ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Ταΐζουν τη φωτιά του πολέμου και την εξόντωση του παλαιστινιακού λαού...

«Φωτιά» έχει πάρει και το αεροπορικό σκέλος της βάσης της Σούδα
 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

...και την ίδια ώρα υποκρίνονται για «το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης»

«Φωτιά» έχει πάρει και το αεροπορικό σκέλος της Σούδας, καθώς η κυβέρνηση, με βάση την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των λοιπών αστικών δυνάμεων, είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στήριξης του Ισραήλ που μακελεύει ξανά τον παλαιστινιακό λαό.

Συγκεκριμένα, στη Σούδα μεταστάθμευσε κατασκοπευτικό αεροσκάφος της USAF τύπου RC-135V «Rivet Joint» (με ενισχυμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου και πάνω από 30 άτομα πλήρωμα), ξεκινώντας ήδη τις πτήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο πάνω από την περιοχή όπου επιχειρούν αμερικανικά πολεμικά πλοία, όσο και στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ και της Γάζας. ΑμερικανοΝΑΤΟική δραστηριότητα σημειώνεται και από τις βάσεις των Βρετανών στην Κύπρο, από όπου απογειώθηκε παρόμοιο αεροσκάφος της RAF τύπου Boeing RC-135W για αντίστοιχη αποστολή «Signals Intelligence - SIGINT».

Στο ίδιο πλαίσιο, θυμίζουμε ότι στη Σούδα ελλιμενίστηκαν ήδη αμερικανικά αντιτορπιλικά, «USS Roosevelt» και «USS Thomas Hudner», προκειμένου να ανεφοδιαστούν σε καύσιμα και να λάβουν υλικοτεχνική υποστήριξη. Τα δύο πλοία είναι στην αρμάδα συνοδείας του αεροπλανοφόρου «USS GERALD R. FORD» (πλέει ανοιχτά της Παλαιστίνης) μαζί με το καταδρομικό «USS Normandy» και τα αντιτορπιλικά «USS Ramage» και «USS Carney».

Στο μεταξύ, ήδη από τις 10/10 και για «αρχικό διάστημα περίπου 30 ημερών» η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» εντάχθηκε στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2, ενταγμένη δηλαδή στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό που κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο, κι ενώ στην περιοχή έχει ανάψει φιτίλι ακόμα και γενικευμένης σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, η ίδια η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον «υποβληθεί αίτημα», η SNMG2, άρα και η ελληνική φρεγάτα, να ενταχθεί στην αρμάδα συνοδείας του «USS GERALD R. FORD».

Εξάλλου, έτερη φρεγάτα, η «ΣΑΛΑΜΙΣ», είναι στην ίδια περιοχή, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, η οποία επισήμως από το 2006 «επιβλέπει» την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου. Στην ουσία επιτηρεί τον αποκλεισμό του Λιβάνου με πρόσχημα να μην περάσουν όπλα στην οργάνωση Χεζμπολάχ, άρα και αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Επιπλέον, καθώς όλη η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου βράζει από τους ανταγωνισμούς, κι άλλη ελληνική φρεγάτα πλέει στα ανοιχτά επικίνδυνης ζώνης, συγκεκριμένα η «ΑΙΓΑΙΟΝ», που επιχειρεί στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ «IRINI», η οποία επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Ταξίδι στο Ισραήλ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Σε αυτό το φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε ήδη από την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στον οποίο φέρεται να υπογράμμισε την «ανάγκη να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση». Επίσης, συμφώνησαν ότι «είναι σημαντικό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», ενώ εξέφρασαν την «ανησυχία» τους «για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή». Ενώ το ίδιο μήνυμα σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές σκοπεύει να μεταφέρει και δια ζώσης ο πρωθυπουργός στον «σύμμαχο» Νετανιάχου, αφού προγραμματίζει ταξίδι στο Ισραήλ.

Της υποκρισίας το ανάγνωσμα δηλαδή, την ώρα που η κυβέρνηση μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στα ΝΑΤΟικά σχέδια και κάνει πλάτες στο Ισραήλ ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» μιας γενικευμένης σύγκρουσης.

Εξάλλου, χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ Μαλίκι. Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο πέντε σημείων για τη «διαχείριση της κρίσης», που παρουσίασε την προηγούμενη βδομάδα στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και κρατών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Επισήμως, μίλησαν για την «ανάγκη να αποτραπεί κλιμάκωση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο» και συμφώνησαν «να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».

«Κοινό όραμα» εμπλοκής και με Λονδίνο

Στο μεταξύ, ταΐζοντας η κυβέρνηση με το άλλο χέρι τη φωτιά του πολέμου, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας έφτασε στο Λονδίνο για «συνάντηση εργασίας» με τον νέο ομόλογό του, Grant Shapps. Ο Δένδιας δήλωνε κατόπιν ότι είχαν «μακρά συνομιλία, καταρχάς για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την εγκληματική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ», ότι έκαναν «μια αμοιβαία ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας» και επίσης συμφώνησαν «για τη διαρκή ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων κατά την εξέλιξη αυτής της κατάστασης».

Επίσης συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και «για τη στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας», με τον Δένδια να τονίζει ότι προσβλέπει «σε μία πάρα πολύ στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο», καθώς «είναι ένας γνωστός, αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας και νομίζω ότι μπορούμε να διδαχθούμε πολλά, ιδιαίτερα από τον μηχανισμό που έχει, απορρόφησης των διδαγμάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Θυμίζουμε επ' αυτού, τον Φλεβάρη οι δυο κυβερνήσεις υπέγραψαν «Δήλωση Κοινού Οράματος» («Joint Vision Statement»), η οποία «επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδος και του Ην. Βασιλείου για αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι στον τομέα ασφάλειας, καθώς επίσης για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας», ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν «τη δέσμευσή τους στην αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο». Συμφώνησαν επίσης να καταρτίζουν κάθε χρόνο έναν «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις «προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας», ενώ καθιερώνεται ετήσιος «Διάλογος για την Ασφάλεια και την Αμυνα», προκειμένου «να γίνεται επισκόπηση της προόδου και διερευνώνται νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», με το περιεχόμενο, βέβαια, που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα δίνουν στις τέτοιες έννοιες.

Προηγούμενα, ο Δένδιας άνοιξε τις εργασίες στο Ελληνο-Βρετανικό Συμπόσιο 2023, με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια και Βιωσιμότητα στην Ευρώπη». Ο Δένδιας μίλησε εκεί για τις «παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας», τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις «τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, που καταδικάζονται από τη Διεθνή Κοινότητα και τη χώρα μας». Επίσης, σκιαγραφώντας στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ανέδειξε «τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», μιλώντας για τις «στρατηγικές επιλογές» της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει καταστεί ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος για τον εφοδιασμό όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», υπηρετώντας και σε αυτό το πεδίο τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Σήμερα ο Δένδιας θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον βουλευτή και αρμόδιο θεμάτων Αμυνας του Εργατικού Κόμματος, John Healey, όπως και με την βαρώνη Julie Smith of Newnham, αρμόδια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βουλή των Λόρδων για θέματα Αμυνας.

Στο μεταξύ, μετέχοντας σε κάθε πτυχή του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού, 2-13/10 οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν, με 4 F-16 και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης, στην Πολυεθνική Αεροπορική Ασκηση με την επωνυμία «NATO TIGER MEET 2023», στην Ιταλία. Συμμετείχαν επίσης προσωπικό και αεροπορικά μέσα από ΗΠΑ, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Τουρκία και Τσεχία, καθώς και το ΝΑΤΟ με ένα ιπτάμενο ραντάρ (AWACS). Επισήμως σκοπός της άσκησης ήταν η παροχή εκπαίδευσης και η εξάσκηση των συμμετεχόντων στη σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων σε τακτικό επίπεδο με την εφαρμογή του δόγματος, της ορολογίας και των διαδικασιών της λυκοσυμμαχίας, «ενώ παράλληλα προήγαγε την αλληλεγγύη μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των κρατών - μελών και εταίρων του ΝΑΤΟ και προέβαλε την αεροπορική ισχύ του», όπως λέγεται από το ΓΕΕΘΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου