ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ανακοινώθηκαν μέτρα για τη διάσωση του τοίχου των εκτελέσεων μετά τις εικόνες καταστροφής και εγκατάλειψης


Μετά την πίεση που ασκήθηκε από τα δημοσιεύματα που αποτύπωναν τις εικόνες εγκατάλειψης, τους βανδαλισμούς και τον κίνδυνο να πέσει ο τοίχος των εκτελέσεων στο Λαζαρέτο, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας δεσμεύτηκε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατευτεί το μαρτυρικό αυτό νησάκι, το οποίο είναι ένας ιστορικός τόπος - μνημείο της βαρβαρότητας του αστικού κράτους, αλλά και του απαράμιλλου ηρωισμού των αλύγιστων κομμουνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για ανώτερα ιδανικά.

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε πως η αρμόδια δημοτική υπηρεσία ξεκίνησε τον καθαρισμό του χώρου που περιβάλλει τον τοίχο εκτελέσεων, ώστε να προστατευτεί καταρχάς η ευστάθειά του από την πολλαπλώς επικίνδυνη πυκνή βλάστηση στον περιβάλλοντα χώρο.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση του ποσού που θα απαιτηθεί για πιθανά τεχνικά μέτρα υποστήριξης του τοίχου και για τη διενέργεια αυτοψίας για να διαπιστωθεί το μέγεθος των καταστροφών που έχει υποστεί το νησί.

Το θέμα αυτό ήρθε στην επιφάνεια όταν επισκέφθηκε το νησάκι μια ομάδα τεχνικών επιστημόνων και άλλων που ενδιαφέρονται για τη διάσωση του Λαζαρέτου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του ΤΕΕ Κέρκυρας, οι οποίοι διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τις μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί το Λαζαρέτο, το οποίο παραμένει εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς. Εκτός από τις ζημιές που έχει υποστεί ένας τέτοιος χώρος ιστορικής σημασίας από διάφορους «βανδάλους», ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να καταρρεύσει ο ιερός τοίχος των εκτελέσεων.

ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ: Ο λαός να απαιτήσει την προστασία του νησιού
 
Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί ο χώρος 
Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί ο χώρος

Το όλο θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατοχύρωση της πλήρους κυριότητας του Δήμου στο Λαζαρέτο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 36 του ν. 4049/2012.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Μπορμπότης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο και γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, υπερθεματίζοντας για το θέμα της διασφάλισης της κυριότητας του Δήμου στη νησίδα ανέπτυξε το αίτημα της προστασίας του ιστορικού αυτού χώρου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την απαράδεκτη κατάσταση στο Λαζαρέτο, μετά και τα σχετικά δημοσιεύματα. Τα ερωτήματα που ετέθησαν ήταν, πρώτον, αν «καθαρίστηκε ο χώρος από τα χόρτα και την πυκνή βλάστηση που αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη ιδιαίτερα αυτούς τους μήνες», δεύτερον αν «προχωρά η διαδικασία εκταμίευσης ποσού που αφορά την αυτοψία και στατική μελέτη για τον τοίχο των εκτελεσμένων» και τρίτον, αν «θα γίνει αυτοψία και εκτίμηση των ζημιών και των καταστροφών;».

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωση της σημειώνει πως «αγανάκτηση και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα μετά από τη σημαντική πρωτοβουλία ανθρώπων που ανησυχούν για τη διάσωση του Λαζαρέτο και της ιστορικής του μνήμης». Κάνει λόγο για «εικόνες εκτεταμένων ζημιών, φθορών και λεηλασιών ως αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής εγκατάλειψης του Λαζαρέτο».

Η ΤΕ καλεί «τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν την προστασία του Λαζαρέτο και την ανάδειξη της ιστορίας του ως τόπο μαρτυρίου, όπου εκατοντάδες κομμουνιστές και αγωνιστές κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και περίπου 200 εκτελέστηκαν μένοντας πιστοί στα ιδανικά τους για μία άλλη κοινωνία». Ακόμη, σημειώνει ότι «θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».

Σημειώνεται πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού, με την οποία ζητάει να ληφθούν μέτρα για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της νησίδας ως ιστορικού μνημείου.

Τόπος μαρτυρίου και απαράμιλλου θάρρους
 
Ο τοίχος των εκτελέσεων 
Ο τοίχος των εκτελέσεων

Το Λαζαρέτο είναι ένα μικρό νησάκι που απέχει περίπου 2,5 ναυτικά μίλια από την ακτή και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Κέρκυρας. Επί ενετοκρατίας κατασκευάστηκε στο έδαφος του λοιμοκαθαρτήριο. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λειτούργησε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους αγωνιστές της αντίστασης. Μετά το 1946 το Λαζαρέτο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτέλεσης για τους θανατοποινίτες εγκλείστους στις φυλακές Κέρκυρας, στην πλειοψηφία τους Κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στον τοίχο των εκτελέσεων, ο οποίος ήταν ο τοίχος μιας ερειπωμένης εκκλησίας, οι κρατούμενοι δένονταν με τις χειροπέδες τους στους μεγάλους κρίκους που ήταν καρφωμένοι. Εκεί εκτελούνταν από το απόσπασμα. Τις ίδιες χειροπέδες μετά την εκτέλεση τις ξέπλεναν από τα αίματα στη θάλασσα, για να τις χρησιμοποιήσουν και πάλι.

Οι τουφεκιές από τις εκτελέσεις ακούγονταν μέχρι την πόλη της Κέρκυρας, όπως θυμούνται οι γηραιότεροι Κερκυραίοι, αλλά και πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Κέρκυρας, κάτι που έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του νησιού. 

Με βάση τα ληξιαρχικά στοιχεία, εκτελέστηκαν στο νησάκι 112 καταδικασμένοι σε θάνατο από τα στρατοδικεία του αστικού κράτους. Ωστόσο, με βάση μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία οι εκτελεσμένοι ήταν τουλάχιστον 200. Ένας από τους κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο νησί ήταν ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Νίκος Γόδας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου