ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

20/4/1931: Ενα γράμμα των συντρόφων μας που απέδρασαν απ' του Συγγρού


Στη χτεσινή συγκέντρωση του τμήματος Νέων των ταξικών Συνδικάτων της Αθήνας που έγινε με την καθοδήγηση της ΟΚΝΕ διαβάστηκε το παρακάτω γράμμα των 8 συντρόφων μας που απέδρασαν απ' τις φυλακές Συγγρού υπό τις ενθουσιώδεις ζητωκραυγές και τα θυελλώδη χειροκροτήματα των εργατών.

Αγαπητοί σύντροφοι!

Με το γράμμα μας αυτό, εμείς οι οχτώ αγωνιστές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών, μαζί με τον κόκκινο δεκανέα σύντροφο Γρηγοριάδη που μας βοήθησε να βγούμε απ' τα σιδερένια κάγκελα της φυλακής, ερχόμαστε να σας απευθύνουμε τον πιο επαναστατικό χαιρετισμό. Διαβεβαιώστε σ' ολόκληρη την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, σ' όλη την εργατική και φτωχή αγροτική νεολαία, στους φαντάρους και ναύτες, ότι έξω απ' την φυλακή, παρά και ενάντια στον νόμο των εκμεταλλευτών, θα συνεχίσουμε πιο θαρραλέα και αποφασιστικά τον επαναστατικό αγώνα, κάτω απ' τις γραμμές του Κόμματος της προλεταριακής επανάστασης, του Κομμουνιστικού και της ηρωικής Ομοσπονδίας Κομμ. Νεολαιών!

Η τάξη των εκμεταλλευομένων κάτω απ' την φωτεινή καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος θα νικήσει την τάξη των εκμεταλλευτών, γιατί έχει και τη δύναμη και τη θέληση! Θα νικήσει όπως νίκησαν οι Ρώσσοι εργάτες και αγρότες στον κόκκινο Οχτώβρη του 1917! Θα νικήσει γιατί ο καπιταλισμός είναι καταδικασμένος απ' την ιστορία να πεθάνει! Για μια τέτοια νίκη πήραμε την απόφαση να δραπετεύσουμε απ' τη φυλακή, και να βρεθούμε ανάμεσά σας, στην καθημερινή αδιάλλαχτη επαναστατική πάλη που θα οδηγήσει στον θρίαμβο! Είμαστε πεπεισμένοι πως με την πράξη μας αυτή εξυπηρετούμε τον επαναστατικό απελευθερωτικό αγώνα της προλεταριακής μας τάξης!

Στην πράξη μας αυτή πρέπει να ιδείτε την μεγάλη και ανεξάντλητη δύναμη του Κομμουνιστικού μας Κόμματος και της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών, στο οποίο συγκεντρώνουμε - και πρέπει και σεις να συγκεντρώσετε - την ακλόνητη εμπιστοσύνη! (...)

* * *

Ενενήντα χρόνια πέρασαν από την πρώτη μεγάλη απόδραση πολιτικών κρατουμένων που έγινε στη χώρα μας.

Στις 15 Απρίλη 1931, στις 2 - 2.30 τα ξημερώματα, οι κρατούμενοι κομμουνιστές Ανδρόνικος Χαϊτάς, Κώστας Ευτυχιάδης, Βασίλης Ασίκης, Μήτσος Παπαρήγας, Ορφέας Οικονομίδης, Λευτέρης Αποστόλου, Παντελής Καρασκόγιας και Μάρκος Μαρκοβίτης δραπέτευσαν από τις Φυλακές Συγγρού. Μαζί τους διέφυγε και ο Λευτέρης Γρηγοριάδης, ο «κόκκινος δεκανέας», ο οποίος τους βοήθησε να αποδράσουν ενώ στην οργάνωση της απόδρασης συμμετείχε και ο Θανάσης Κλάρας (Αρης Βελουχιώτης).

Στις 16 Απρίλη, ο «Ριζοσπάστης» έγραψε στο πρωτοσέλιδό του:

«Οι σύντροφοί μας του Συγγρού ξέφυγαν από το κλουβί της κεφαλαιοκρατίας».

Δημοσίευσε, ταυτόχρονα, ορισμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο που έγινε η απόδραση:

«Η απόδραση των συντρόφων μας έγινε ως εξής: Είχε εισαχθεί στις φυλακές ένα πριόνι ειδικό. Μ' αυτό οι σύντροφοί μας έκοψαν ωρισμένα σίδερα παραθύρου σε τρόπο ώστε να χωρούν να βγουν έξω. Κατόπιν αυτού ένας - ένας κατέβηκαν με σχοινί.

Εν τω μεταξύ είχε κοπεί και η τηλεφωνική συγκοινωνία σε τρόπο ώστε να διευκολυνθούν περισσότερο στην απόδρασή τους οι σύντροφοί μας.

Το έργο της απόδρασης βοηθήθηκε και από τον αρχιφύλακα δεκανέα Ελ. Γρηγοριάδη.

Ο σύντροφος αυτός την ώρα που επρόκειτο να γίνει η απόδραση είχε στείλει το σκοπό φαντάρο να του αγοράσει τσιγάρα. Πράγματι ο τελευταίος αυτός έπειτα από αντιρρήσεις που έφερε αναγκάστηκε να υπακούσει στην εντολή του δεκανέα.

Οταν ο φαντάρος επέστρεψε με τα τσιγάρα οι σύντροφοί μας - μαζί κι ο αρχιφύλακας - είχαν πια φύγει».

Στις 20 Απρίλη 1931, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε το παραπάνω γράμμα των «9», οι οποίοι, παρά την άμεση κινητοποίηση της Ασφάλειας, κατάφεραν να διαφύγουν και τελικά φυγαδεύτηκαν στη Σοβιετική Ενωση.

  • Βλ. περισσότερα:

Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 - 1949, τόμ. A2, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2018, σελ. 358.

Φυλακές Συγγρού: Το εξωτερικό φυλάκιο και η πρόσοψη των φυλακών

Αποδράσεις Κομμουνιστών

Φυλακές Συγγρού 1931

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου