ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

ΝΑΤΟ - ΕΕ σφίγγουν τον κλοιό για «πολιτική αλλαγή»

Μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση στην περιοχή στα μέσα του μήνα. 
Αντιδράσεις από τη Ρωσία και την κυβέρνηση της Λευκορωσίας

ΜΙΝΣΚ.--

Νέα επεισόδια προστίθενται καθημερινά στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με αφορμή και την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές της 9ης
Αυγούστου, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να στηρίζουν ανοιχτά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για νέες προεδρικές εκλογές.

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα Ρωσία και Λευκορωσία πραγματοποίησαν μπαράζ επαφών, ανεβάζοντας τους τόνους και καταγγέλλοντας ανοιχτά εξωτερικές παρεμβάσεις με στόχο να απομακρυνθούν πολιτικά τα δύο κράτη.

Στο μεταξύ, αμερικανικά στρατεύματα και άρματα μάχης θα αναπτυχθούν στη Λιθουανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, για δύο μήνες, ενώ περίπου 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικά αεροπλάνα από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Πολωνία θα συμμετάσχουν σε ετήσια ΝΑΤΟική άσκηση (14 - 25 Σεπτέμβρη). Από την πλευρά της η Λευκορωσία έχει αναπτύξει τον μισό στρατό της στα δυτικά σύνορα με Πολωνία και Λιθουανία.

Επιδιώξεις και πιέσεις για «αλλαγή πορείας»

Σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Μακέι, την Τετάρτη, ο Λαβρόφ καταδίκασε «τις προσπάθειες πολλών ξένων κρατών να πιέσουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λευκορωσίας και να υποστηρίξουν τη δυσαρεστημένη με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών αντιπολίτευση», όπως με κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ.
Επιπλέον η Ρωσία σημειώνει την «αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας, τα οποία ταυτόχρονα θεωρούνται τα σύνορα της Ενωσης Κρατών», που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Μάλιστα κατήγγειλε πως «περίπου 200 εξτρεμιστές, εκπαιδευμένοι στην Ουκρανία», βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε επίσης αναφορά σε ορισμένα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, «γνωστά» για τις θέσεις τους «να μειωθεί η συνεργασία» με τη Ρωσία, «προτείνοντας ακόμη και αποχώρηση από τον CSTO (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας) και την EAEU (Ευρασιατική Οικονομική Ενωση) και ένταξη στο ΝΑΤΟ». Πάντως, κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Αποκαλυπτικές για το πολύπλευρο παρασκηνιακό παζάρι ήταν και οι δηλώσεις του Μακέι: «Πολύ πριν από τις εκλογές, όταν συναντηθήκαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και συζητήσαμε τα πιθανά σενάρια, συμφωνήσαμε ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους και οι βίαιες διαδηλώσεις θα πήγαιναν τις σχέσεις μας πολλά χρόνια πίσω» και «όλοι συμφώνησαν τότε ότι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε». Σύμφωνα με τον Λευκορώσο ΥΠΕΞ, είχαν καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους ότι «οποιεσδήποτε εκλογές, ακόμη και κακές, θα πάνε τη χώρα μπροστά».

«Η Λευκορωσία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις από ξένες δυνάμεις που προσπάθησαν και προσπαθούν να ανατρέψουν το κράτος και να εφαρμόσουν ένα σενάριο χρωματιστής επανάστασης, όπως στη γειτονική μας χώρα (σ.σ. Ουκρανία), και να οδηγήσουν σε μια σφήνα μεταξύ δύο στενών συμμάχων, Λευκορωσίας και Ρωσίας», είπε ο Λευκορώσος πρωθυπουργός, Ρομάν Γκολοφτσένκο, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Μισούστιν, την Πέμπτη.

Πολύπλευρα παζάρια


Στο μεταξύ ο Λουκασένκο προανήγγειλε πως στη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συζητηθούν «όλα τα ευαίσθητα και επώδυνα ζητήματα», προσθέτοντας πως - μετά και τις τελευταίες διπλωματικές επαφές - «δύο αδελφές χώρες - η Ρωσία και η Λευκορωσία - έχουν πλέον συμφωνήσει σε πολλά θέματα».

Νωρίτερα ο Λευκορώσος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τη Ρωσία, αλλά είχε στραφεί προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ επιδιώκοντας μια «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική όσο είναι δυνατόν», επειδή «έπρεπε να σώσω τη χώρα, ενώ δεν έβρισκα καμία κατανόηση» στη Ρωσία. 
Αναζητούσε, είπε, «εναλλακτικές λύσεις» εν μέσω οικονομικών διαφορών - ειδικότερα στην αγορά πετρελαίου.

«Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι ο πιο στενός σύμμαχός μας, όποιος κι αν κυβερνά στις δύο χώρες», σύμφωνα με τον Λουκασένκο, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε πως η Λευκορωσία «θα οικοδομήσει σχέσεις στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Δύση, τις ΗΠΑ, την Κίνα».

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, το ΚΚΕ σημείωνε ότι «συνδέονται με την επέμβαση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στις εξελίξεις και είναι αποτέλεσμα του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας, καθώς και για γεωπολιτικά στηρίγματα στην Ανατολική Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας».

Καταδικάζοντας τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας, το ΚΚΕ εξέφραζε την αλληλεγγύη του «στους κομμουνιστές και στον εργαζόμενο λαό της Λευκορωσίας και την πεποίθησή του πως αυτός μπορεί και πρέπει να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη με κριτήριο τα συμφέροντά του, να αποκρούσει τις ξένες επεμβάσεις, να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών του, να χαράξει τον δρόμο για το σοσιαλισμό, που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».

1 σχόλιο:

  1. Και ο λαός της Λευκορωσίας πληρώνει τις τραγικές συνέπειες της ανατροπής του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ με όχημα την Οπορτουνιστική αντεπανάσταση με αφετηρία το 20ο Αντεπαναστατικό συνέδριο του ..ΚΚΣΕ.. πρώην Μπολσεβίκων και την σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού. Το ένα τμήμα της Αστικής τάξης μαζί και το οπορτουνιστικό ..Κ.Κ έχουν εγκλωβίσει τον λαό κάτω απο την Σημαία του Ρωσικού και Κινέζικου Ιμπεριαλισμού και το άλλο κάτω απο την σημαία των Ιμπεριαλιστών ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε. Η Εργατική τάξη ο λαός και οι Κομμουνιστές δεν πρέπει να διαλέξουν ποιός Ιμπεριαλιστής θα τους σφάξει. Αφου φτιάξουν Μπολσεβίκικο Κ.Κ πρέπει να παλέψουν κάτω απο την δική τους ταξική σημαία μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για Εργατική Λαική εξουσία με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής δικτατορία του προλεταριάτου και ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Είναι μονόδρομος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου