ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Κυβέρνηση Αγγλίας: Το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο

 Ακούγεται απίστευτο είναι όμως αληθινό.
Στις 18 Μαΐου η υφυπουργός Εξωτερικών Wendy Morton απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κούβα βουλευτή Grahame Morris απάντησε πως η “κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει πως είμαστε εναντίον του εμπάργκο” και πως η Βρετανική κυβέρνηση εργάζεται δραστήρια για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της Αγγλίας που επιθυμούν να έχουν νόμιμες συναλλαγές με την Κούβα”.
Ο βουλευτής Morris ρωτούσε τον Υπουργό Εξωτερικών αν έχει κάνει κάποια παρέμβαση στον αντίστοιχο υπουργό των ΗΠΑ αναφορικά 1. για το εμπάργκο και 2. για την απαγόρευση να σταλεί φαρμακευτικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα.
Η υφυπουργός απάντησε πως “η Βρετανική κυβέρνηση δεν στηρίζει το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας. Θεωρούμε πως οι συνέπειες του εμπάργκο και για τις Βρετανικές επιχειρήσεις είναι εναντίον του Διεθνούς Δικαίου και δεν έχουμε πεισθεί πως τα μέτρα αποκλεισμού ευνοούν δυνητικές μεταρρυθμίσεις και οικονομικές αλλαγές. (στην Κούβα)
Είμαστε σε μόνιμη επαφή με τους ομολογούς μας στις ΗΠΑ που γνωρίζουν την αντιθεσή μας στο εμπάργκο. Το προωθούμε και στις ιδιωτικές και στις επίσημες επαφές. Η Βρετανία ψηφίζει σταθερά στην ετήσια ψηφοφορία στον ΟΗΕ για να σταματήσει το οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό εμπάργκο. Εργαζόμαστε δραστήρια με την κυβέρνηση της Κούβας με προτάσεις ώστε να δημιουργηθεί ανάλογο επιχειρηματικό πεδίο και οι Βρετανικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Κούβα να μπορούν να το κάνουν απευθείας με την Κούβα»
Η απάντηση αυτή είναι συνέχεια μιας ανάλογης που κατατέθηκε από τον ίδιο βουλευτή στις 4 Μαίου για την βοήθεια που η Κούβα έδωσε στους 684 επιβάτες, στην πλειονότητα Εγγλέζους, του κρουαζερόπλοιου MS Braemer όταν εκεί εντοπίστηκαν κρούσματα Covid-19 και καμμία χώρα δεν τους παραλάμβανε. Ρωτούσε τότε ο Grahame Morris «με αφορμή την βοήθεια που δίνουν οι Κουβανικές αρχές στους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο MS Braemer, ποια βοήθεια παρέχει η κυβέρνηση στην  Κούβα  για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19;»
 
Η απάντηση της ίδιας υφυπουργού: «Είμαστε ευγνώμονες στις κουβανικές αρχές που πραγματοποίησαν μια εξαιρετική επιχείρηση για να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο 684 Βρετανοί πολίτες και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων που βρίσκονταν στο κρουαζιερόπλοιο Braemer».
Επανέλαβε πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με τους Kουβανούς ομολόγους της, τόσο διμερώς όσο και μέσω πολυμερών φόρουμ, για να δοθεί μια ισχυρή παγκόσμια απάντηση στην πανδημία Covid-19.
 
«Ο Πρέσβης μας στην Αβάνα συνεχίζει να συνομιλεί με τις κουβανικές αρχές σχετικά με τον τρόπο εμβάθυνσης και διεύρυνσης της διμερούς μας σχέσης και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις χώρες μας να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση. “
Η βουλευτής Catherine West, ρώτησε επίσης την υφυπουργό σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα και τι έκανε η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ότι οι απαραίτητες ιατρικές προμήθειες θα μπορούσαν να φτάσουν και στα δύο κράτη.
Η Wendy Morton απάντησε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν υποστήριξε τις κυρώσεις σε βάρος της Κούβας και επανέλαβε τις ευχαριστίες της για τη βοήθεια για τον επαναπατρισμό των επιβατών στο πλοίο Braemar και το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν έδωσε κανένα παράδειγμα άμεσης βοήθειας της Βρετανικής κυβέρνησης ή παρέμβασης προς τις ΗΠΑ για να σταματήσουν οι κυρώσεις.
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, για άμεση βοήθεια και δραστήρια δράση για την άρση του εμπάργκο, λέει η κυβέρνηση της Αγγλίας και φυσικά βάζει μπροστά από όλα τα συμφέροντα των Βρετανικών επιχειρήσεων αλλά και μόνο που ο πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζει την πολιτική του εμπάρκο, αντίθετα την καταδικάζει δημόσια, δείχνει το τεράστιο κύρος της Κούβας και του λαού της ιδιαίτερα σήμερα στα χρόνια της πανδημίας.
 
Πηγή Cuba Solidarity Campaign 200519


1 σχόλιο:

  1. Δεν είναι καθόλου απίστευτο και είναι απόλυτα ...λογικό..... Ο Σοσιαλισμός στη Κούβα είναι σε πορεία ανατροπής εδω και Δέκα χρόνια εφαρμόζοντας Σταδιακά νόμους του Καπιταλισμού. Το εμπάργκο που ξεκίνησε το 1960 ήταν η προσπάθεια όλου του καπιταλιστικού κόσμου να ανατρέψει τον Σοσιαλισμό. Σήμερα δεν έχει το ίδιο νόημα. Εχει εμπλακεί στους Ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς διαφορετικών συμφερόντων. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου