ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Συντροφιά με τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»


Οι διακοπές των γιορτών, προσφέρονται πάντα για διάβασμα και μελέτη. Αποτελούν μια καλή ευκαιρία για την ενίσχυση του ιδεολογικού - πολιτικού οπλοστασίου και την εμβάθυνση της σκέψης και του προβληματισμού των κομμουνιστών.
Η επαφή του αναγνώστη με την επαναστατική θεωρία αποτελεί, άλλωστε, όρο και προϋπόθεση για την επαναστατική δράση, για την αποτελεσματική διεξαγωγή της ταξικής πάλης και την καθοδήγηση του αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού. Υπηρετώντας αυτόν το στόχο, η «Σύγχρονη Εποχή» προχωρά σε μια σειρά εκδόσεων που εκτείνονται σε μια ευρεία γκάμα θεματολογίας.
Σήμερα παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές τις εκδόσεις.
Μελετώντας τα έργα των θεμελιωτών της επαναστατικής θεωρίας

Με αφορμή μια σειρά από σημαντικές επετείους των τελευταίων χρόνων, όπως η συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ (το 1818) και του Φρ. Ενγκελς (το 1820), των 150 χρόνων από την γέννηση του Β.Ι. Λένιν (το 1870) καθώς των 150 χρόνων από την πρώτη έκδοση του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου» (το 1867), η «Σύγχρονη Εποχή» συνεχίζει την καθοριστική συμβολή της στη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού.


Με το βιβλίο «Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ενγκελς. Αλληλογραφία για το Κεφάλαιο (Τόμος Α')», μεταφράζεται και εκδίδεται, για πρώτη φορά στα Ελληνικά, εκείνο το μέρος της αλληλογραφίας των Μαρξ και Ενγκελς που συνδέεται με τη συγγραφή και έκδοση του «Κεφαλαίου». Ετσι, για πρώτη φορά είναι διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα η αλληλογραφία στην οποία αποτυπώνεται το «εργαστήρι» της παραγωγής του «πιο σημαντικού βιβλίου για τους εργάτες», όπως το χαρακτήριζε ο Ενγκελς. Οι επιστολές ή τα αποσπάσματα επιστολών που περιλαμβάνονται στην έκδοση φωτίζουν σημαντικές πλευρές του «Κεφαλαίου» και της αντιπαράθεσης γύρω από αυτό, ενώ αναδεικνύουν την πορεία της σκέψης των Μαρξ και Ενγκελς κατά τη συγγραφή και επιμέλεια του υλικού των τριών τόμων του «Κεφαλαίου».


Η συλλογή «Ο "Μαύρος". Αναμνήσεις για τον Καρλ Μαρξ» παρουσιάζει ανάγλυφα - μέσα από μοναδικές διηγήσεις στενών φίλων, συναγωνιστών και μελών της οικογένειας του Μαρξ, καθώς και από πλούσιο φωτογραφικό υλικό - τη ζωή, το έργο και τη δράση του μεγάλου επαναστάτη θεωρητικού. Ο αναγνώστης θα γνωρίσει από κοντά πλευρές του απαράμιλλου θεωρητικού και πολιτικού έργου, αλλά και των δύσκολων συνθηκών ζωής του Μαρξ. Θα γνωρίσει επίσης πλευρές του χαρακτήρα του: Την ακούραστη δύναμη, το πηγαίο χιούμορ και, πάνω απ' όλα, την αδάμαστη θέληση και το σθένος του ένθερμου επαναστάτη που άνοιξε το δρόμο στο προλεταριάτο και θεμελίωσε σε επιστημονικές βάσεις την πάλη του για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.Η συλλογή κειμένων του Λένιν με τίτλο «Για τον Μαρξ και τον μαρξισμό» αποτελεί ένα πολύτιμο βιβλίο για τον αναγνώστη που στοχεύει σε μια εισαγωγή στο σύνολο της μαρξιστικής θεωρίας. Σε αυτήν την έκδοση που αποτελεί συνοπτική παρουσίαση της θεωρίας του Μαρξ μαζί με ορισμένα βιογραφικά στοιχεία, παρουσιάζονται οι τρεις πηγές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε ο μαρξισμός (γαλλικός σοσιαλισμός, γερμανική ιδεολογία, αγγλική οικονομία) και τα τρία συστατικά του μέρη: Διαλεκτικός και ιστορικός υλισμός, μαρξιστική πολιτική οικονομία και επιστημονικός σοσιαλισμός.
Αντλώντας δύναμη και διδάγματα από τη μελέτη της Ιστορίας
Η πολύμορφη δραστηριότητα, που αναπτύχθηκε όλη την προηγούμενη πενταετία και αφορούσε τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για κάθε κομμουνιστή, για κάθε φίλο του ΚΚΕ να προσεγγίσει τα πολύτιμα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επιστημονική μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος και του εργατικού - λαϊκού κινήματος.


Οι τέσσερις τόμοι του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που πρέπει να βρίσκονται στη βιβλιοθήκη κάθε κομμουνιστή, αποτελούν σημαντικό εφόδιο καθώς σε αυτούς συμπυκνώνεται η πείρα σχεδόν μισού αιώνα από την πορεία του ΚΚΕ, αλλά και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων περιόδων και καμπών της ταξικής πάλης. Στους τέσσερις αυτούς τόμους αναδεικνύονται τα βασικά ζητήματα, οι δυσκολίες, οι πολύμορφες πιέσεις (εσωτερικές και εξωτερικές), τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές που τέθηκαν διαχρονικά ενώπιον του Κόμματος και πώς τα αντιμετώπισε. Αναδεικνύονται, επίσης, οι μέθοδοι που επιστράτευε κάθε φορά ο ταξικός αντίπαλος, οι αστικές δυνάμεις - ντόπιες και ξένες - για να αντιμετωπίσουν το εργατικό - κομμουνιστικό κίνημα, άλλοτε με το μαστίγιο και άλλοτε με το καρότο, άλλοτε με την καταστολή και άλλοτε με την ενσωμάτωση. Αναδεικνύεται το πραγματικό πρόσωπο της αστικής εξουσίας, ανεξάρτητα από τη μορφή της.


Το Λεύκωμα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, με θέμα την επέτειο των 75 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας και τη σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944, είναι μια έκδοση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του ΚΚΕ και του λαού μας, που προσφέρεται για χρήσιμα διδάγματα. Για πρώτη φορά δε έρχονται στο φως ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου.


Η έκδοση των πρακτικών της 18ης Ολομέλειας της ΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24 Ιούνη έως 2 Ιούλη 1973, αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου κομματικού Σώματος. Σε αυτό εκτιμήθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ πέρα από τον απολογισμό δράσης του αντιδικτατορικού αγώνα, γίνεται φανερός ο προβληματισμός και ο προσανατολισμός για την αναγκαιότητα μεταφοράς της καθοδήγησης του Κόμματος στο εσωτερικό της χώρας, αποτυπώνεται η πείρα και τα κριτικά συμπεράσματα από τη σκληρή προσπάθεια του Κόμματος να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της παράνομης δουλειάς στην Ελλάδα, τις αλλεπάλληλες συλλήψεις στελεχών και μελών του. Παράλληλα, στην έκδοση αναδεικνύεται το βασικό καθήκον, που αφορούσε στην τελική επεξεργασία των Θέσεων της ΚΕ, του Σχεδίου Προγράμματος και Καταστατικού για το 9ο Συνέδριο (1973), που συγκλήθηκε σχεδόν 5 χρόνια μετά από τη 12η Ολομέλεια του 1968 και 12 χρόνια μετά από το 8ο Συνέδριο (1961).


Εκδοση του ιστορικού βιβλίου «Η Ευρώπη στο προσκήνιο. Η γέννηση του καπιταλισμού από το 15ο έως το 17ο αιώνα»Αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με πολλές εικόνες και τεκμήρια της εποχής, καταπιάνεται με τη γέννηση του καπιταλιστικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος μέσα από τη μήτρα της ευρωπαϊκής φεουδαρχικής κοινωνίας. Με ιδιαίτερη λογοτεχνική ικανότητα, ο συγγραφέας θέτει μια σειρά από ερωτήματα, αναδεικνύοντας κατά την απάντησή τους ουσιαστικές πλευρές της κοινωνικής εξέλιξης:
Πώς δημιουργήθηκαν - κατά τον λεγόμενο Μεσαίωνα - και αναπτύχθηκαν σταδιακά τα φύτρα του καπιταλισμού στην Ευρώπη; Γιατί ο νέος τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και όχι σε άλλα μέρη όπως η Κίνα, ο πολιτισμός της οποίας προηγήθηκε κατά 1.500 χρόνια του ευρωπαϊκού; Γιατί τα πρώτα αστικά κράτη ήταν η Ολλανδία και η Αγγλία; Πώς προσαρμόστηκε σταδιακά η πολιτική, πολιτισμική, διανοητική και θρησκευτική ζωή της Ευρώπης ως συνέπεια της ανάπτυξης των νέων κοινωνικών σχέσεων στην παραγωγική διαδικασία;



Ο 5ος τόμος των «Απάντων» του Ι. Β. Στάλιν
Η «Σύγχρονη Εποχή» συνεχίζει τη σταδιακή έκδοση των τόμων των «Απάντων» του Ι. Β. Στάλιν. Τα κείμενα που περιλαμβάνονται σε όλη τη σειρά συμβάλλουν ουσιαστικά στην εμβάθυνση της μελέτης της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Ο 5ος τόμος των «Απάντων» του Ι. Β. Στάλιν, που εκδόθηκε πρόσφατα, περιέχει έργα που έχουν γραφτεί στην περίοδο 1921 - 1923 και άρθρα, εισηγήσεις και ομιλίες για τα καθήκοντα του Κόμματος σχετικά με την ανόρθωση της οικονομίας, για τις νέες μορφές συμμαχίας της εργατικής τάξης και της αγροτιάς μέσα στις συνθήκες της ΝΕΠ, για το δυνάμωμα της οργανωτικής και ιδεολογικής ενότητας του Κόμματος, για τις μορφές και τις μεθόδους σύνδεσης του Κόμματος με τις μάζες. Ενα σημαντικό μέρος κειμένων αφορούν στην ανάπτυξη της πολιτικής και της στρατηγικής του Μπολσεβίκικου Κόμματος, στην πολιτική γύρω από το εθνικό ζήτημα και στην επεξεργασία των βασικών θέσεων του πρώτου Συντάγματος της ΕΣΣΔ.


Επανέκδοση του σημαντικού φιλοσοφικού έργου του Ε. Β. Ιλιένκοφ «Η διαλεκτική του Λένιν και η μεταφυσική του θετικισμού»O Ε. Β. Ιλιένκοφ (1924 - 1979) ήταν ένας από τους κορυφαίους Σοβιετικούς φιλοσόφους, με πολύ σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της μαρξιστικής - λενινιστικής φιλοσοφικής σκέψης. Στο επίκεντρο της δουλειάς του ήταν τα ζητήματα της υλιστικής διαλεκτικής και η προσπάθεια μιας συστηματικά αναπτυγμένης έκθεσης της διαλεκτικής ως λογικής και θεωρίας της γνώσης του σύγχρονου υλισμού. Aφιέρωσε μεγάλο μέρος του έργου του στην πολεμική με (νεο)θετικιστικές τάσεις, εντοπίζοντας τους κινδύνους που συνεπάγονταν η εξάπλωσή τους καθώς και η επίδραση που ασκούσαν και μέσα στη σοβιετική φιλοσοφία.
Η επανέκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή» αυτού του εξαντλημένου έργου του Ε. Β. Ιλιένκοφ αποτελεί μια ακόμα σημαντική συμβολή στην προσπάθεια να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για τη μαρξιστική φιλοσοφία στη χώρα μας. Το βιβλίο αυτό, που είναι το τελευταίο και πιο ώριμο έργο του Ιλιένκοφ, είναι αφιερωμένο στο μνημειώδες έργο του Β. Ι. Λένιν «Υλισμός και Εμπειριοκριτικισμός». Ο Ιλιένκοφ πραγματεύεται με γλαφυρή γραφή τη λενινιστική αντίληψη για την ύλη και τη συνείδηση, τη γνώση και την αλήθεια, τη διαλεκτική αντίθεση, τη σχέση αυθόρμητου και συνειδητού, τη σχέση της φιλοσοφίας με τις φυσικές επιστήμες.
Το έργο δεν έχει μόνο ιστορικό - φιλοσοφικό ενδιαφέρον, αλλά παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο και στις μέρες μας, τόσο γιατί οι σκέψεις τις οποίες καταθέτει αφορούν άμεσα και τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα για τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, όσο και γιατί οι πολιτικές προεκτάσεις της σκέψης του Ιλιένκοφ μπορούν να τροφοδοτήσουν τη μελέτη για την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.



Υλικά του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕΗ έκδοση με τίτλο «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Μεσοπόλεμο» συμβάλλει στην ανάλυση και ερμηνεία ενός εξαιρετικά πολύπλοκου και ενδιαφέροντος θέματος. Μέσα από τα υλικά του Συνεδρίου επιχειρείται η προσέγγιση της ανάπτυξης της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ιδιαίτερα της επαναστατικής σοσιαλιστικής, στην πιο κρίσιμη και καθοριστική για την εξέλιξή της περίοδο, αυτή του Μεσοπολέμου. Παρουσιάζεται επίσης η διαπάλη στο χώρο της λογοτεχνίας στη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ επιχειρείται ν' αναδειχτεί και ο καθοριστικός ρόλος που έπαιξαν το εργατικό κίνημα και η κομμουνιστική ιδεολογία στην εξέλιξη της νεοελληνικής λογοτεχνίας τα ταραγμένα χρόνια των αρχών του 20ού αιώνα και του Μεσοπολέμου.
Τα υλικά του Συνεδρίου δίνουν το έναυσμα στους νέους λογοτέχνες να μελετήσουν τη μαρξιστική φιλολογία όπως και τη σύγχρονη στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος, ενώ παράλληλα δίνουν το έναυσμα στους εκπαιδευτικούς, στους πανεπιστημιακούς, στους φοιτητές, στους κριτικούς και μελετητές, σε όλους εκείνους που καταπιάνονται με τη λογοτεχνία και εκτιμούν την εκατοντάχρονη πάλη του ΚΚΕ για έναν ανώτερο, ανθρώπινο πολιτισμό, να συμβάλουν με την επιστημονική εργασία τους, για να προετοιμαστεί η νέα γενιά, που θα κάνει τη λογοτεχνία όπλο και σημαία απελευθέρωσης του ανθρώπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου