώσεις έξω από το χώρο απονομής των Οσκαρ, των επιζώντων καλλιτεχνών – θυμάτων του μακαρθισμού, αλλά και πολλών νεότερων προοδευτικών Αμερικανών καλλιτεχνών.
    O Καζάν πέθανε το 2003.
    Praxis Review

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ηθοποιός Σπεράντζα Βρανά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελπίδα Χωματιανού και γεννήθηκε στο Μεσολόγγι, στις 6/2/1932 (κατά άλλους το 1926). Η παρουσία της πληθωρική, το βλέμμα της αφοπλιστικό, ο λόγος της ευθύς. Είχε αύρα και τσαγανό. Αθυρόστομη, μα και γενναία στα «θέλω» της.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/09/blog-post_79.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τον Μπαντέρα ως τους ναζί του Αζόφ είναι ένα Μπάμπι Γιαρ δρόμος.
    Σαν σήμερα το 1941, περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες Εβραίοι της Σοβιετικής Ένωσης και άλλοι ''ανεπιθύμητοι'' εκτελούνται στο φαράγγι Μπάμπι Γιαρ του Κιέβου, από δυνάμεις των SS με τη βοήθεια των τοπικών συνεργατών τους και της ουκρανικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Θεωρείται η μεγαλύτερη μεμονωμένη σφαγή στην ιστορία του Ολοκαυτώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "To μπλόκο του Αιγάλεω": Σαν σήμερα, 29 Σεπτέμβρη 1944, οι ναζί, αναζητώντας ασφαλή διαφυγή από την Αθήνα και έχοντας την Ιερά Οδό σαν βασικό σημείο εξόδου, αποφασίζουν να αιματοκυλήσουν το Αιγάλεω.
    Καθώς ο ΕΛΑΣ Δυτικών Συνοικιών, ήδη από την άνοιξη του 1944, είχε θέσει υπό τον έλεγχο του σχεδόν όλες τις περιοχές που βρίσκονταν πέρα από τον Κηφισό, ενώ ισχυρές δυνάμεις δρούσαν και στις συνοικίες του δήμου της Αθήνας που βρίσκονταν ανατολικά του ποταμού, η κυριαρχία των δυνάμεων κατοχής και των συνεργατών τους εκεί ήταν -στην ουσία-τυπική.
    Αυτός ήταν και ο λόγος που τους έκανε να οργανώνουν επιθέσεις με τη μορφή "μπλόκων", μετά από τα οποία αποσύρονταν και πάλι εκεί όπου ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια.
    Στην περιοχή, είχαν ήδη απομακρυνθεί οι δωσιλογικές δημ.αρχές και με λαϊκή συνέλευση είχε ανακηρυχθεί δήμαρχος ο Γιάννης Μπατζακίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Επίσης,οι δυνάμεις του ΕΑΜ ζήτησαν από τη χωροφυλακή του Αιγάλεω να προσχωρήσει στις τάξεις του, ή να εγκαταλείψει την πόλη.
    Το τελευταίο μπλόκο πραγματοποιήθηκε στη προσφυγική συνοικία Προύσης στο Αιγάλεω, πιο γνωστό τότε ως Μπαρουτάδικο. Η Προύσης, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη κεντρική οδό, γνωστή και ως συνοικία του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται κατά μήκος του Κηφισού, μεταξύ Ιεράς Οδού και Λεωφόρου Καβάλας. Αποτελούσε έτσι σχετικά εύκολο στόχο για τους ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους, που απέφευγαν να εισχωρήσουν περισσότερο στο Αιγάλεω, το οποίο είχε ήδη απελευθερωθεί.
    Οι ναζί και οι ταγματασφαλίτες επιτέθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 1944 και δολοφόνησαν ενενήντα επτά κατοίκους της συνοικίας, πολλοί από τους οποίους βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στα σπίτια τους που πυρπολήθηκαν από τους φασίστες.
    Ακόμα και την τελευταία φορά που οι ναζί πάτησαν το πόδι τους στην περιοχή έδειξαν, μαζί με τους πρόδοτες και εγκληματίες ταγματασφαλίτες, το μίσος τους για την αντίσταση, την εργατική τάξη και τον λαικό κόσμο.
    Οι πρώτοι νεκροί ήταν εργάτες που είχαν σχολάσει από το εργοστάσιο του Λαναρά. Μόνο και μόνο επειδή είχαν την ατυχία να βρεθούν μπροστά στους ναζί εγκληματίες, εκτελέστηκαν επί τόπου. Περίπου 31 άοπλοι εργάτες δολοφονήθηκαν με αυτό τον τρόπο.
    Στην συνέχεια, οι ναζί και οι ταγματασφαλίτες εγκλώβισαν Αιγαλεώτες στα σπίτια τους και τα πυρπόλησαν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από τις φλόγες. Πάνω από 100 σπίτια πυρπολήθηκαν, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών, αθροίζοντας διάφορα περιστατικά είναι τουλάχιστον 65-67, με αρκετούς να κάνουν εκτιμήσεις που τον ανεβάζουν κοντά στους 100. Υπήρξαν και δολοφονημένοι των οποίων η ταυτότητα δεν μπόρεσε να διασταυρωθεί.
    Μνημεία με ονόματα των θυμάτων, υπάρχουν τόσο μέσα στο Γ΄ νεκροταφείο (με αναφορά σε 95 νεκρούς, 84 αναγνωρισμένους και 11 όχι), όσο και στον παράδρομο του Κηφισού, λίγο πριν τη διασταύρωση με την Ιερά οδό.
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02WhMvSqBrvmrTFbZVUCPxo6xwY9mvpRPX6hEcagB6NqeQ4vhzCKid2arCwYW3gM2ml&id=100066793461714&__cft__[0]=AZUgmLu_WVf7l2X28v9Yf2xktP74ioPpr66IT4OmnQKJ9XygahMqIE5HGYjMZFhV96pEd-PxVjURh6uYkjBrvcGeTH5_Go_LZBirG6KNuK8eKl3WmNE6zzyvgZUuTE9d6IEEYazXPoqazOqai2AH5W8eHOlPGrjXm3ULBpDmk22OYwhKevqaG8OKiVzyJNlqIkauk8dsI0Hoe_rP4PZRi2Xx&__tn__=%2CO%2CP-R

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου