ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Ετοιμη για νέα «κεφάλαια» στο βιβλίο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων και διευθετήσεων

Στην προσπάθεια να διατηρηθούν ορθάνοιχτοι οι «δίαυλοι» των ευρωατλαντικών «διευθετήσεων» με την Τουρκία αναφέρθηκαν ξανά τις προηγούμενες μέρες τα κυβερνητικά στελέχη, την ώρα που παρεμβάσεις όπως αυτή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζ. Μπορέλ για μεσολάβηση για διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ελλάδας δείχνουν πως «τρέχουν» με ταχύτητα τα επικίνδυνα σχέδια
συνεκμετάλλευσης και «διευθετήσεων» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος σε συνέντευξή του στους «Financial Times» για τις σχέσεις με την Τουρκία και την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, έσπευσε να θυμίσει πως «όταν συναντήθηκα για πρώτη φορά ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, του δήλωσα ευθέως ότι προσβλέπω στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να σταματήσουμε την επιθετική συμπεριφορά, να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας και να βασιστούμε στο διεθνές δίκαιο για να επιλύσουμε οποιεσδήποτε διαφορές μπορεί να έχουμε», προσθέτοντας πως «δυστυχώς, η απάντηση της Τουρκίας δεν είναι μέχρι στιγμής αυτή που ήλπιζα, καθώς συμπεριφέρεται με αυξανόμενη επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης, το οποίο θεωρούμε εντελώς παράνομο, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και δραστηριοποιείται πολύ έντονα στη Λιβύη κατά πλήρη παράβαση όσων συμφώνησε να πράξει στη Διαδικασία του Βερολίνου. Πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Ουσιαστικά, είπαμε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί».

Τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης για διάλογο και διευθετήσεις με την Τουρκία επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», σημειώνοντας πως «επιθυμούμε το διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων. Δεν μπορεί η Τουρκία να επιδεικνύει αυτή την επιθετική στάση και εμείς να λέμε "ελάτε να συζητήσουμε". 
Σίγουρα οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Αλλά για να γίνει διάλογος ουσίας, θα πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί ότι με τη στάση της ενεργεί αντιπαραγωγικά, υπονομεύοντας όχι μόνο τις προοπτικές του διαλόγου».

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, ο Ν. Δένδιας σημείωσε ότι «η προσφυγή απαιτεί συμφωνία των μερών. Απαιτεί από κοινού αποδοχή του ζητήματος, επί του οποίου θα κληθεί να αποφανθεί το Δικαστήριο. Προϋποθέτει, ακόμα, κοινή αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, ως πλαισίου συζήτησης μεταξύ μας. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να πω ότι προς το παρόν είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Για το Καστελόριζο και τη δήλωση του τέως προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ Εξωτερικών Χρ. Ροζάκη, πως το νησί είναι «απομονωμένο», ο Ν. Δένδιας δήλωσε πως «σεβόμαστε απόλυτα όλες τις απόψεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τις υιοθετούμε ως υπουργείο Εξωτερικών και ως εθνική θέση» και πρόσθεσε πως το Καστελόριζο «ως νησί που κατοικείται, έχει τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τα δικαιώματα που έχουν τα ηπειρωτικά εδάφη, ανεξάρτητα από το μέγεθός του».

Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες με την Αίγυπτο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την ΑΟΖ, που στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, επί της ουσίας θα είναι ένα ακόμα βήμα σε διευθετήσεις που δείχνουν συνεκμετάλλευση. Δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο είναι σε εξέλιξη» και πως «είναι, πάντως, δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι πιο πολύπλοκες σε σχέση με την Ιταλία, όπου προϋπήρχε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας».


Ολα αυτά σε συνδυασμό με τα σχέδια για μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη βάση και ορμητήριο των ΗΠΑ, στο δρόμο που χάραξαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι άριστες και η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι διαρκής, στενή και εποικοδομητική σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Δένδιας και για να το πιστοποιήσει, γνωστοποίησε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη μια σημαντική αμερικανική άσκηση, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική σημασία του λιμένα της πόλης, καθώς και την ολοένα στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, στην οποία συνέβαλε και η επικαιροποιημένη MDCA» (η νέα συμφωνία για τη βάση). Καλλιεργώντας εξάλλου τον βλαβερό εφησυχασμό για τους ...φίλους και προστάτες, είπε πως «σε σταθερή συνεννόηση και συνεργασία με τις ΗΠΑ, επιδιώκουμε να μη φτάσουμε σε "κρίσιμη στιγμή"» στο Αιγαίο με την Τουρκία.
  • Στο μεταξύ, σε 22 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση. Ταυτόχρονα, πηγές αναφέρουν ότι στο 5μηνο Γενάρης - Μάης καταγράφηκαν πάνω από χίλιες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου