Το μήνυμα ότι ο λαός του Τυρνάβου μπορεί να ενισχύσει μαζικά τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και να εκλεγεί μια νέα δημοτική αρχή που θα στέκεται στο πλευρό του, δίνοντας μάχες για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του, έστειλε η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στον Τύρναβο το βράδυ της Πέμπτης.
Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι πρώτες σε σταυρούς υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι, Ευγενία Μαμανού και Διαμάντω Μπάσμπα, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέλιος Τσικριτσής, υποψήφιος δήμαρχος.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ, ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.
Στον χαιρετισμό της η Ευγενία Μαμανού σημείωσε μεταξύ άλλων «στόχος μας είναι να φτάσουμε τον τόπο μας εκεί που μας αξίζει. Στόχος μας είναι, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, να ανεβάσουμε την ποιότητα ζωής, να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε δημότη, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Να διεκδικήσουμε μαζί με εσάς, έργα που θα προωθήσουν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το περιβάλλον. Να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στη γυναίκα, στο παιδί, στον ηλικιωμένο, στα ζώα με αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και ενότητας. Σήμερα, πρέπει να κτίσουμε πάνω σε ο,τι θετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα και να προχωρήσουμε».
Η Διαμάντω Μπάσμπα επεσήμανε πως «μπορούμε να καταφέρουμε να βάλουμε τις βάσεις για να έχουμε από τη Δευτέρα την πόλη που μας αξίζει. Γιατί ο δήμος μας μπορεί να έχει δήμαρχο και δημοτική αρχή που θα ασχολείται πραγματικά για να λυθούν τα ζητήματα της καθημερινότητας. Γι' αυτό σε όλους εσάς απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης για να βελτιώσουμε τη ζωή μας». Τόνισε ότι ο λαός του Τυρνάβου δεν θα πληρώνει διπλά και τριπλά για βασικές του ανάγκες και πρόσθεσε: «Δίνουμε τη μάχη μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Με εμπιστοσύνη στους συνδημότες και συνδημότισσες. Πάμε αλλιώς με δήμαρχο τον Στέλιο Τσικριτσή».
Ο λαός χρειάζεται στήριγμα στην πάλη του, όχι έναν ακόμα τοπικό εχθρό
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Στέλιος Τσικριτσής τόνισε ότι «την προηγούμενη Κυριακή με τη μαζική στήριξη των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", στον δήμο μας, στην περιφέρεια και σε όλη την χώρα, φάνηκε ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που θέλουν "να πάμε αλλιώς", που δεν συμβιβάζονται με την "κανονικότητα" των κερδών για τους λίγους και της μιζέριας για τους πολλούς.
Ήρθε η ώρα να χαράξουμε στον Τύρναβο, ακόμα πιο ξεκάθαρα, μια άλλη πορεία από αυτή που ζούμε καθημερινά. Μία πορεία με μια νέα αγωνιστική δημοτική αρχή που θα υπερασπίζεται τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων, που θα κάνει τον λαό να χαμογελάσει, αφού στα καθημερινά βάσανα και αγωνίες του, στα δύσκολα που έρχονται, θα έχει ένα στήριγμα και όχι κάποιον που θα στέκεται απέναντι του.
Μην περιμένετε άλλο! Είναι στο δικό σας χέρι να μην επιτρέψετε άλλη μια χαμένη 5ετία για τον Τύρναβο και να επιλέξετε ποιος θα είναι στο τιμόνι του δήμου για τα επόμενα 5 χρόνια. Κάντε τώρα το μεγάλο βήμα! Στηρίξτε μαζικά τη "Λαϊκή Συσπείρωση", για να υπάρξει μια αγωνιστική δημοτική αρχή, για να βγει την επόμενη μέρα πιο δυνατός ο ίδιος ο λαός».
Μιλώντας για τον αντίπαλο συνδυασμό -«Η πόλη που θέλουμε»- που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Αμάρι Σάμερ - Αθανάσιο, ο Στ. Τσικριτσής τόνισε ότι, «το 2011 η τότε δημοτική αρχή στην οποία μάλιστα συμμετείχε ενεργά ως αντιπρόεδρος τότε ο επικεφαλής σήμερα της παράταξης "Η πόλη που θέλουμε" και η πλειοψηφία των σημερινών του υποψήφιων που διεκδικούν την ψήφο σας, δεν δίστασαν να επιβάλλουν ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης το χαράτσι του 80% επί της κατανάλωσης σε ένα αγαθό όπως το νερό, επιβαρύνοντας τους κατοίκους στον Αμπελώνα, στο Αργυρούπουλι και στο Βρυότοπο. Και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ασκήσουν διώξεις σε συνδημότες μας που δίκαια αντέδρασαν. Όμως οι μαζικές διεκδικήσεις μας τότε και ο κοινός μας αγώνας είχε αποτελέσματα και τελικά αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο τέλος.
Τι θέση έχει ο κύριος Αμάρι για τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων όπως το πράσινο, ο ηλεκτροφωτισμός, η καθαριότητα; Για την πράσινη ανάπτυξη και τη μεγάλη μπίζνα που είναι σε εξέλιξη, για το "αναγκαίο" κατ' αυτούς ξεχέρσωμα καλλιεργήσιμης γης μελλοντικά, για το πανάκριβο για τον λαό ρεύμα; Για το εισόδημα του αγρότη, για τη διαμόρφωση τιμών παραγωγής που να μπορεί να ζήσει; Για τα εργασιακά δικαιώματα και τη δουλειά ήλιο με ήλιο με βάση και τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε; Για τη ΝΑΤΟική βάση εδώ λίγα χιλιόμετρα παρακάτω που γεννά κινδύνους για τον λαό; Υπέρ ή κατά;
Και μιας λέμε για κινδύνους, θέλουμε από αυτό το βήμα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό που παλεύει για το δίκιο και για ελεύθερη πατρίδα, αλλά και να καταγγείλουμε την εμπλοκή της χώρας μας, με την αποστολή της φρεγάτας «Ψαρά», την ώρα που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια ανάσα από την παραπέρα κλιμάκωση και μια γενικευμένη στρατιωτική εμπλοκή».
Ο Στ. Τσικριτσής πρόσθεσε ότι, «μπορεί ο κύριος Αμάρι να μιλά κι αυτός για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δήμου. Άλλωστε κανείς δεν αρνείται τα υπαρκτά προβλήματα, όλοι τα περιγράφουν! Και ο κύριος Αμάρι. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε γι' αυτά; Τι προτείνουμε.
Η "Λαϊκή συσπείρωση" δεν αποδεχόμαστε στην πράξη την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Παλεύουμε ενάντια στο διαρκές χαράτσωμα του λαού μας για να αντιμετωπίσουμε την υποχρηματοδότηση. Κριτήριό μας είναι οι ανάγκες του λαού μας, τα έργα που υπηρετούν αυτές τις ανάγκες, όχι γενικά έργα. Και όχι τελικά έργα αποκλειστικά με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως τα λένε, βάζουν συγκεκριμένες προτεραιότητες, εμείς αυτές τις αμφισβητούμε, τις αντιπαλεύουμε!
Γιατί; Γιατί στο επίκεντρο μας βρίσκεται ο εργαζόμενος άνθρωπος, ο βιοπαλαιστής, ο αγρότης, βρίσκεται ο νέος άνθρωπος. Αυτοί παράγουν τον πλούτο. Ο λαός μας, που η πλειοψηφία του ζει την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό.
Όλα αυτά ακουμπάνε και με το παραπάνω στο πεδίο της τοπικής διοίκησης. Γιατί σήμερα έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν "τοπικά προβλήματα", ξεκομμένα από τη "μεγάλη εικόνα". Για παράδειγμα πληρώνουμε πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη, γιατί στους δήμους και με εργαλείο τους δήμους υλοποιούνται οι κεντρικές πολιτικές. Αυτά πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου κατά τη γνώμη μας.
Δεν λέει, ο κ. Αμάρι κουβέντα για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον λαό μας, για τους αγρότες που βλέπουν το κόστος παραγωγής στα ύψη, για την ανεργία, την ακρίβεια, τα μικρομάγαζα που κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Ειδικά για τους αγρότες οι προτάσεις του δεν λένε τίποτα ουσιαστικό. Οι αγρότες του δήμου μας πρέπει να ξέρουν ότι ο κύριος Αμάρι διαφωνεί με τα αιτήματα που έχει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια, οι εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα στον αγρότη. Αν διαβάσει κανείς το πρόγραμμα, αν ακούσει κάποια ομιλία του, προτείνει σαν λύση τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα των αγροτών. Οι θέσεις του κινούνται στο πλαίσιο της ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους αγρότες.
Ο λαός χρειάζεται στήριγμα στην πάλη του, όχι έναν ακόμα τοπικό εχθρό
Στη συνέχεια σημείωσε ότι «η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι έτοιμη μαζί με τον λαό της πόλης να παλέψει, να αγωνιστεί να διεκδικήσει και να είναι μία άλλη δημοτική αρχή, και όχι άλλη μια δημοτική αρχή.
Μια δημοτική αρχή που θα είναι αποκούμπι για τον λαό και τα προβλήματά του, θα αναδεικνύει τα προβλήματα, θα διεκδικεί, θα αγωνίζεται, θα έχει τον λαό συμμέτοχο και πρωταγωνιστή και όχι στο περιθώριο.
Γιατί η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα είναι μια άλλη δημοτική αρχή; Γιατί ξέρουμε καλά ότι με ανάθεση δεν λύνονται τα προβλήματα. Γιατί ξέρουμε ότι ο λαός έχει τη δύναμη άμα το αποφασίσει να φέρει τα πάνω κάτω. Γιατί εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην οργανωμένη δύναμη του λαού και της νεολαίας. Γιατί απέναντι στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο των δήμων και της περιφέρειας που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις - η απάντηση μπορεί να είναι μόνο αγωνιστική. Γιατί ξέρουμε ότι χρειάζεται ρήξη με το θεσμικό πλαίσιο που θέλει τους δήμους γρανάζι για τα κέρδη των λίγων, και κυρίως ξέρουμε ότι χρειάζεται ανατροπή των δυνάμεων που στηρίζουν αυτό το θεσμικό πλαίσιο και είναι τα ποδάρια τους την πόλη.
Υπάρχει παράδειγμα: Η δημοτική αρχή Πατρών που βρίσκεται στο τιμόνι της διοίκησης ενός μεγάλου και κρίσιμου δήμου χρόνια τώρα.
Που τα 'βαλε με όποια κυβέρνηση βρέθηκε απέναντί της, ροζ- μπλε- παρδαλή, κάθε κυβέρνηση. Γιατί κάθε κυβέρνηση ήταν μόνιμα αντιλαϊκή.
Γιατί αυτές οι κυβερνήσεις, η κεντρική εξουσία, φτιάχνει το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, που δεν έχουν να πληρώσουν, κι έτσι ιδιωτικοποιούν, έτσι χαρατσώνουν, κι έτσι….φτιάχνουν και εκλογική πελατεία.
Εμείς λοιπόν, έχοντας αυτή τη δημοτική αρχή ως παράδειγμα,
δεσμευόμαστε, και από αυτό το βήμα ότι το "τι να κάνουμε δεν υπάρχουν
πόροι, δεν μας δίνει το κράτος λεφτά", το "τι να κάνουμε έτσι είναι τα
πράγματα, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά οι δήμοι", δεσμευόμαστε, ότι
αυτές τις υπεκφυγές, αυτές τις φθηνές δικαιολογίες, από τις οποίες
έχουμε χορτάσει όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα τα ακούσετε από το δικό μας
στόμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου