Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζιμ Ρις και Μάρκο Ρούμπιο προωθούν από χτες στην αμερικανική Γερουσία νομοσχέδιο κλιμάκωσης των οικονομικών, διπλωματικών και άλλων κυρώσεων κατά της Συρίας.
Το νομοσχέδιο που προωθούν επιδιώκει την παράταση έως το 2032 του νόμου Καίσαρα που έχει ήδη επιβάλει ασφυκτικές κυρώσεις στη Συρία, απαγορεύοντας παράλληλα σε κάθε αμερικανικό υπουργείο και δημόσια υπηρεσία να αναγνωρίσει ή να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Ασαντ.
Ζητούν επίσης οι κυρώσεις αυτές να συμπεριλαμβάνουν και τη συριακή Βουλή, ενώ υπό σκέψη είναι διάταξη που θα επιβάλλει κυρώσεις σε φιλανθρωπική οργάνωση της συζύγου του Προέδρου της Συρίας, σε βάρος της οποίας έχουν ασκηθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για «διαφθορά» και «απόπειρες ενίσχυσης της οικονομικής και πολιτικής ισχύος» της συριακής κυβέρνησης.Ο 80χρονος Τζιμ Ρις, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, τοποθετούμενος για το νομοσχέδιο που προωθείται σε μια περίοδο εξομάλυνσης των σχέσεων πολλών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με τη Συρία, ανέφερε ότι θα πρέπει πέραν των άλλων το Κογκρέσο να ενημερώνεται τακτικά «για οποιεσδήποτε συναντήσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της Συρίας, της Τουρκίας και αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, Αιγύπτου, Ιορδανίας, Ιράκ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Σαουδικής Αραβίας, Τυνησίας, Αλγερίας, Μαρόκου, Λιβύης και Λιβάνου».
Η κίνηση των δύο Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών εμφανίζεται περίπου 20 μέρες αφότου η συριακή κυβέρνηση ζήτησε από τον ΟΗΕ να επιρρίψει ευθύνες σε Αμερικανούς αξιωματούχους για τη συνεχιζόμενη κλοπή συριακού πετρελαίου από παράνομες γεωτρήσεις σε κοιτάσματα στα βορειοανατολικά της χώρας.
Σε επιστολή που απέστειλε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών στον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ζητείται να αποδοθούν ευθύνες για τη λεηλασία του συριακού πετρελαίου στις ΗΠΑ και να υποχρεωθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις που υπολογίζονται από την έναρξη του πολέμου το 2011 έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε απώλειες κρατικών εσόδων ύψους 115,2 δισ. δολαρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου