ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


24/04/1783

Πεθαίνει ο Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού Γκριγκόρι Ορλόφ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά της η εξέγερση στην Πελοπόννησο το 1770 («Ορλοφικά»).

Την εξέγερση καταδίκασε (αφόρισε) το Πατριαρχείο, ενώ στη συνέχεια δρομολογήθηκε κατ’ εντολή του Σουλτάνου η συστηματική εξόντωση των κλεφτών της Πελοποννήσου - διαδικασία, που ολοκληρώθηκε το 1806 με την αμέριστη συνδρομή των κοτζαμπάσηδων και της Εκκλησίας.

24/04/1904

Γεννιέται ο Ολλανδοαμερικανός ζωγράφος Βίλεμ Ντε Κούνινγκ.

24/4/1915

Η γενοκτονία Αρμενίων ξεκίνησε, από τους Τούρκους (οθωμανική αυτοκρατορία) 

Γενοκτονία Αρμενίων

24/04/1916

Πραγματοποιείται διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη στο Κίνταλ της Ελβετίας (24-30/4/1916). Η συνδιάσκεψη οργανώθηκε από την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», από τις δυνάμεις εκείνες δηλαδή στο διεθνές σοσιαλιστικό κίνημα που είχαν έρθει σε ρήξη με τη 2η Διεθνή, ήταν κατά της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνιζαν την γενικότερη ανάγκη σύνδεσης του πολέμου με την προοπτική του σοσιαλισμού. Η «αριστερά του Τσίμερβαλντ» αποτελούνταν αρχικά από τους Μπολσεβίκους, τους Πολωνούς ροζλαμόβτσι, τους Λετονούς σοσιαλδημοκράτες και αριστερά στοιχεία των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων Γερμανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Ελβετίας. Αργότερα προστέθηκαν και αριστεροί σοσιαλιστές της Ολλανδίας, της Σερβίας, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας και των ΗΠΑ.

Στη συνδιάσκεψη του Κίνταλ η πλειοψηφία ήταν καουτσκική - κεντριστική. Παρά ορισμένες διατυπώσεις της απόφασης που καταδίκαζαν το σοσιαλσοβινισμό και το σοσιαλπασιφισμό, η πλειοψηφία απέκρουε κατηγορηματικά την ιδέα ίδρυσης νέας, Γ' Διεθνούς. Στο τέλος του 1916 είχε αρχίσει στην παγκόσμια πολιτική η στροφή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο προς την ιμπεριαλιστική ειρήνη. Οι αντικειμενικές συνθήκες και ο φόβος μπροστά στην επανάσταση ανάγκασαν ορισμένους ιμπεριαλιστικούς κύκλους να αναζητούν δρόμους για τον τερματισμό του πολέμου. Σε αυτή τη βάση ισχυροποιήθηκε η πασιφιστική προπαγάνδα, που επέφερε την πολιτική συμφιλίωση των σοσιαλσοβινιστών και των σοσιαλπασιφιστών, των καουτσκιστών. Προδόθηκαν έτσι οι θέσεις που έστω με αντιφάσεις είχαν διακηρυχτεί στο Τσίμερβαλντ και στο Κίνταλ. Εγκαιρα ο Λένιν είχε επισημάνει την ανάγκη διαχωρισμού από τους «Τσιμερβαλντικούς», ενώ ως μόνους λόγους παραμονής σε αυτούς έβλεπε την πρόσβαση σε πληροφορίες και την απόσπαση ορισμένων ταλαντευόμενων διεθνιστών από την επιρροή του κεντρισμού.

24/04/1925

Κυρώνεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ, η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή έργων ύδρευσης της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων.

Για την κατασκευή του έργου συνάπτεται δάνειο ύψους 11.000.000 δολαρίων με τόκο 8%, τιμή έκδοσης 85% και χρόνο απόσβεσης 27 χρόνια. Η ΟΥΛΕΝ θα αναλάμβανε επιπρόσθετα την κατασκευή και διαχείριση του έργου έναντι μεγάλων κερδών.

24/04/1926

Υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας και μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Γερμανίας, που δυσκολεύει τη συμμετοχή της τελευταίας στην αντισοβιετική πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών και αποτελεί χτύπημα κατά των σχεδίων τους για νέα επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

24/04/1935

Στην Αθήνα εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης και ο επίλαρχος Βολάνης, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από το στρατοδικείο για τη συμμετοχή τους στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) του Μάρτη 1935.

24/04/1935

Εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης, ως πρωταίτιοι της βενιζελικής απόπειρας πραξικοπήματος της 1ης Μαρτίου. Ερήμην σε θάνατο καταδικάστηκαν οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλαος Πλαστήρας

 

24/04/1937

Δραπετεύει από την Ανάφη ομάδα 7 εξόριστων κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Κώστα Θέο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Ο Κ. Θέος ξαναπιάστηκε στις 6 του Απρίλη 1939 και κλείστηκε στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας.

Απόδραση από την Ανάφη

24/04/1941

Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία.

24/04/1945

Γενική απεργία και εξέγερση στο Μιλάνο (24-26/4/1945). Στις 25/4 η Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης της Βόρειας Ιταλίας εκδίδει διάταγμα για την ίδρυση συμβουλίων διεύθυνσης των εργοστασίων.

24/04/1945

Το ΕΑΜ μετασχηματίζεται σε πολιτικό συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο μπορούσε να προσχωρήσει οποιοδήποτε κόμμα, που συμφωνούσε με τους σκοπούς του. 

Το ΕΑΜ μετασχηματίζεται σε συνασπισμό κομμάτων

24/04/1949

Εκτελείται στην Αθήνα το αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Εκτελεστικής της ΓΣΕΕ, Γιώργης Δημητρίου.

24/04/1958

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ, αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της και την ένταξη των μελών της στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με το αιτιολογικό «να διευκολύνει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτεργατών».

ΗΕ.Ε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων αποφασίζει τηναυτοδιάλυσή της

ΟμοσπονδίαΕλληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων ΟΕΝΟ.

24/04/1967

Πραγματοποιείται στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχοσλοβακίας, σύσκεψη 24 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης. Η Συνδιάσκεψη καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα και εξέφρασε τη διεθνιστική της αλληλεγγύη και υποστήριξη στον ελληνικό λαό.

24/04/1967

Το διαστημόπλοιο Σογιούζ 1 συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Κομάροφ. Είναι ο πρώτος νεκρός της εποποιίας του διαστήματος. Μετά θάνατον, ο Κομάροφ έλαβε για δεύτερη φορά τον ύψιστο τιμητικό τίτλο του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης» (πρώτη φορά το 1964).

24/04/1968

Ανταποκρινόμενη στο Μήνυμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ της 18/4 η Κεντρική Επιτροπή των Πολιτικών Προσφύγων από την Ελλάδα, με ψήφισμά της, κάνει γνωστή την ανεπιφύλακτη επιδοκιμασία από τη μεριά των πολιτικών προσφύγων των αποφάσεων της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

24/04/1972

Πάνω από 2.000 Έλληνες και Γερμανοί παίρνουν μέρος στην αντιδικτατορική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Φρανκφούρτη με πρωτοβουλία του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ).

24/04/1973

Αποκαλύπτεται ότι ο αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός της ΙΤΤ μετείχε με κεφάλαια στην πολεμική βιομηχανία της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, θυγατρική της εταιρείας κατασκεύαζε βομβαρδιστικά που έπλητταν συμμαχικές νηοπομπές και όχι μόνο.

Ήταν ένα από τα πολλά μονοπωλιακά συγκροτήματα των ΗΠΑ, που στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε χρυσές δουλειές και με τα δύο αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

24/04/1981

Η IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον IBM PC.

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου