Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Το βιβλίο είναι σύντροφος παντός καιρού

Οι γιορτές ήταν, είναι και θα είναι πάντα μια αφορμή για προσφορά. Σε αγαπημένα πρόσωπα, φίλους ή στον εαυτό σου (ναι, όσο και να νοιάζεσαι για τους γύρω σου, ακόμα και «αυτός» δικαιούται που και που να ―και νιώθει ευχάριστα όταν― τον θυμάσαι) ένα βιβλίο παραμένει πάντα δώρο ξεχωριστό.

 Το βιβλίο είναι σύντροφος παντός καιρού, κι όχι απλά μια καλή λύση για τις γιορτές.

Έτσι κι εμείς προτείνουμε σήμερα μερικά βιβλία που ξεχωρίσαμε μες στη
χρονιά που πέρασε κι αφορούν είτε καινούριους τίτλους, είτε παλιότερους που διαβάσαμε τώρα και συνιστούμε στους αναγνώστες μας, εξηγώντας παράλληλα το σκεπτικό της επιλογής.

Καλή ανάγνωση


«The Working Dead... and»
του Πάνου Ζάχαρη
     



Η σχέση του εκμεταλλευόμενου και του εκμεταλλευτή κυριαρχεί με τρόπο αυθεντικό και με σεβασμό στην ιστορική ακρίβεια. Με έμπνευση από ιστορικές στιγμές, που στην καλύτερη περίπτωση περνούν σε δεύτερη μοίρα στην «επίσημη» ανάγνωση της Ιστορίας με τα ιδεολογικά φορτία της κυρίαρχης τάξης, καταλήγουν στο ότι οι εκμεταλλευτικές σχέσεις αλλάζουν μορφή και ακολουθούν κάθε στιγμή της Ιστορίας του ανθρώπου. Ο Π. Ζάχαρης άλλωστε έχει πει και με αφορμή την πρώτη έκδοση πως δεν επιδιώκει μία καταγραφή της Ιστορίας, αλλά να δώσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το ιστορικό πλαίσιο. Αυτή η προσήλωση εκφράζεται στην έκδοση η οποία συνοδεύεται με ένα χρήσιμο παράρτημα, στο οποίο παρουσιάζονται κάποια από τα ιστορικά γεγονότα που συμπεριλαμβάνει αναλυτικότερα.
        
«ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε»
της Ρένας Λευκαδίτου - Παπαντωνίου


Mέσα στις 350 και πλέον σελίδες του βιβλίου υπάρχει ένα σύντομο ιστορικό χρονικό για τη Μακρόνησο, αναλυτικές περιγραφές για τη σκληρή διαβίωση στον τόπο μαρτυρίου, τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια, τις γυναίκες και τους νέους που εξορίστηκαν, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται κατάλογος με 6264 ονόματα Μακρονησιωτών, 1107 ονόματα Μακρονησιωτισσών και 319 ονόματα βασανιστών.

Όπως σημειώνεται στην έκδοση, «το άγος της Μακρονήσου ζωντανεύει μέσα από τη φωνή και την πένα των αδάμαστων ηρώων της. Με ακρίβεια, γιατί έτσι της πρέπει της Ιστορίας. Με αγωνία να μην παραλειφθεί ούτε μια μεγάλη στιγμή από τον τιτάνιο και άνισο αγώνα, ούτε ένα όνομα Μακρονησιώτη. Με ορκισμένη απαίτηση να παραδοθούν οι υπαίτιοι στην "κατάρα των γενεών". Με λαχτάρα να μάθει η νέα γενιά όλη την εντέχνως θαμμένη στα ερείπια αλήθεια.


     Γυάρος
         1947-1952, 1955-1961, 1967-1974
Θανατονήσι και Κάστρο Αγώνα
«...μια η απάντησή μας: Ζήτω το ΚΚΕ»
Εκδότης:«Σύγχρονης Εποχής»


Το βιβλίο έχει επιμεληθεί η Υπηρεσία Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ και περιέχει πλούτο ιστορικών και άλλων ντοκουμέντων και στοιχείων και για τις τρεις περιόδους λειτουργίας της Γυάρου ως τόπου εξορίας (1947-1952, 1955-1961, 1967-1974).

«Δυο χιλιάδες εφτακόσιες μέρες σ’ αυτό το νησί του διαβόλου, εννιά μίλια ανατολικά απ’ τη Σύρο, άγονο, άνυδρο, με μόνους κατοίκους τους αρουραίους, τους σκορπιούς και τα γαϊδουράγκαθα, να σε δέρνει μερόνυχτα εκείνος ο δαιμονισμένος άνεμος, να σε τυφλώνει η αντάρα του αγριεμένου πελάγου και να μη βλέπεις καΐκι για παρηγοριά μέρες πολλές, σκασμένος απ’ τη δίψα, νηστικός, άρρωστος, χωρίς γιατρό και περίθαλψη καμιά κι από πάνω να λυσσομανάει ο βούρδουλας -τα μπαμπού- του Γλάστρα, φορτωμένος πέτρες και βράχια όλη μέρα στην ανηφόρα προς το "Ιστίμπεη", να σπαρταράς κρεμασμένος στη "Συκιά" για παραδειγματισμό».


Έπεσαν για την ζωή
Συλλογικό
Έκδοση της Κ.Ε του ΚΚΕ


Με Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, ένα προς ένα τα ονόματά τους, μαζί με σύντομα βιογραφικά, συγκεντρώθηκαν σε μια πολύτομη έκδοση υπό τον τίτλο «Επεσαν για τη Ζωή».  
Ο αριθμός και μόνο συγκλονίζει: Περισσότεροι από 65.000 κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές συγκροτούν το Μαρτυρολόγιο του αγώνα στον 20ό αιώνα.

Εκμυστηρεύσεις της Έλλης Αλεξίου
Εύα Νικολαΐδου
Εκδότης: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Η Έλλη Αλεξίου εκμυστηρεύεται στην Εύα Νικολαΐδου στιγμές από τη ζωή της, καταθέτει βιώματα και μνήμες από τη σπουδαία διαδρομή της στην εκπαίδευση, την οποία υπηρέτησε σαράντα χρόνια με αγάπη, ευαισθησία και συνέπεια.
 Θυμάται τους κοινωνικούς της αγώνες αλλά και τα παιδικά της χρόνια.

  Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
                     Θεσσαλονίκη. Μήτρα ταξικής πάλης                     
  Εκδότης: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ


 Η έκδοση μέσω μιας κωδικοποιημένης παρουσίασης, παρουσιάζει έναν ιστορικό οδηγό του ταξικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, από το 1909 μέχρι σήμερα.

 Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 - 1949)
( 4ης ΤΟΜΟΙ )


    Πρόκειται για συλλογική εργασία, στην οποία συνέβαλαν εκατοντάδες στελέχη του Κόμματος, ιστορικοί κ.ά. επιστήμονες. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ (2017), πραγματοποιήθηκε Ειδική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (23 Ιούνη 2018), όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα τελικά κείμενα.
    Η εκ νέου μελέτη και συγγραφή της Ιστορίας του Κόμματος για την περίοδο 1918-1949 «πατά» στα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη συλλογική έρευνα και αποτίμηση μιας σειράς κομβικών ζητημάτων της Ιστορίας του εγχώριου και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.     Αποτελεί προϊόν μιας πολύχρονης προσπάθειας του Κόμματος.

  100 χρόνια ΚΚΕ. Με το λαό για το σοσιαλισμό - Λεύκωμα

 Το Λεύκωμα αποτελεί μια νέα έκδοση, εμπλουτισμένη σε αναφορά αρχειακού υλικού. Αναδεικνύει σημαντικά και άλλα χαρακτηριστικά γεγονότα, αποτυπώνοντας την πάλη μελών και στελεχών του ΚΚΕ, της Νεολαίας του, των συμπορευόμενων αγωνιστών και αγωνιστριών, με σκληρό τίμημα θυσιών και αδιάλειπτης διεθνιστικής αλληλεγγύης.
Για την πραγματοποίηση της έκδοσης εργάστηκε με μεράκι, ενθουσιασμό και υπευθυνότητα ειδικά συγκροτημένη επιτροπή, η οποία ερεύνησε, μελέτησε και αξιολόγησε το αρχειακό υλικό.

ΚΑΡΤΕΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Η μικρή αυτή συλλεκτική έκδοση μας ταξιδεύει και μας συνδέει με μία από τις πιο ηρωικές σελίδες στην ιστορία του ΚΚΕ, τη ζωή στις φυλακές και τις εξορίες. Αναδεικνύει μέσα από ορισμένα έργα με αξιοσημείωτη καλλιτεχνική αξία αλλά και με μεγάλη ιστορική σημασία, τη δύναμη, την αντοχή και το μεγαλείο των δεσμωτών, αγωνιστών του ΚΚΕ, αντρών και γυναικών.
Η έκδοση αυτή είναι μια ακόμα αναγνώριση της προσφοράς και της θυσίας για όλους όσοι και όσες έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν,φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά μας.
Οι κάρτες και τα χειροτεχνήματα προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ.
 
Το βιβλίο ξεχωριστό δώρο
«Τόσα πολλά βιβλία, τόσος λίγος χρόνος» γκράφιτι στο Μεταξουργείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου