ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Η Αρμενία έγινε μέλος του Δικαστηρίου της Χάγης που έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Ολοένα και φουντώνει η κόντρα Αρμενίας - Ρωσίας, που υποτίθεται πως ήταν παραδοσιακά στενοί «σύμμαχοι», αντικατοπτρίζοντας τον βαθύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο.

Σε μια ακόμη κίνηση που δείχνει τη «φιλοδυτική» στροφή της κυβέρνησης του Νικόλ Πασινιάν, το Κοινοβούλιο της Αρμενίας κύρωσε χτες το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης και έγινε μέλος του. Η επικύρωση επιτρέπει στις αρχές της Αρμενίας να εκτελούν πλέον τα διεθνή εντάλματα του Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων εκείνο για τη σύλληψη του Ρώσου προέδρου, Βλ. Πούτιν, για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρμενία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), ενώ η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία.

Η Ρωσία είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη κύρωση από πλευράς της Αρμενίας του Καταστατικού του ΔΠΔ, απειλώντας με «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσο-αρμενικές σχέσεις.

Η Αρμενία έδρασε με τρόπο «που δεν αρμόζει σε εταίρο της Ρωσίας θέτοντας τον εαυτό της υπό τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. Αφήνοντας αιχμές προς τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία σημειωτέον βρίσκεται αντιμέτωπη με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τόνισε ότι η Μόσχα συνεχίζει να θεωρεί την Αρμενία σύμμαχό της, ωστόσο διατηρεί ορισμένα ερωτήματα για τη σημερινή της ηγεσία.

«Διαφωνούμε απολύτως με τον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι η απόφαση της Αρμενίας να προσχωρήσει στο Καταστατικό της Ρώμης οφείλεται στην "ανεπάρκεια" του CSTO και της αρμενικής - ρωσικής συνεργασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας», είπε ο Πεσκόφ, «προειδοποιώντας» ότι «η αρμενική πλευρά δεν έχει τίποτα καλύτερο από αυτούς τους μηχανισμούς».

Οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις «Αρμενία» και «Έχω την τιμή» μποϊκόταραν τη σχετική συζήτηση στο αρμενικό κοινοβούλιο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πρωτοστατούν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν καταδικάσει την απόφαση της κυβέρνησης να επικυρώσει το έγγραφο, λέγοντας ότι η αρμενική ηγεσία θέτει σκόπιμα σε κίνδυνο τη συμμαχική σχέση της χώρας με τη Ρωσία.

Έρημη γη το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Άποψη του Στεπανακέρτ
Άποψη του Στεπανακέρτ
Πηγή: Associated Press

Εντελώς έρημη έχει μείνει η «πρωτεύουσα» του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, μετά τη μαζική φυγή άνω των 100.000 Αρμενίων από τον θύλακα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν απομείνει πλέον μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία.

«Τα νοσοκομεία... δεν λειτουργούν, το ιατρικό προσωπικό έφυγε, οι αρχές του Διοικητικού Συμβουλίου ύδρευσης έφυγαν, έφυγε και ο διευθυντής του νεκροτομείου», σημειώνει.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει «εγγυηθεί» την ασφάλεια των Αρμενίων κατοίκων, ωστόσο αυτοί εγκατέλειψαν μέσα σε λίγες μέρες την περιοχή φοβούμενοι αντίποινα.

Η αποστολή του ΟΗΕ, που βρίσκεται από την Κυριακή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και επισκέφθηκε το Στεπανακέρτ, δεν διαπίστωσε να έχουν σημειωθεί ζημιές σε πολιτικές υποδομές ή σε χώρους πολιτισμού και λατρείας, ανέφερε χτες ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στ. Ντουζαρίκ.

«Οι συνάδελφοί μας έμειναν κατάπληκτοι με τον ξαφνικό τρόπο που οι ντόπιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και την οδύνη που πρέπει να τους προκάλεσε αυτή η εμπειρία. Δεν κατέγραψαν κάποια αναφορά, είτε από τον τοπικό πληθυσμό είτε από άλλους, περί βίας σε βάρος πολιτών μετά την κατάπαυση του πυρός. Η ομάδα του ΟΗΕ δεν είδε καταστροφή γεωργικών υποδομών ή νεκρά ζώα», πρόσθεσε.

Η αποστολή του ΟΗΕ είχε ως στόχο να αποτιμήσει την κατάσταση και να καταγράψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες τόσο εκείνων που έχουν παραμείνει στον θύλακα όσο και εκείνων που φεύγουν. Εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας είπαν στα μέλη της αποστολής ότι στο Καραμπάχ έχουν απομείνει από 50 έως 1.000 Αρμένιοι.

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, κάτι που το Μπακού διαψεύδει, επιμένοντας ότι οι Αρμένιοι του θύλακα μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή αυτή.

Χτες η Αρμενία προέτρεψε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν για τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα εκδηλωθεί επίθεση και στην ίδια την Αρμενία, εκτός και αν η «Δύση» λάβει σθεναρά μέτρα.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε χτες το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί το δικαίωμα εκείνων που έφυγαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ να επιστρέψουν στα σπίτια τους «με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου