ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Υπογράφηκε η απαράδεκτη συμφωνία για το αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

 


ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ

Για τη «μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία» μεταξύ των δύο χωρών πανηγυρίζουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ, μετά την επίσημη υπογραφή την περασμένη Παρασκευή της συμφωνίας για την παράδοση του αεροπορικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και της εκπαίδευσης των πιλότων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων «Elbit Systems Ltd».

Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ προβλέπει τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος στην Καλαμάτα, με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας να ισχυρίζεται ότι «η Συμφωνία δίνει οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εκπαιδεύσεως των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας, με ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων». Η ίδια ανακοίνωση πανηγυρίζει γιατί η συμφωνία «ενδυναμώνει ουσιαστικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ», τη συνεργασία δηλαδή και στον στρατιωτικό τομέα με το κράτος - δολοφόνο που εφαρμόζει μια εγκληματική πολιτική απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Σύμφωνα με την αντίστοιχη ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, η συμφωνία προβλέπει συμβόλαιο ύψους 1,65 δισ. δολαρίων, για την εγκατάσταση και τη λειτουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία από την ισραηλινή εταιρεία «Elbit Systems», για μια περίοδο 22 ετών. Το κέντρο θα γίνει κατά τα πρότυπα της αεροπορικής ακαδημίας του Ισραήλ και θα εξοπλιστεί με 10 εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 από την ιταλική εταιρεία Leonardo (LDOFMI). Αναφέρεται επίσης ότι η «Elbit» θα προμηθεύσει εξοπλισμό αναβάθμισης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, προσομοιωτές πτήσης και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Με αντίστοιχα πανηγυρικούς τόνους με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γαντζ, τόνισε ότι αυτή η συμφωνία «θα αναβαθμίσει τις δυνατότητές μας και θα ενδυναμώσει τις οικονομίες του Ισραήλ και της Ελλάδας, οπότε θα βαθύνει η εταιρική σχέση των δύο χωρών μας σε αμυντικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».

Να σημειωθεί εξάλλου ότι οι Ισραηλινοί έχουν τάξει ότι μετά και την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους με χώρες του Κόλπου υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ, θα φέρουν για εκπαίδευση «Ικαρους» από αραβικές χώρες, που σημαίνει κέρδη για τους ίδιους, αλλά και δημιουργία μιας «ομοιογενούς» ομάδας για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Σημειωτέον και σε αυτήν την υπόθεση η κυβέρνηση πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί της, καθώς τα πρώτα σχέδια για δημιουργία στην Καλαμάτα -εκεί όπου σήμερα λειτουργεί η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ)- ενός «Διεθνούς Εκπαιδευτικού Αεροπορικού Κέντρου» είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι οποίοι μάλιστα είχαν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με καναδική εταιρεία.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ανέδειξε από την πρώτη στιγμή τον επικίνδυνο χαρακτήρα της απαράδεκτης συμφωνίας. Τοποθετούμενος στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής το Δεκέμβρη του 2020, ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Παπαναστάσης, υπογράμμισε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης παραδίδεται ο σκληρός πυρήνας καλλιέργειας και διαμόρφωσης του μαχητικού πνεύματος των Ελλήνων πιλότων σε ιδιωτικές εταιρείες και ένα κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ, την ώρα μάλιστα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Μ. Ανατολή και Περσικό Κόλπο. Το κέντρο εκπαίδευσης θα έπρεπε να υπάγεται αποκλειστικά και μόνο στην ευθύνη του ελληνικού κράτους, τόνισε, σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να εμπλέκεται σε γενικότερα σχέδια και γεωπολιτικά παζάρια που είναι σε εξέλιξη της ανατολική Μεσόγειο. (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου