ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ανεβάζει ταχύτητες στην υλοποίηση αποστολών του ΝΑΤΟ

 

Ανεβάζει ταχύτητες η κυβέρνηση στην υλοποίηση αποστολών του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικά, ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα το ετήσιο Συνέδριο Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ («NATO Training Technology Conference (NTTC) 2023» με θέμα «Εκπαίδευση για έναν σύνθετο κόσμο: Καινοτομία, ανθεκτικότητα και διαλειτουργικότητα».

Διεξάγεται σε ετήσια βάση υπό την αιγίδα της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (NATO Allied Command Transformation - ACT), και έγινε φέτος για πρώτη φορά εκτός ΗΠΑ με συνδιοργανωτή το ΓΕΕΘΑ, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, ακαδημαϊκών, καθώς και εκπροσώπων της ευρωπαϊκής και εγχώριας βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα σχετικά κείμενα του Συνεδρίου, στόχος τους είναι «η εξερεύνηση των πιο πρόσφατων προόδων στην τεχνολογία εκπαίδευσης εντός της κοινότητας του ΝΑΤΟ», «η προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων, της συνεργασίας και των ευκαιριών δικτύωσης για την ενίσχυση των δυνατοτήτων συλλογικής εκπαίδευσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ», στην πορεία προς «τη διαμόρφωση του μέλλοντος του εκπαιδευτικού τοπίου του ΝΑΤΟ».

Εξ ου και στο Συνέδριο γίνονται παρουσιάσεις σε θεματικές όπως «Ενίσχυση της τεχνολογικής αιχμής του ΝΑΤΟ μέσω της αριστείας στη μάθηση στον κυβερνοχώρο», Τεχνητή Νοημοσύνη, «Γνώση υπό απειλή και αβεβαιότητα» αλλά και διείσδυση της ευρωατλαντικής προπαγάνδας στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει φυσικά η ελληνική συμμετοχή και συνεισφορά στο Συνέδριο, πέρα από τα οργανωτικά, καθώς η χώρα έχει αναλάβει μια σειρά από ρόλους και αποστολές στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό. Γι' αυτό και έγινε παρουσίαση από στέλεχος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για το ΝΑΤΟικό Πεδίο Βολής Κρήτης (NAMFI), τονίζοντας ότι «η εγκατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει πειραματικές βολές, κοινές ασκήσεις πραγματικών πυρών» και άλλες δραστηριότητες, «παρέχοντας την ευκαιρία στους πελάτες μας να δοκιμάσουν νέες και καινοτόμες τεχνολογίες και τεχνικές».

Παραπέρα, στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας σε θεματική με τίτλο «Καινοτομία στο μέλλον της εκπαίδευσης στις αερομαχίες» ανέπτυξε τις υπηρεσίες που παρέχονται στη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας.

Εξάλλου, σήμερα, αναμένεται εισήγηση στελέχους του Κέντρου Εκπαίδευσης ΝΑΤΟικής Αποτροπής (εδρεύει στη Σούδα), το οποίο από τα εγκαίνιά του, το 2008, έχει προσφέρει εκπαίδευση σε εκπαιδευόμενους και ομάδες νηοψιών από 103 κράτη.

ΝΑΤΟικοί βέβαια κυκλοφορούν κι αλλού στην Αθήνα. Π.χ. προχτές έγινε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων εκπαίδευση με τίτλο «ΝΑΤΟ Special Operation Forces (SOF) Staff Cource», όπου Αμερικανοί έδιναν τα ...φώτα τους σε στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων από μια σειρά χωρών της λυκοσυμμαχίας.

ΑμερικανοΝΑΤΟικής κοπής δραστηριότητα αναπτύσσεται, ταυτόχρονα, και επί του πεδίου. Χαρακτηριστικά, την προηγούμενη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διμερής διακλαδική άσκηση Ερευνας - Διάσωσης με την ονομασία «JOINT SAR IONIAN LIVEX23» στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα και Αλβανία. Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση στη χρήση τυποποιημένων επιχειρησιακών διαδικασιών σε αντικείμενα Search and Rescue (SAR). Βέβαια, δεν περνά απαρατήρητο ότι δεν περιορίστηκαν σε Ερευνα και Διάσωση, αλλά απλώθηκαν και σε επιχειρησιακά αντικείμενα όπως «Επιχειρήσεις Θαλάσσιας Απαγόρευσης (Maritime Interdiction Operations - MIO)» και «Γυμνάσια αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής», την ώρα που κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο θαλάσσιων ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Επίσης, την προηγούμενη βδομάδα διεξήχθη υπό τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ το Σχολείο Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή συνολικά 16 στελεχών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας που εκπαιδεύτηκαν «σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ».

Ζήτημα «εξέχουσας σημασίας» οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια

Εξάλλου, ακριβώς στο πλαίσιο επιχείρησης ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων και της σχετικής αποστολής που έχει αναλάβει η ντόπια αστική τάξη στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό, το ΕΛΙΑΜΕΠ οργάνωσε χτες συνέδριο με θέμα «Οι προοπτικές ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ υπό το φως του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», σε «συνεργασία» με άλλα ευρωενωσιακά ινστιτούτα και «οικονομική στήριξη» από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και «ειδικοί» από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την ΕΕ.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί ζήτημα εξέχουσας σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική», γι' αυτό και η χώρα «στηρίζει με συνέπεια και εμπράκτως την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, όπως πράττει και στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης που διεξάγεται στους κόλπους της ΕΕ για τη διεύρυνση».

Παραπέμποντας δε στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις για τον έλεγχο της περιοχής, σημείωσε ότι «την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες ανάδυσης νέων παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή», και ότι «κακόβουλοι, αποσταθεροποιητικοί παράγοντες εκμεταλλεύονται αυτή την αναταραχή, καθώς και τα διαχρονικά προβλήματα της περιοχής, για να αυξήσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαμορφώνει μία νέα γεωπολιτική πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Απέναντι σε αυτά είπε ότι «χρειαζόμαστε μια αναζωογονημένη διαδικασία διεύρυνσης με στόχο την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων - αλλά και της Ουκρανίας και της Μολδαβίας - στην ΕΕ», ρίχνοντας βέβαια κι άλλη καύσιμη ύλη στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Εθεσε, στο μεταξύ, το θέμα της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρ. Μπελέρη, λέγοντας: «Η Αλβανία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και το κράτος δικαίου».

Σημειωτέον, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σχετικά ότι «αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές να τηρήσουν τη δέουσα διαδικασία σύμφωνα με τους νόμους (της χώρας)».

Σε κάθε περίπτωση, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι «το προσεχές διάστημα, το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ θα βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ» και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει «πρωτοβουλίες» και θα υποστηρίξει «κάθε ιδέα ή πρόταση που θέτει ως στόχο την αναζωογόνηση της διαδικασίας διεύρυνσης».

Ταυτόχρονα, μπροστά και στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, ανέλαβε «δέσμευση» ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει «τη διασυνδεσιμότητα τόσο μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής, όσο και μεταξύ της ΕΕ και των Βαλκανίων, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και των υποδομών». Αναφέρθηκε, δε, και στην «ενεργειακή ασφάλεια», μιλώντας για τα έργα τα οποία έχει αναλάβει η Ελλάδα που, όπως είπε, «μειώνουν την περιφερειακή και ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», αυξάνοντας τους ανταγωνισμούς και τους κινδύνους για τον λαό.

1 σχόλιο:

  1. Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ. ΓΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ LEONID KUCHMA !!!
    patrinaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου