ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Στάση στην κορυφή της Παλιοβούνας στη διάρκεια της πεζοπορίας στον Ελικώνα


Στάση στην κορυφή της Παλιοβούνας στον Ελικώνα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.780 μ., πραγματοποιούν οι συμμετέχοντες στην πεζοπορία που διοργανώνει η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ στα αντάρτικα μονοπάτια της περιοχής. 

Η πεζοπορία ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το χωριό Αγία Άννα του Νομού Βοιωτίας σε απόσταση 2 ωρών από την Αθήνα. 

Οι δύο ομάδες πεζοπόρων έκαναν μία διαδρομή υψομετρικής διαφοράς πάνω από 1.000 μέτρα. Και τα κατάφεραν!! Άπλωσαν πανό στην κορυφή του βουνού που αναγράφει το σύνθημα: «Γράψαμε ιστορία, συνεχίζουμε, θα νικήσουμε. ΚΚΕ - ΚΝΕ». 

Στην κορυφή της Παλιοβούνας, γίνεται ξενάγηση, από τον Θεοδόση Μπενάτο, στέλεχος του ΚΚΕ, στα σημεία όπου έδρασε το 2/34 Τάγμα του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Κώστα Αντωνόπουλο από τον Παπά Φθιώτιδας, γνωστό ως καπετάν Κρόνο και έγινε αναφορά σε ιστορικά στοιχεία των μαχών που δόθηκαν στον Ελικώνα.

Το ιστορικό 

Κατά την ξενάγηση έγινε αναφορά σε όλη τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή αλλά και στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι αντάρτες λόγω, κυρίως των τεράστιων αποστάσεων που έπρεπε να διανύσουν, από τον Ελικώνα μέχρι και την Πάρνηθα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο του 1948-1949 και στις μάχες που δόθηκαν στη γύρω περιοχή ενώ αναφορά έγινε και στο «στόχαστρο» που έχουν μπει όλοι οι ορεινοί όγκοι από το κεφάλαιο, οι οποίοι αδιαφορώντας για το περιβάλλον και με κριτήριο το κέρδος, προχωρούν στην καταστροφή του με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων. 

Το τάγμα πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς και της Αττικής, όπως ήταν η νικηφόρα μάχη του Αυλώνα κατά τη διάρκεια υποχώρησης των Γερμανών τον Οκτώβρη του 1944, η οποία προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους ναζί. Το Δεκέμβρη του 1944 το Τάγμα 2/34 πήρε μέρος στις μάχες της Αθήνας, στις περιοχές του Βύρωνα και της Καισαριανής.

Τα μέλη του Τάγματος 2/34 υπό τον καπετάν Κρόνο και αυτά του 3/34 συνέβαλαν στη δημιουργία του Τάγματος Θήβας του ΔΣΕ. Πρόκειται για το 2ο Τάγμα της 126 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ με επικεφαλής τους Κρόνο, Φίτσιο, Έκτορα και Πελοπίδα. Τα τάγματα αυτά υπάγονταν στο Αρχηγείο Παρνασσίδας που επικεφαλής του ήταν ο θρυλικός καπετάν Διαμαντής.

Η περιοχή που δρούσαν τα συγκεκριμένα τάγματα ήταν στρατηγικής σημασίας αφού μέσω Ελικώνα και Κιθαιρώνα ενώνονταν οι περιοχές διεξαγωγής του πολέμου της Στερεάς με αυτές της Αττικής. Η γνωστότερη επιχείρηση του ΔΣΕ στην περιοχή είναι αυτή της 126ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Τάγμα της με διοικητή τον Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο), το Γενάρη του 1948, ξεκίνησε από τον Παρνασσό, διέσχισε τη Βοιωτία και επιχείρησε να εγκατασταθεί στην Πάρνηθα και τα Γεράνεια.

Από το Δελτίο Ειδήσεων του ΔΣΕ στις 18 του Φλεβάρη 1948 αντλούμε τις παρακάτω πληροφορίες:

«Τμήματα του ΔΣΕ του Αρχηγείου Ρούμελης στις 5 και 6 του Φλεβάρη διενήργησαν διείσδυση στην Πάρνηθα και στην περιοχή της 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Στις 6 του Φλεβάρη, τμήματα του ίδιου Αρχηγείου διενήργησαν επίθεση και κατέλαβαν την Πύλη. Οι μοναρχοφασίστες είχαν απώλειες 9 νεκρούς και περισσότερους τραυματίες. Την ίδια μέρα, τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν στα Σκούρτα. Στην εμφάνισή τους, οι χωροφύλακες και ΜΑΥδες εγκατέλειψαν το χωριό πανικόβλητοι. Στις 9/2 τμήματα του ΔΣΕ συγκρούστηκαν με μεγάλες δυνάμεις του αστικού στρατού στον Κιθαιρώνα. Ο αστικός στρατός χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα αεροπορία και τανκ, για να τα αντιμετωπίσει. Στη μάχη, που κράτησε 4 ώρες, τα τμήματα του ΔΣΕ προξένησαν σοβαρές απώλειες στους μοναρχοφασίστες. Στις 10/2 τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν σε Νεοχώρι και Λεύκτρα των Θηβών, σαρώνοντας τους ΜΑΥδες. 30 νέοι με ενθουσιασμό ακολούθησαν τα τμήματα του ΔΣΕ και κατατάχθηκαν στις γραμμές του. Παρ' όλα αυτά, ο συσχετισμός δύναμης ήταν συντριπτικός σε βάρος του ΔΣΕ. Μάχη διεξήχθη την Καθαρή Δευτέρα του 1948, ανάμεσα σε δυνάμεις του Τάγματος του Κρόνου που είχαν διεισδύσει στην Πάρνηθα και στρατοπέδευσαν στη θέση Σαλονίκη και του αστικού στρατού που διενεργούσε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από την πλευρά της Χασιάς με δύναμη τεθωρακισμένων. Το Τάγμα χτυπήθηκε άγρια από το στρατό και την αεροπορία».

Στις 29 Μάρτη ο Κρόνος σκοτώθηκε σε μάχη στην Αλυκή Ξηρονομής στη Βοιωτία.

Αμέσως μετά την ξενάγηση, το σύνθημα «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ» δόνησε την ατμόσφαιρα ενώ δόθηκε η υπόσχεση για τη συνέχιση των αγώνων!

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου