ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Δυνάμεις στο Κόσοβο, κι άλλα άρματα για την Ουκρανία

Προχωρά η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα και ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, από τα Βαλκάνια έως τη Μαύρη Θάλασσα, βυθίζοντας τον λαό μας σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή, η διοίκηση, το επιτελείο και ο ελληνικός Λόχος του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF) αναχώρησαν από την Ελλάδα για το στρατόπεδο Bondsteel στο Κοσσυφοπέδιο που αποτελεί και το Στρατηγείο της ΝΑΤΟικής αποστολής «Kosovo Force» (KFOR).

Σκοπός, «να αναλάβει αποστολές ασφαλείας, συνδράμοντας την ικανότητα άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσόβου», όπως λέγεται από το ΓΕΕΘΑ. Τονίζεται επίσης ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ αναφορικά με τη συνεισφορά και συμμετοχή σε δράσεις της Συμμαχίας, ανέλαβαν την οργάνωση του Πολυεθνικού Τάγματος κατόπιν της ανάγκης δημιουργίας πολυεθνικής δύναμης που τέθηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νάπολη (Joint Force Command Naples - JFC NAPLES)».

Η διαταγή ανάπτυξης λήφθηκε από την JFC NAPLES, μετά την επιτυχή αξιολόγηση του Τάγματος από Ομάδα Αξιολόγησης του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε την 1 Σεπτέμβρη στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

Σημειωτέον, το Πολυεθνικό Τάγμα KFOR ORF αποτελεί την Επιχειρησιακή Εφεδρεία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσόβου (KFOR) και - σε άλλο ένα δείγμα της έντασης των ανταγωνισμών - είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται από πολυεθνική δύναμη 4 λόχων, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας αντίστοιχα, και η χώρα μας ως «έθνος - πλαίσιο» να αναλαμβάνει τη διοίκησή του. Η ελληνική συμμετοχή πάει αρχικά μέχρι τις 31/12/2023 με δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διεργασίες για νέες αποστολές στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, καθώς στις 27/7 ολοκληρώθηκε η - συμφωνημένη ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις - παραχώρηση των 40 τεθωρακισμένων οχημάτων BMP1 στους Ουκρανούς με τη διεκπεραίωση και της τελευταίας παρτίδας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν αμερικανικής «παρότρυνσης», επιτροπή Ουκρανών αξιωματικών έγινε πρόσφατα δεκτή στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα, όπου και επιθεώρησε άρματα μάχης M60A3 προκειμένου να τα πάρουν στην Ουκρανία, ενάντια στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Τα εν λόγω άρματα υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες, τυπικώς δεν βρίσκονται σε ενέργεια αλλά σε αποθήκευση και απαιτούν εργασίες συντήρησης και επισκευών. Κρίθηκε, επομένως, ότι η κατάστασή τους δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει ταχεία εκμετάλλευση, εφόσον για την αποκατάστασή τους απαιτούνται χρόνος και χρήμα.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί θέλουν υλικό στο οποίο έχει ήδη εκπαιδευτεί προσωπικό τους. Εξ ου και στον απόηχο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας, στο τραπέζι είναι πάντα το «αίτημα» που έχουν βάλει στην ελληνική κυβέρνηση Ουκρανοί, Γερμανοί και Αμερικανοί για παραχώρηση στο Κίεβο μέχρι και 100 αρμάτων μάχης «Leopard 1Α5». Σημειωτέον, Ελληνες εκπαιδευτές πληρωμάτων «Leopard» εκπαιδεύουν Ευρωπαίους χειριστές, και αυτοί με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς (μέθοδος «εκπαιδεύω τον εκπαιδευτή» - «train the trainer»).

Προς παραχώρηση κρίσιμα για την άμυνα συστήματα

Θυμίζουμε, επίσης, ότι μετά την πρόσφατη έλευση Ζελένσκι στην Αθήνα και όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, έκανε γνωστό στη Βουλή, στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δημοσιοποιώντας μάλιστα και μια σειρά από έγγραφα, ότι οδεύει «προς ακύρωση» η «εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη των Tor-M1 & OSA-AK», συστημάτων ρωσικής προέλευσης.

Συνολικά, Πολεμική Αεροπορία και Στρατός διαθέτουν αντίστοιχα 21 αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 και 38 αυτοκινούμενα συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων OSA-AK/AKM. Τα OSA είναι τοποθετημένα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Θράκη είναι ο χώρος προβλεπόμενης επιχειρησιακής δράσης των Tor-M1. Την παραχώρησή τους έχουν ζητήσει εδώ και καιρό οι Ουκρανοί, ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν και οι Αμερικανοί.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στο παζάρι για τα Ελληνοτουρκικά - κομμάτι κι αυτό όπως είναι των ευρύτερων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών - κι ενώ οι δύο κυβερνήσεις επιταχύνουν ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις, η τουρκική αστική τάξη εγείρει διαρκώς ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως και ζητήματα στη Δυτική Θράκη, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, ο δε Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρεται στα ελληνικά νησιά στην περιοχή ως «ΝΑΤΟικά νησιά»...

Στο ίδιο πλαίσιο, στους πίνακες του υπουργείου Αμυνας σχετικά με την προτεραιοποίηση και εξέλιξη των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, απουσιάζει κάθε αναφορά σε ένα απαραίτητο - όπως κρίνεται αρμοδίως - για την ελληνική αποτροπή πρόγραμμα, αυτό του εκσυγχρονισμού των τσεχοσλοβακικής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70, σύστημα το οποίο επίσης ζητάνε οι Ουκρανοί.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Πρόκειται για «έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος» για το ελληνικό πυροβολικό, όπως τονίζεται από το ίδιο το ΓΕΣ, το οποίο μάλιστα στόχο είχε βάλει να προχωρήσει στην «πληρέστερη αξιοποίηση των ΠΕΠ RM-70 εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και με προμήθεια βελτιωμένων πυρομαχικών». Κάτι που τώρα, όπως φαίνεται, οδεύει για τις ελληνικές καλένδες, οδηγώντας και τα εν λόγω συστήματα στην απαξίωση, προκειμένου να σερβιριστεί ευκολότερα η διάθεσή τους στο ουκρανικό μέτωπο.

  • Στο μεταξύ νέα ημερομηνία για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη αναζητείται σύμφωνα με τα κυβερνητικά επιτελεία, μετά και τις αλλαγές στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού λόγω των πλημμυρών. Η αρχική συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 18/9, ενώ οι πιθανές νέες ημερομηνίες είναι το διήμερο 20-21/9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου