ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Μόνη βεβαιότητα η κλιμάκωση της επίθεσης στον λαό


ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Φοροεπιδρομή σε όλα τα μέτωπα τους επόμενους μήνες, για να βγουν τα «σπασμένα» του Ταμείου Ανάκαμψης

Με ζητούμενο τη διασφάλιση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου», ώστε να διευκολύνεται η επόμενη φουρνιά των μέτρων στήριξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καταρτίζεται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2021-2025, που το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή και θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά από τις ισχύουσες (με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021) μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, τις κάθε είδους επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις κ.ο.κ. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον δημοσιονομικό χώρο που θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πέρα και πάνω από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά δημοσιονομικά και οικονομικά μεγέθη, το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης υιοθετεί τα πιο αισιόδοξα σενάρια, απέναντι σε μια ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία που ταλανίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις και αβεβαιότητες, παρά και τα τεράστια πακέτα κρατικής στήριξης των ομίλων που διοχετεύουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο μέσος ρυθμός ανάκαμψης εκτιμάται στο 3,9% σε ετήσια βάση (από 6,2% το 2022 σε 3,3% το 2025) με βάση και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Το πρωτογενές έλλειμμα από 7,2% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 0,3% το 2022, ενώ το 2023 θα μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 κατά 30%, για να συνεχίσουν με χαμηλότερους ρυθμούς σε ετήσια βάση μέχρι το 2025. Οι εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ εστιάζουν σε απορροφήσεις κοινοτικών κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο μέχρι το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, ο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την απογείωση των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, που μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Τα βάρη στον λαό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη προχώρησε στην επικύρωση του «σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της κυβέρνησης ΝΔ», το οποίο, όπως και τα άλλα σχέδια των κυβερνήσεων της ΕΕ, θα επαναξιολογηθεί μετά από δυο χρόνια με γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, όπως το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

Την ίδια μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τις εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να αντλήσει νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές, με στόχο την προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και για την εκταμίευση του πακτωλού με τις ενισχύσεις, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.

Ως πρώτη δόση συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ μέσω δεκαετούς ομολόγου (με λήξη τον Ιούλη του 2031), ενώ όπως ανακοινώθηκε, μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να συγκεντρωθούν κεφάλαια ύψους 80 δισ. ευρώ. «Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη - μέλη στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», σημειώνεται σχετικά.

Ουσιαστικά πρόκειται για δάνεια με μηδενικά επιτόκια, ενώ οι όροι με τους οποίους δανείζεται η Κομισιόν από τις χρηματαγορές, μετακυλίονται άμεσα στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, που παίρνουν τα δάνεια αυτά για να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους τους.

Θυμίζουμε ότι η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, με τη μορφή, μεταξύ άλλων, νέων «ιδίων» πόρων, αυξημένων εθνικών συνεισφορών - που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών - με ορίζοντα αποπληρωμής το 2058.

Φοροεπιδρομής ...το ανάγνωσμα

Τα «σπασμένα» του Ταμείου Ανάκαμψης αθροίζονται στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προϋποθέτει η εκταμίευση των κονδυλίων για το κεφάλαιο, αλλά και στους κάθε είδους φόρους, πράσινους και άλλους, που επιχειρούν να φορτώσουν στον λαό από τους επόμενους κιόλας μήνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η νέα φοροεπιδρομή που κυοφορεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από την κυβέρνηση, οι «κρυφές» ανατιμήσεις σε είδη βασικής κατανάλωσης που ήδη συντελούνται, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ελέω «απελευθερωμένης» αγοράς, αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα καύσιμα και σε μια σειρά άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, που θέτουν σε ασφυκτικό πλαίσιο το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα.

Ηδη, σε όλα σχεδόν τα είδη λαϊκής κατανάλωσης καταγράφονται αυξήσεις κατά 2% περίπου μεσοσταθμικά, που για ορισμένα είδη φτάνουν μέχρι και το 12%. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον μήνα Μάρτη 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό, οι τιμές κατέγραψαν αύξηση 3,4%, εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων στις ζωοτροφές και στο κόστος Ενέργειας.

Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τις νέες τιμές ζώνης που διαμορφώνουν τις λεγόμενες «αντικειμενικές αξίες» των ακινήτων, με την αύξηση να φτάνει κατά μέσο όρο στο 8% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, το 55% του συνόλου των ζωνών εμφανίζουν αύξηση 19,5% κατά μέσο όρο, με το εύρος των διακυμάνσεων να είναι πολύ μεγάλο. Ενδεικτικά, στο κέντρο της Αθήνας καταγράφεται αύξηση κατά 95% (από 1.850 σε 3.600 ευρώ), ενώ στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές όπως Ιθάκη, Ρόδος, Σαντορίνη κ.α. οι αυξήσεις ξεπερνούν και το 200%.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση «δεσμεύεται» ότι η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμών ζώνης δεν θα συμπαρασύρει και τον ΕΝΦΙΑ, η αλήθεια είναι ότι πλέον έχει προετοιμάσει το κατάλληλο έδαφος για αυξήσεις αργότερα, στο όνομα της «φορολογικής δικαιοσύνης».

Τιμές ηλεκτροσόκ

Επιπλέον, από τον ερχόμενο Αύγουστο τα λαϊκά νοικοκυριά θα δουν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος να αποτυπώνεται η νέα «Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας» που θα συνδέει τη χρέωση της κιλοβατώρας στη χαμηλή τάση, τα νοικοκυριά δηλαδή, με την τιμή του ρεύματος που προμηθεύεται η ΔΕΗ από τη χονδρεμπορική αγορά, όπως αυτή διαμορφώνεται στο «χρηματιστήριο Ενέργειας».

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της ανόδου της τιμής των ρύπων τους τελευταίους μήνες, τον περασμένο Μάη είχε ανακοινωθεί και νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την επιχείρηση να «προετοιμάζει» για τα επόμενα και για νέα εκτόξευση στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα προεόρτια μιας μεγάλης επιδρομής, που θα πλήξει περαιτέρω το λαϊκό εισόδημα τους επόμενους μήνες. Ηδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας μελέτες που προβλέπουν τεράστιες αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των διεθνών μεταφορικών ναύλων και της ανόδου των διεθνών τιμών πρώτων υλών.


Σ. Κ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου