ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Οι ανάγκες μας δεν είναι κόστος - Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση

 
Με πρωτοβουλίες που μεταφέρουν το μήνυμα της συλλογικής και οργανωμένης απάντησης στην πολιτική που βάλλει ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή του λαού, με πολύμορφη παρέμβαση που επιδιώκει να εμπνεύσει τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στον αγώνα, ξεδιπλώνουν τη δράση τους οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης στις περιοχές της χώρας που ο λαός βρέθηκε εκτεθειμένος και απροστάτευτος στα φυσικά φαινόμενα, οι πρωτοβουλίες για τα προβλήματα στα σχολεία μπροστά στην έναρξη της νέας χρονιάς, οι παρεμβάσεις για τα κραυγαλέα κενά και ελλείψεις στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, οι κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, ο κοινός βηματισμός με εργατικά σωματεία κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, το μέτωπο της διεκδίκησης σύγχρονων, υψηλού επιπέδου, δωρεάν, καθολικών υπηρεσιών Υγείας, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών.

Μια ενδεικτική αποτύπωση της πλούσιας αυτής δράσης περιλαμβάνει το νέο τεύχος του Δελτίου της ΟΓΕ. Με τη βοήθεια των σελίδων του στεκόμαστε σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά ανοιχτά μέτωπα στη δράση της Ομοσπονδίας, των Συλλόγων και των Ομάδων της σε όλη τη χώρα.


Στην πολιτική που θεωρεί τις ανάγκες μας κόστος απαντάμε με αλληλεγγύη και αγώνα

 «Φωτιές, πλημμύρες, καταστροφή. Ποτάμι να τους πνίξει να γίνει η οργή»: Το εξώφυλλο του νέου τεύχους δεν θα μπορούσε να μην επικεντρώνεται στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία. Οι εικόνες του πλημμυρισμένου κάμπου, των εγκλωβισμένων κατοίκων, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, ηλικιωμένοι και ανήμποροι, που βρέθηκαν στο «έλεος του καιρού», δεν ήταν ούτε το πρώτο ούτε το μόνο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στο οποίο γίναμε μάρτυρες τους τελευταίους μήνες. Είχαν προηγηθεί οι πυρκαγιές που κατέκαψαν μέσα στο καλοκαίρι τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Πάρνηθα.

«Απέναντι στις όποιες εξοργιστικές δικαιολογίες κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, η πραγματικότητα είναι μία και αμείλικτη: Για τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες που ζει ο λαός μας ευθύνεται η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και το εχθρικό κράτος, ανάμεσά τους και οι περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις. Η πολιτική που αφήνει τον λαό απροστάτευτο και ανοχύρωτο απέναντι σε όλες τις καταστροφές, γιατί θεωρεί την κάλυψη των αναγκών του περιττό κόστος. Απέναντι στην ωμότητα και τον κυνισμό αυτής της πολιτικής ο λαός στη Θεσσαλία, στον Εβρο, στην Αττική, στη Ρόδο και παντού στηρίχτηκε στις δικές του δυνάμεις, στις δικές του αξίες. Αντέταξε την αλληλεγγύη, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου για να σωθεί, να σώσει ό,τι σώζεται, να παλέψει για τις ανάγκες του», υπογραμμίζει το σχετικό άρθρο.

Ο πρώτος λόγος στις πληγείσες περιοχές

Η ΟΓΕ βρέθηκε δίπλα στις λαϊκές οικογένειες και εξέφρασε από την πρώτη στιγμή έμπρακτα την αλληλεγγύη της, συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, στηρίζει με τις δυνάμεις της την οργάνωση και τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας και αποζημίωσης των πληγέντων.


Στο φόντο αυτής της προσπάθειας που συνεχίζεται αμείωτη, τον πρώτο λόγο έχουν στις σελίδες του Δελτίου οι Σύλλογοι και οι Ομάδες που δρουν στις πληγείσες περιοχές: Στα Φάρσαλα, η Ομάδα Γυναικών πήρε πρωτοβουλία και οργάνωσε Στέκι αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τους πλημμυροπαθείς προκειμένου να στηρίξει τους κατοίκους των Φαρσάλων και γειτονικών χωριών που έχουν χάσει τα σπίτια και το βιος τους. «Οπλο μας η αλληλεγγύη!», είναι το μήνυμα που στέλνει.

«Τα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η φωτιά και η λάσπη από τις πλημμύρες δεν πρόκειται να κάμψουν την αγωνιστική μας διάθεση, να μειώσουν τα όνειρά μας για ένα καλύτερο μέλλον», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος στη Μαγνησία. «Η αγανάκτηση να γίνει συλλογικός αγώνας», τονίζει, ενάντια στην πολιτική που έφερε τον λαό της περιοχής αντιμέτωπο με τις τραγικές συνέπειες πρώτα της πυρκαγιάς και μετά της πλημμύρας, μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μόλις βδομάδων.

Αντίστοιχα, η Ομάδα Γυναικών Ρόδου τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας, ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές, για μέτρα πρόληψης, δασοπροστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, για να μπει φρένο στα κυβερνητικά σχέδια που προωθούν την πλήρη παράδοση της διαχείρισης του δασικού πλούτου, της ζωής μας της ίδιας σε ιδιώτες επενδυτές. Οσο για τις εικόνες των τουριστών που φορτώθηκαν στην καρότσα φορτηγού για να διαφύγουν από την πυρκαγιά, σχολιάζει: «Εν έτει 2023 είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού οι καρότσες αγροτικών εκτελούν χρέη ασθενοφόρου στα νησιά, να εκτελούν και εκκενώσεις οικισμών σε περιπτώσεις πυρκαγιάς...».

Νέα σχολική χρονιά, «νέα» και «παλιά» προβλήματα για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, η ΟΓΕ αφιερώνει σειρά άρθρων του Δελτίου στα προβλήματα με τα οποία ξεκινά ένα ακόμα σχολικό έτος: Οι γονείς αγωνιούν πώς θα τα φέρουν βόλτα με το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η αγορά σχολικών ειδών, αλλά και το κόστος των φροντιστηρίων, και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και πίεσης στο λαϊκό εισόδημα. Χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί βρίσκονται επίσης σε δεινή θέση, στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της μετακίνησης και της διαμονής στις περιοχές που τοποθετούνται για να διδάξουν. Ειδικά οι αναπληρώτριες που είναι και νέες μητέρες βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά το πού θα αφήσουν τα μωρά τους, με δεδομένο ότι οι βρεφικοί σταθμοί στις περισσότερες περιοχές της χώρας σπανίζουν.

Οσο για την κατάσταση της σχολικής στέγης, όπως αναδεικνύει σχετικό άρθρο, αυτή βρίσκεται ...στην Εντατική! Περισσότερα από 9.000 σχολεία παραμένουν χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο, ενώ σχολικά κτίρια στο Αιγάλεω της Αττικής, στο Δαμάσι της Θεσσαλίας, στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς των τελευταίων ετών που δεν έχουν αποκατασταθεί. Την εικόνα συμπληρώνει το καθεστώς της «μερικής καθαριότητας» των σχολικών κτιρίων από εργαζόμενες μερικής απασχόλησης, με μισθούς - ψίχουλα και συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τις καταδικάζουν σε μόνιμη ομηρία. «Οι δημοτικές αρχές προκηρύσσουν θέσεις εργασίας όχι με γνώμονα τις ανάγκες των σχολείων, αλλά βάσει των εργατοωρών που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος της κυβέρνησης. Προσλαμβάνονται, λοιπόν, καθαρίστριες 3ωρης απασχόλησης για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», σημειώνει το άρθρο που αναφέρεται στο εν λόγω ζήτημα.

Δεν δεχόμαστε ο παιδικός σταθμός να είναι εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή

Ξεχωριστή ενότητα του Δελτίου είναι αφιερωμένη στην Προσχολική Αγωγή και την ανεπάρκεια των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών της αντίστοιχης ηλικίας. Στην ανακοίνωσή της, η οποία περιλαμβάνεται στην ύλη του Δελτίου, η ΟΓΕ συνοψίζει τη δραματική εικόνα: Από τα 320.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας (6 μηνών έως 4 ετών) μόνο το 1/3, δηλαδή 107.650, έλαβαν το κουπόνι (voucher) από το πρόγραμμα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Ενώ τα παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών ανέρχονται σε 180.000, υπάρχουν μόνο 25.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς. Οι θέσεις δηλαδή αρκούν «μόνο για το 14% των βρεφών», με αποτέλεσμα πολλοί γονείς «να μένουν... με το κουπόνι στο χέρι».

Η Ομοσπονδία στηλιτεύει την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που πριμοδοτεί με μια σειρά τρόπους τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς: Τους επιτρέπουν την εγγραφή βρεφών σε τμήματα με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τους παραχωρούν το «προνόμιο» να απασχολούν λιγότερο προσωπικό (βρεφοκόμους και νηπιαγωγούς) σε κάθε τμήμα σε σχέση με τους δημοτικούς, υποβαθμίζοντας την Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα σε «υπηρεσίες φύλαξης», τους εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να «εμπορεύονται» την ανάγκη των παιδιών για Προσχολική Αγωγή.

«Φτάνει πια! Δεν δεχόμαστε οι ανάγκες των παιδιών μας να είναι εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης», ξεκαθαρίζει η ΟΓΕ και καλεί σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, αναβαθμισμένης και σύγχρονης Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας για όλα τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου