ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση γύρω από Ουκρανία και Κριμαία


ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ

Κλιμακώνονται στρατιωτικές προετοιμασίες και κινήσεις που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά»

Κλιμακώνεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες βδομάδες η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με επίκεντρο την ανατολική Ουκρανία, την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα, περιοχές μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας στην ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη, για τη στρατηγική τους θέση και το ρόλο τους στους ανταγωνισμούς για τους φυσικούς - ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Μετά από αρκετούς μήνες ύφεσης στη σύγκρουση στο Ντονμπάς, ανάμεσα στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές, από τις αρχές του 2021 είναι ολοφάνερη και συντονισμένη η αναμόχλευση της έντασης. Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για έξαρση εντάσεων στη γραμμή επαφής (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και κλιμακούμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας, ήδη από το Φλεβάρη. Ολες οι πλευρές εντείνουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες: Η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην Κριμαία και στη Μαύρη Θάλασσα. Το ΝΑΤΟ αξιοποιεί γιγάντιες ασκήσεις, όπως η «Defender Europe», για την προώθηση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων στην περιοχή, ενώ το Κίεβο με τέτοιες «πλάτες» εντείνει τις «ασκήσεις ετοιμότητας».

Η κλιμάκωση της έντασης συμπίπτει χρονικά με την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ, τις κινήσεις για την περιβόητη «επανεκκίνηση» της ευρωατλαντικής συμμαχίας με αναζήτηση συντονισμού και συμβιβασμών για τη συγκέντρωση δυνάμεων απέναντι στις «προκλήσεις» της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και με την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ο οποίος θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία και έχει ολοκληρωθεί κατά 95%.

Οι εξελίξεις στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αναδεικνύουν την «αναποτελεσματικότητα» του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), επιβεβαιώνουν τον εύθραυστο χαρακτήρα της Συμφωνίας του Μινσκ, μέσα από την οποία αναζητήθηκαν προσωρινοί συμβιβασμοί. Το Κίεβο, που από καιρό θέτει θέμα «αναθεώρησης» των παραπάνω, αξιοποιεί τη συγκυρία, προσδοκά πιο άμεση αμερικανοΝΑΤΟική παρέμβαση, θέτει ακόμα πιο επιτακτικά το αίτημα της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, οδηγώντας σε νέα όξυνση της αντιπαράθεσης...

Συντονισμένες κινήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Η παρουσία των Αμερικανών ΥΠΕΞ και Αμυνας, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, αντίστοιχα, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και στη Γερμανία, για επαφές, όπου πέρα από το θέμα του Αφγανιστάν κυριάρχησαν η ανατολική Ουκρανία και η Κριμαία, σηματοδοτεί την ένταση της αμερικανοΝΑΤΟικής κινητικότητας για το ζήτημα. Η ανατολική Ουκρανία ήταν «ψηλά» στη ΝΑΤΟική ατζέντα την Τετάρτη, κατά την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κούλεμπα, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την «πρακτική υποστήριξη που μπορεί να εξασφαλίσει η Ουκρανία σε περίπτωση μεγάλης πολεμικής κλιμάκωσης». Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζήτησε μέτρα κατά της Ρωσίας, «όπως ένας νέος γύρος κυρώσεων, αλλά και άμεση ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας».

Ακολούθησαν συντονισμένες δηλώσεις για «προκλητική και αδικαιολόγητη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και στην κατεχόμενη Κριμαία», προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα από την περιοχή και επιβεβαιώσεις «στήριξης στην εθνική κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επισκέφτηκε την Παρασκευή το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, και είχαν τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Ακριβώς πριν από αυτές τις συναντήσεις, πατώντας στο γεγονός ότι η Ουκρανία έχει ήδη εταιρικές σχέσεις με το ΝΑΤΟ και εντάσσεται πολύμορφα στον σχεδιασμό του, ο Β. Ζελένσκι, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε επ' αόριστον στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» και ανέφερε ότι «έχει έρθει η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα, να μας προσκαλέσουν να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Κι αυτό όταν έχουν ήδη προηγηθεί οι σχετικές προειδοποιήσεις της Μόσχας, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να επισημαίνει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε ουσιαστικά ανοιχτή σύγκρουση, «πιθανώς με μη αναστρέψιμες συνέπειες για την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας». Επικαλούμενη τον ρωσόφωνο πληθυσμό στο Ντονμπάς, στον οποίο έχουν χορηγηθεί και χιλιάδες ρωσικά διαβατήρια, η Μόσχα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ανεχτεί ένταξη και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εξέλιξη που θα έσφιγγε ακόμα περισσότερο τη ΝΑΤΟική τανάλια γύρω από τα σύνορά της...

Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Πρόσθετο επεισόδιο στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αποτέλεσαν οι νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας την περασμένη Πέμπτη, λίγες μέρες μάλιστα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με βάση τις καταγγελίες των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για κυβερνοεπιθέσεις, για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, για την υπόθεση δηλητηρίασης του Αλ. Ναβάλνι, για δωροδοκία Αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν και για εκφοβισμό της Ουκρανίας, οι νέες κυρώσεις μεταξύ άλλων βάζουν σε «μαύρη λίστα» ρωσικές εταιρείες, οντότητες και άτομα που συνδέονται με την Κριμαία, ενώ απελαύνονται δέκα μέλη της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Παρουσιάζοντας τις κυρώσεις, ο Τζο Μπάιντεν τις χαρακτήρισε «μετρημένες και αναλογικές», προκειμένου «να αποφευχθεί η κλιμάκωση», ενώ την ίδια ώρα, εξειδικεύοντας την πρόταση που έκανε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν για συνάντηση των δύο ηγετών σε τρίτη χώρα, πρότεινε αυτή να γίνει στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι.

Την ώρα βέβαια που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έσπευσαν να χαιρετίσουν τις αμερικανικές κυρώσεις, συνδέοντάς τις άμεσα με την «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα απάντησε καλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αμερικανό πρεσβευτή, προαναγγέλλοντας «ανταποδοτική απάντηση»...

Στρατιωτικές κινήσεις που μυρίζουν «μπαρούτι»

Στο στρατιωτικό πεδίο, την περασμένη βδομάδα οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και η συνοριοφυλακή της πραγματοποίησαν διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και την Κριμαία, ενώ το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, για επίθεση κατά στόχων επιφανείας και αέρος.

Ο δε υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου, κατήγγειλε ότι το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει 40.000 στρατιώτες και 15.000 είδη εξοπλισμού και στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών αεροσκαφών, κοντά στα ρωσικά σύνορα, κυρίως σε Πολωνία, Μαύρη Θάλασσα και Βαλτική.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή την απαγόρευση της διέλευσης πολεμικών πλοίων και κρατικών σκαφών σε 3 ζώνες της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Κριμαία, από την επόμενη βδομάδα μέχρι τον Οκτώβρη, διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση αυτή δεν επηρεάζει τη ναυσιπλοΐα από τα Στενά του Κερτς, τα οποία ενώνουν τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική. Το Κίεβο χαρακτήρισε παράνομες τις ενέργειες της Μόσχας, ενώ το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό κατηγόρησε τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ότι με τα σκάφη της προσπάθησε να παρεμποδίσει τα ουκρανικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι την ίδια ώρα που ο ευρωατλαντικός άξονας ανεβάζει τους τόνους για τη «ρωσική επιθετικότητα», ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς, μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, εκτίμησε ότι ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εντός των επόμενων εβδομάδων είναι «χαμηλός έως μεσαίος». Πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες εισβολής μετά τις επόμενες λίγες βδομάδες θα εξαρτηθούν από έναν αριθμό παραγόντων, όμως, με βάση την τρέχουσα πορεία και τη διάταξη των ρωσικών δυνάμεων, η πιθανότητα αυτή θα αρχίσει να μειώνεται.

Ξανά το θέμα του «Νord Stream 2»

Σε ένα τέτοιο φόντο, κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας, και φυσικά με την επίδραση που ασκεί η κυρίαρχη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, «τρέχουν» οι διεργασίες και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Πέρα από τις επιπτώσεις που έχει η κλιμακούμενη αντιπαράθεση γύρω από την Ουκρανία στο ρόλο που επιχείρησε να παίξει η Γερμανία μέσα και από το «σχήμα της Νορμανδίας» - στο οποίο δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ - στο επίκεντρο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο αγωγός «Nord Stream 2». Ο εν λόγω αγωγός για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσα από την Βαλτική Θάλασσα αποτελεί σημαντική αντίθεση και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, καθώς θα διπλασιάσει σχεδόν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, θα υποβαθμίσει τη σημασία της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά και τα σχέδια των ΗΠΑ να προωθήσουν στην Ευρώπη το δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Κατά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με την Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, ανακοίνωσε πως ακόμη 500 Αμερικανοί στρατιώτες θα προστεθούν στις 34.500 που σταθμεύουν στη Γερμανία, ως κίνηση υψηλού συμβολισμού για την «επανεκκίνηση της ευρωατλαντικής συμμαχίας».

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό, οι τόνοι έπεσαν ασυνήθιστα, με τον Λόιντ να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ διαφωνούν κάθετα, αλλά αυτό το ζήτημα δεν θα εμποδίσει τις «εξαιρετικές» σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε ανοιχτή σε ένα μορατόριουμ, δηλαδή σε μια προσωρινή αναστολή της κατασκευής. Σε περίπτωση που ο αγωγός ολοκληρωθεί, υποστήριξε να εξαρτηθεί η λειτουργία του από τη συμπεριφορά της Ρωσίας.

Συναινετικός εμφανίστηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «O "Nord Stream 2" είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, που επηρεάζει τους συμμάχους μας στην Ευρώπη», επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι είναι «αντίθετος στον "Nord Stream 2" για μεγάλο χρονικό διάστημα, από την αρχή (...)Αλλά αυτό είναι ακόμα ένα ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι».

Πάντως, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δήλωσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο να σταματήσει η κατασκευή του αγωγού εξαιτίας της επιδείνωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αυτή η συζήτηση «δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε αλλαγή της ρωσικής συμπεριφοράς (προς το καλύτερο). Μάλλον το αντίθετο θα συνέβαινε, νομίζω», είπε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου