ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

18/5/1983: Ετοιμάζεται νόμος κατά των απεργιών


Ακόμα και νομοθετικά προετοιμάζεται ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας. Εναν τέτοιο - το λιγότερο - προβληματισμό της κυβέρνησης αποκαλύπτει η άρνηση του υπουργού Εργασίας κ. Γιαννόπουλου να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ γι' αυτό το θέμα στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Βουλής.

Την ίδια στιγμή οι βιομήχανοι, αξιοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης και ιδιαίτερα τις πρόσφατες παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας στο έργο της Δικαιοσύνης καταφεύγουν στα δικαστήρια με στόχο να πλήξουν το απεργιακό δικαίωμα.

Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» τις μέρες που το νομοσχέδιο συζητιόταν στη Βουλή

Σ' αυτές τις οργανωμένες προσπάθειες αντιδρούν αγωνιστικά και ενωτικά οι εργαζόμενοι. Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιαννόπουλος ουσιαστικά επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή με την ένοχη σιωπή του στα επίμονα ερωτήματα των βουλευτών του ΚΚΕ την καταγγελία ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.

Χαρακτήρισε τα αιτήματα των εργαζομένων ΗΛΠΑΠ - ΕΑΣ «άδικα, παράνομα και κακοήθως προβαλλόμενα». Δήλωσε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων από τώρα και στο εξής θα εφαρμόζονται και ότι «θα προστατευθεί το κράτος και η έννομος τάξις από την διάλυση». (...)

Αύριο θα εκδικαστούν στο Πρωτοδικείο Αθήνας αιτήσεις τριών εταιρειών, μιας κρατικής και δύο ιδιωτικών, που ζητούν να απαγορευτούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα:

  • Η ΕΑΣ επικαλείται τον ν. 1264 και ζητάει να κηρυχθούν παράνομες αναδρομικά όλες οι πρόσφατες στάσεις εργασίας των οδηγών. Και να καταδικαστούν οι συνδικαλιστές του κλάδου για κάθε επόμενη στάση σε φυλάκιση και χρηματική ποινή.
  • Η εταιρεία ειδών ρουχισμού «Redwest» (στην οποία οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν καθημερινά τρίωρες στάσεις) ζητάει να απαγορευτεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων, με τον ισχυρισμό ότι είναι αντίθετες στο ν. 1320 και αξιώνει ένα μήνα φυλάκιση και 50 χιλιάδες δραχμές πρόστιμο σε βάρος της προέδρου και του γενικού γραμματέα του σωματείου γυναικείων ενδυμάτων για κάθε επόμενη στάση.
  • Η επιχείρηση γραφικών τεχνών «Πάπυρος» επικαλείται επίσης το άρθρο 21 του 1320 και ζητάει να κηρυχθεί παράνομη κάθε νέα στάση εργασίας στο λογιστήριο της. Απαιτεί ακόμα την επιβολή προστίμων στα μέλη της διοίκησης του σωματείου και της Ομοσπονδίας λογιστών. Στον Αγιο Δημήτριο Κοζάνης οι 2 χιλιάδες εργαζόμενοι των εταιρειών ΜΕΤΚΑ - ΕΡΓΑΣ συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα παρά την ποινικοποίησή του. Ανάλογη στάση κρατούν και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ο. Σαλιάρης» της Θεσσαλονίκης. Προχτές 32 εργαζόμενοι της επιχείρησης οδηγήθηκαν στο Πλημμελειοδικείο κατηγορούμενοι για «χρήση βίας».

* * *

Απεργία των οικοδόμων το 1983

Το παραπάνω πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» δημοσιεύτηκε στις 18 Μάη 1983, έναν μόλις χρόνο δηλαδή μετά την ψήφιση του Νόμου 1264/1982 που ρύθμιζε τα ζητήματα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Ο συγκεκριμένος νόμος κατοχύρωνε μια σειρά συνδικαλιστικές ελευθερίες - και αυτό κάτω από την πίεση και τους αγώνες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα όμως έθετε, ανάμεσα σε άλλα, περιορισμούς στο απεργιακό δικαίωμα, όπως αυτό της υποχρέωσης προειδοποίησης του εργοδότη πριν την κήρυξη απεργίας από μία έως τέσσερις μέρες.

Το περαιτέρω χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, για το οποίο έγραφε τότε ο «Ριζοσπάστης», δεν άργησε να γίνει πράξη. Τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Ν. 1365/1983 εισήγαγε περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, το άρθρο 4, το οποίο χαρακτηρίστηκε «απεργοκτόνο», προέβλεπε ότι για την κήρυξη απεργίας απαιτούνταν, μεταξύ άλλων, απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών της οργάνωσης και όχι η «απλή» πλειοψηφία των παρόντων στη Γενική Συνέλευση.

Το πιο πρόσφατο χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία ήταν αυτό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον Γενάρη του 2018. Η απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου τροποποίησε προς το χειρότερο τον Ν. 1264, ορίζοντας ότι ένα πρωτοβάθμιο σωματείο για να πάρει απόφαση για απεργία θα πρέπει στη Γενική Συνέλευση να συμμετέχει υποχρεωτικά το 50%+1 των μελών του.

Η αντεργατική σκυτάλη, πλέον, βρίσκεται στα χέρια της ΝΔ, η οποία ετοιμάζεται να νομοθετήσει ένα αντεργατικό τερατούργημα, που φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση.

Ταυτόχρονα, η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, πατώντας σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, βγάζει - σε fast track ρυθμούς - τις 9 στις 10 απεργίες παράνομες.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι αξιοποιώντας την ιστορική αλλά και τη σύγχρονη πείρα τους θα δώσουν τη δική τους απάντηση! Αλλωστε, αν κάτι δείχνει αυτή η διαχρονική πρεμούρα για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών απ' όλες τις κυβερνήσεις, είναι ο φόβος τους για τον συλλογικό αγώνα, την οργάνωση των εργαζομένων.



  • Βλ. περισσότερα:

Στην έκδοση του ΠΑΜΕ: «Η συνδικαλιστική δράση, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας».



4 σχόλια:


  1. Δεν καθορίζει ο συσχετισμός δυνάμεων τον πρωτοπόρο ρόλο του Κόμματος

    Η 18η Ολομέλεια δεν μπόρεσε να αποτελέσει έναν σημαντικό ιστορικό σταθμό, παρά ορισμένες θετικές βελτιώσεις που επέφερε. Τελικά δεν έγινε το μόνο αναγκαίο, αντικειμενικά απαιτητό, βήμα προς το 9ο Συνέδριο: Η αλλαγή της στρατηγικής του Κόμματος που απαιτούνταν και εξαρτιόταν από την, με τόλμη, κρίση της στρατηγικής στην κρίσιμη 10ετία '40 - '50. Δεν πρέπει, επίσης, να αγνοηθεί το βάρος των επιδράσεων από τη διεθνή στρατηγική του Κομμουνιστικού Κινήματος, από τη στρατηγική ιδιαίτερα στις διεθνείς σχέσεις των σοσιαλιστικών κρατών.

    Ομως αυτό που έχει σημασία να βγει ως δίδαγμα διαχρονικής σημασίας σχετίζεται με το λαθεμένο θεωρητικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο του ΚΚΕ, που στη ρίζα του είχε την απόσπαση της οικονομίας από την πολιτική. Από εκεί προέκυπτε η συμφωνία του ΚΚΕ με την ύπαρξη ενδιάμεσης εξουσίας ανάμεσα στον καπιταλισμό και σοσιαλισμό, η μη αντικειμενική (άρα λαθεμένη) εκτίμηση για το επίπεδο ανάπτυξης των σχέσεων παραγωγής στην Ελλάδα, τη θέση της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τον χαρακτήρα και τους νόμους της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, την ανισομετρία, τους ανταγωνισμούς και την αναρχία που γενικά χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό. Πάνω στο λαθεμένο θεωρητικά υπόβαθρο αναπτύχθηκε η θέση ότι η αστική τάξη της Ελλάδας ήταν εθελόδουλη και υποτακτική, με αποτέλεσμα την υποταγή στην ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, στο ξένο κεφάλαιο, επιλογές που ήταν και είναι απολύτως συμβατές με τα ταξικά της συμφέροντα, που είναι, επίσης, κοινά με τα πιο γενικά συμφέροντα των αστικών τάξεων των πιο ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, παρά τις ανισότιμες μεταξύ τους σχέσεις, ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχία της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.

    Το θεωρητικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο εκτίμησης των εξελίξεων, της κατάστασης σε μια ή άλλη φάση και όχι ο θετικός ή αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων είναι αυτό που καθορίζει τον πρωτοποριακό ρόλο του Κόμματος σε όλες τις συνθήκες, τον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης στον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, στην ανατροπή του και στην οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Είναι αυτό που καλλιεργεί σταθερά και σε όλες τις συνθήκες την αντοχή, την επιμονή, την ικανότητα συσπείρωσης, τον ηρωισμό και την αναγκαία ευελιξία στο πλαίσιο της επαναστατικής στρατηγικής, ποτέ έξω και παράλληλα με αυτήν, γιατί τότε η επαναστατική στρατηγική αναιρείται στην πράξη παρά τις όποιες φραστικές διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις. Η πολιτική συσπείρωσης και συγκέντρωσης δυνάμεων στην καθημερινή πάλη δεν είναι ουσιαστική, αποτελεσματική, βιώσιμη όταν νοείται δίπλα στη στρατηγική, αυτή πρέπει να εντάσσεται, με συνεχή ετοιμότητα, ικανότητα και συνεπή προσπάθεια, στην υπηρέτησή της.

    Στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα δεν υπάρχει δικαιολογία για κανένα Κομμουνιστικό Κόμμα να επικαλείται επιχειρήματα για τη δικαιολόγηση παρεκκλίσεων, οπορτουνιστικών αντιλήψεων και στρατηγικής που τελικά καταλήγει στην αμφισβήτηση της αναγκαιότητας και ρεαλιστικότητας του σοσιαλισμού, υπονομεύει ταυτόχρονα και την καθημερινή πάλη για τα άμεσα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
    https://www.kke.gr/article/Didagmata-diaxronikis-simasias-gia-ti-stratigiki-toy-KKE/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2021&id=18166&pageNo=20https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/2/2021&id=18161&pageNo=24 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.komep.gr/m-article/53e62cef-f42d-11e9-95d7-3ed1504937da/ ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/14542_i-stasi-toy-kke-stin-allagi-kai-stin-elpida..... Η Καταστροφική γραμμή ...πολιτικών μετώπων και σταδίων... γιγάντωσε την ...πασοκάρα.... και αν δεν είχε πλειοψηφία θα συμμετείχαμε στην κυβέρνηση για την ...πραγματική αλλαγή.... για αυτό υπήρχε ...εκλογικός στόχος η 2η κατανομή. Αυτά ονειρεύονται τα διάφορα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.... σήμερα. Ας αλλάξουν πλευρό γιατί πιάστηκαν.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου