ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

ΗΠΑ και Ουκρανία συμφώνησαν για κοινή παραγωγή όπλων


Η Μόσχα ενισχύει τη συνεργασία με Πεκίνο και Τεχεράνη

 Εντείνουν τις «συμμαχίες» τους και τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική τους ενίσχυση τα δυο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, καθώς προετοιμάζονται για μακροχρόνια σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη.

Ουκρανία και ΗΠΑ συμφώνησαν να αρχίσουν την από κοινού παραγωγή όπλων, ένα βήμα που θα δώσει στο Κίεβο τη δυνατότητα να αρχίσει να παράγει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

«Θα δουλέψουμε μαζί ώστε η Ουκρανία να παράγει τα απαραίτητα όπλα μαζί με τις ΗΠΑ. Η συμπαραγωγή στον αμυντικό τομέα με τις ΗΠΑ είναι ιστορικών διαστάσεων», ανέφερε.

Το υπουργείο Στρατηγικών Βιομηχανιών, που επιβλέπει την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία, έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τρεις ενώσεις, στις οποίες μετέχουν περισσότερες από 2.000 αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, με τον Ζελένσκι να περιγράφει τη σύμπραξη ως ένα «νέο αμυντικό οικοσύστημα με τις ΗΠΑ».

Η Ουκρανία προωθεί μεταρρυθμίσεις στην εγχώρια «αμυντική» βιομηχανία με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, την αύξηση της παραγωγής και τη συνεργασία με «δυτικούς» παραγωγούς. Η ενίσχυση της ικανότητας της Ουκρανίας να παράγει σύγχρονο εξοπλισμό αποτελεί μέρος των λεγόμενων «εγγυήσεων ασφαλείας» που ανακοίνωσε το G7 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλη.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως πως το Κίεβο θα φιλοξενήσει σύντομα ένα διεθνές φόρουμ κατασκευαστών όπλων, με προσκεκλημένες εταιρείες από περισσότερες από 20 χώρες.

Η Ουκρανία έχει ήδη συμφωνήσει σε κοινά προγράμματα με παραγωγούς της Κεντρικής Ευρώπης, τη βρετανική BAE Systems, τη γερμανική Rheinmetal κ.ά., για την επισκευή ουκρανικών αρμάτων μάχης και άλλων οχημάτων, παραγωγή εξοπλισμού, ενώ εργάζεται επίσης για να αναπτύξει την παραγωγή drones και πυραύλων.

Την Πέμπτη ο Ουκρανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια ανακοινώθηκε νέο αμερικανικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 325 εκατ. δολαρίων, το οποίο αποσκοπεί στη θωράκιση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. «Ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι στρατιώτες μας», είπε ο Ζελένσκι, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Στη συνέχεια αμερικανικά ΜΜΕ (Reuters, NBC News) μετέδωσαν πως ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ζελένσκι ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει στο Κίεβο και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, τους οποίους ζητούσε το Κίεβο για χτυπήματα στα μετόπισθεν των ρωσικών δυνάμεων και στην Κριμαία.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία υπολογίζεται σε τουλάχιστον 44 δισ. δολάρια, μακράν η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης προσφέρει σημαντική οικονομική στήριξη.

Ο Μπάιντεν είπε ότι την επόμενη βδομάδα θα παραδοθούν στην Ουκρανία τα πρώτα από τα 31 άρματα μάχης Abrams που οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να προμηθεύσουν.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε συνομιλίες με μέλη του Κογκρέσου και με τον υπουργό Αμυνας Λ. Οστιν. Οπως είπε, είχε έναν «υπέροχο διάλογο» με μέλη της Γερουσίας, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία. Στην (οριακά) ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων, μερίδα Ρεπουμπλικάνων βουλευτών - εν μέρει και μπροστά στις εκλογές του 2024 - εκφράζει ενστάσεις σχετικά με το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και το νέο πακέτο δεκάδων δισ. δολαρίων που έχει ζητήσει να εγκριθεί ο Μπάιντεν.

To CNN μετέδωσε ότι ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι μπλόκαρε ομιλία του Ζελένσκι σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβρη επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα στον Ζελένσκι, όταν απευθύνθηκε στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και ανακοινώθηκε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 1,85 δισ. δολαρίων, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν το σύστημα αεράμυνας Patriot.

Δεκάδες δισ. ευρώ από την ΕΕ για γεωπολιτικούς σκοπούς στην Ουκρανία

Από την πλευρά της η Κομισιόν αποδέσμευσε επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, στο πλαίσιο του πακέτου Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ για το 2023. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής 13,5 δισ. ευρώ εντός του έτους.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η στήριξη προς την Ουκρανία από την ΕΕ, τα κράτη - μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέρχεται σε περίπου 81 δισ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, ανθρωπιστική βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνη η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ειδικού μέσου διευκόλυνσης για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Ουκρανίας για την περίοδο 2024-2027, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ (επιχορηγήσεις και δάνεια).

Η Πολωνία απειλεί να μη στείλει νέα στρατιωτική βοήθεια

Οξύνονται η αντιπαράθεση και το παζάρι μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με άξονα την κόντρα για την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, η Βαρσοβία απείλησε ότι θα σταματήσει στο εξής να στέλνει όπλα στο Κίεβο.

«Δεν θα μεταφέρουμε πλέον κανένα όπλο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι, για να διευκρινίσει στη συνέχεια κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «η Πολωνία πραγματοποιεί μόνο τις παραδόσεις πυρομαχικών και όπλων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως - συμπεριλαμβανομένων αυτών που απορρέουν από συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με την Ουκρανία». «Η Πολωνία συνεχίζει να αποτελεί έναν κόμβο για τη διεθνή βοήθεια» προς την Ουκρανία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με τον Πολωνό πρωθυπουργό, η Βαρσοβία θα επικεντρωθεί κυρίως «στον εκσυγχρονισμό και τον γρήγορο εξοπλισμό του πολωνικού στρατού, προκειμένου να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς χερσαίους στρατούς στην Ευρώπη, και αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Το Κρεμλίνο «προέβλεψε» πως «αυτές οι προστριβές ανάμεσα στη Βαρσοβία και το Κίεβο θα αυξηθούν», όπως και «οι εντάσεις ανάμεσα στο Κίεβο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Η Ρωσία βρίσκεται σε επαγρύπνηση για οποιεσδήποτε απειλές από την Πολωνία, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα «επιθετική» και «πρόβλημα» για τη Λευκορωσία.

Η Μόσχα στρέφεται προς Πεκίνο και Τεχεράνη

Η Μόσχα ενισχύει συμμαχίες και προωθεί τα γεωπολιτικά της σχέδια στον ανταγωνισμό της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Λίγες μόλις μέρες μετά την αναχώρηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη από τη Ρωσία, η Μόσχα πραγματοποίησε επαφές με Κίνα και Ιράν.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, σε πολυήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία συμμετείχε στον 18ο γύρο διαβουλεύσεων Ρωσίας - Κίνας για τη «στρατηγική ασφάλεια», συναντήθηκε με τον Ν. Πατρούσεφ, γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, και τέλος με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Μεταξύ άλλων προετοιμάστηκε και η επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο τον Οκτώβρη, για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και συμμετοχή στο φόρουμ για την πρωτοβουλία «Belt and Road».

Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, η μεγάλη κινεζική επενδυτική πρωτοβουλία «συνάδει πλήρως με τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας» και «εναρμονίζει τις ιδέες μας για τη δημιουργία ενός τεράστιου ευρασιατικού χώρου».

Εμφαση δόθηκε επίσης στη «συνεργασία των χωρών στον στρατιωτικό τομέα και σε επίκαιρα διεθνή θέματα» και «στον κοινό αγώνα κατά της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών», με αιχμές σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εξάλλου, συζητήθηκαν «κύρια διεθνή προβλήματα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δημιουργεί νέα μπλοκ και διαχωριστικές γραμμές στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, καθώς και ότι η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ασία και τον Ειρηνικό στοχεύει στην υπονόμευση του καθιερωμένου συστήματος ασφαλείας στην περιοχή».

Στην ατζέντα ήταν επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία και την Κορεατική Χερσόνησο.

Κίνα και Ρωσία λειτουργούν όλο και περισσότερο ως ένα «αντιδυτικό μπλοκ», με τον Κινέζο ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει ότι «ως κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρηση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας».

Το Πεκίνο «θα υποστηρίξει αποφασιστικά τη θέση της Ρωσίας όχι μόνο διμερώς αλλά και στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο Κινέζος ΥΠΕΞ και «θα διαφυλάξει την ασφάλεια των δύο χωρών πιο αποτελεσματικά».

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού βρισκόταν στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο ρωσο-ιρανικών διαβουλεύσεων για στενότερες διμερείς στρατιωτικές σχέσεις.

Ο Σοϊγκού δήλωσε την αποφασιστικότητα της Μόσχας και της Τεχεράνης να προχωρήσουν όλα τα κοινά τους σχέδια, «παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και των Δυτικών συμμάχων τους».

Εν μέσω κατηγοριών από τη «Δύση» για την προμήθεια ιρανικών drones που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός επισκέφτηκε έκθεση των αεροδιαστημικών δυνάμεων του Σώματος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» (IRGC), όπου παρουσιάστηκαν προϊόντα του ιρανικού στρατιωτικού - βιομηχανικού συγκροτήματος.

Ουκρανικό πλήγμα στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν «επιτυχώς» την Παρασκευή το αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, προκαλώντας ζημιές σε γύρω κτίρια και πολυκατοικίες, ενώ ένας Ρώσος στρατιωτικός ανακοινώθηκε ότι «αγνοείται».

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε συνολικά πέντε ουκρανικούς πυραύλους.

Η Κριμαία δέχθηκε και μια «πρωτοφανή» κυβερνοεπίθεση «κατά παρόχων του διαδικτύου στην Κριμαία», λίγες ώρες μετά την ουκρανική πυραυλική επίθεση στο αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.


Ε. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου