Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Εικόνες εγκατάλειψης στο νησάκι όπου εκτελέστηκαν κομμουνιστές


ΛΑΖΑΡΕΤΟ - ΚΕΡΚΥΡΑ

Εικόνες εγκατάλειψης στο μαρτυρικό νησάκι Λαζαρέτο στην Κέρκυρα που αποτελεί ιστορικό μνημείο του λαού μας καθώς εκεί το 1943 δημιουργήθηκε στρατόπεδο συγκέντρωσης από τους Ιταλούς, ενώ την περίοδο 1946-1954 αποτέλεσε τόπο εκτέλεσης κομμουνιστών και αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα corfupress.com «κινδυνεύει να πέσει ο ιερός τοίχος των εκτελέσεων αγωνιστών, καθώς ουδέποτε έχει γίνει μελέτη στατικής επάρκειας του τοίχου και, γενικότερα, ο επισήμως από το 1992 κηρυγμένος αυτός ιστορικός τόπος έχει εγκαταλειφθεί από τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Πολιτισμού, στην τύχη του».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα πως είναι «κυριολεκτικά χαμένα - πνιγμένα σε οργιώδη βλάστηση- πέτρινα τείχη ιστορικής αξίας» και ότι «προφανώς πελεκημένη, στέκει τελείως σχεδόν θρυμματισμένη μνημειακή επιγραφή συνδεδεμένη με τους σταυρούς-μνήματα για τους περισσότερους από εκατό εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης...».

Επίσης, «κατεστραμμένο πολλαπλώς και λεηλατημένο στέκει απέναντι από τον τοίχο των εκτελέσεων το κτίριο του μελλοντικού Μουσείου Λαζαρέτο».

Μέτρα για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της νησίδας Λαζαρέτο στην Κέρκυρα ως ιστορικού μνημείου ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού τον Απρίλη του 2021.

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου