ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Η πανάκριβη διοργάνωση που έγινε ακριβότερη


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ

Η οικονομική χασούρα ΔΟΕ και διοργανωτών από την περσινή αναβολή και τις συνέπειες της πανδημίας, προάγγελος κακών μαντάτων για τον λαό της Ιαπωνία

H επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο έγινε την Παρασκευή 23 Ιούλη, με την επιδημιολογική κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας να έχει χτυπήσει «κόκκινο». Με τα κρούσματα να έχουν αυξητική τάση εδώ και ένα τρίμηνο περίπου, το δημόσιο σύστημα Υγείας αγγίζει τα όριά του και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα χειρότερη κατάσταση. Διοργανωτές και Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή των Αγώνων, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας από φορείς και οργανώσεις πολιτών, ειδικούς επιστήμονες και απλό κόσμο.

Οι Αγώνες λοιπόν θα διεξαχθούν, έστω και με εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα απ' αυτή που φαντάζονταν διοργανωτές και ΔΟΕ ακόμα και μετά την περσινή αναβολή λόγω της κατάστασης με την πανδημία, και έχοντας τον τίτλο της ακριβότερης διοργάνωσης στην ιστορία που εδώ και έναν χρόνο έγινε ακόμα ακριβότερη...

Στον λαό ο τελικός λογαριασμός

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ιαπωνία και οι μεγάλες αντιδράσεις υποχρέωσαν την κυβέρνηση της χώρας στο «παρά 5» να αποφασίσει τη διεξαγωγή των Αγώνων χωρίς θεατές, παρά την πίεση για το αντίθετο μέχρι την τελευταία στιγμή από διοργανωτές και ΔΟΕ. Οι τελευταίοι ως έσχατη λύση είχαν προτείνει τον τελευταίο μήνα την παρουσία κόσμου στις εξέδρες σε ένα ποσοστό μέχρι 25-30 χιλιάδες θεατές, ανάλογα με τη χωρητικότητα του κάθε σταδίου. Ακόμα κι αυτό όμως σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους, καθώς πέραν της μαζικής παρουσίας θα υπήρχαν και μεγάλες μετακινήσεις κ.λπ.

Τα τελικά δεδομένα ανάγκασαν τους διοργανωτές αλλά και τη ΔΟΕ να αναθεωρήσουν εκ νέου τους υπολογισμούς τους σχετικά με τα κέρδη από τη διοργάνωση, της οποίας το κόστος πλέον, με βάση και τα όσα έχουν συμβεί, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενη... Μάλιστα, στις διαμαρτυρίες κατά των Αγώνων που έγιναν το τελευταίο διάστημα στην Ιαπωνία, πέραν του ζητήματος με την πανδημία τέθηκε και το θέμα του υπέρογκου κόστους από την πραγματοποίηση της διοργάνωσης.

Τον τελικό λογαριασμό και στην ιαπωνική περίπτωση είναι προφανές ότι θα κληθεί να τον πληρώσει ο λαός της χώρας, όπως μαρτυρούν παραδείγματα του παρελθόντος. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις συνέπειες στην ιαπωνική οικονομία από την επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και από τα όσα συνέβησαν γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρουν ότι τη διετία 2020 - 2022 θα υποστεί ένα πλήγμα της τάξης του 1% - 4% του ΑΕΠ. Ετσι, η λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων από την ιαπωνική κυβέρνηση θεωρείται από ειδικούς το πιθανότερο σενάριο για το επόμενο διάστημα.

Στα ύψη το κόστος

Σε όλο το διάστημα από την περσινή απόφαση της ΔΟΕ για αναβολή των Αγώνων μέχρι και σήμερα με την έναρξη της διοργάνωσης, αν κάτι είχε σταθερά ανοδική πορεία ήταν το κόστος της διοργάνωσης με βάση τους τακτικούς υπολογισμούς. Πλέον αυτό έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε αρχικό υπολογισμό, και μάλιστα οι Αγώνες του Τόκιο ήδη πριν το ξέσπασμα της πανδημίας αναμενόταν να αποδειχθούν οι ακριβότεροι στην Ιστορία. Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις θα στοίχιζαν πάνω από 13 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τα περίπου 12,5 δισ. που στοίχισαν οι Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Τα πράγματα για τους Ιάπωνες διοργανωτές έγιναν ακόμα χειρότερα μετά την περσινή αναβολή, που εκτιμήθηκε ότι αύξησε το κόστος κατά 6,5 δισ. δολάρια, με την ιαπωνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις, να κάνει λόγο για πρόσθετο κόστος 2,8 δισ.

Μ' αυτά και μ' αυτά, το σίγουρο είναι ότι το τελικό κόστος των Αγώνων του Τόκιο επίσημα θα ξεπεράσει τα 15,4 δισ. δολάρια, ενώ μια σειρά από αναλύσεις ανεβάζουν το πραγματικό κοστολόγιο στα 25 δισ. δολάρια... Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων και από το κόστος που επέφερε η αναγκαστική - λόγω πανδημίας - αλλαγή μιας σειράς σχεδίων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ακύρωση σημαντικών εκδηλώσεων σχετικών με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας, τη μη παρουσία φιλάθλων από το εξωτερικό και πλέον ούτε από την Ιαπωνία, τη χαμηλή δημοφιλία των Αγώνων στο εσωτερικό κ.ο.κ. Ξεχωριστό και σημαντικό ρόλο στα έξοδα έπαιξε και η συντήρηση που χρειάστηκαν τα Ολυμπιακά έργα για έναν χρόνο επιπλέον, για την οποία μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων καλύφθηκε από κρατικό χρήμα, μετά και την ακύρωση αρκετών χορηγικών συμφωνιών εξαιτίας της περσινής αναβολής.

Η «μαύρη τρύπα» της αναβολής

Μετά την επισημοποίηση της αναβολής της διοργάνωσης, τον Απρίλη του 2020, πολύ γρήγορα βγήκαν στην επιφάνεια τα οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν την απόφαση της ΔΟΕ για μη πραγματοποίηση των Αγώνων το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Μια απόφαση πάντως που θα πρέπει να σημειωθεί ότι άργησε πολύ να έρθει, και ενώ η κατάσταση με την πανδημία την ίδια περίοδο επιδεινωνόταν ραγδαία, καθώς η ίδια η ΔΟΕ προσπαθούσε να αποφύγει κατά το δυνατόν τη χασούρα. Η οποία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και μικρή, αφού όπως αποκαλύφθηκε τα νούμερα άγγιζαν αστρονομικά επίπεδα.

Σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι οι απώλειες από την αναβολή της διοργάνωσης αναμένεται να αγγίξουν τα 38 δισ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα 11,5 δισ. του μέχρι τώρα προϋπολογισμού των διοργανωτών και, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, κοντά στα 5 δισ. οι συνέπειες στην ιαπωνική οικονομία από τη μη τέλεση των Αγώνων στον προγραμματισμένο χρόνο. Γύρω στα 5,5 δισ. υπολογίζονται οι απώλειες των πολυεθνικών που είχαν συμβόλαια για τη διοργάνωση, είτε με τη μορφή χορηγιών είτε σε άλλους τομείς (τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις κ.ο.κ.), ενώ οι ασφαλιστικές ρήτρες για ΔΟΕ και διοργανωτές εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 2 δισ.

Ρήτρες που χρειάστηκε κάποιες απ' αυτές να πληρωθούν από τη ΔΟΕ για τη μη διεξαγωγή των Αγώνων πέρυσι, και οι οποίες θα ανέρχονταν σε πολλά δισ. αν τελικά φέτος οι Αγώνες ματαιώνονταν οριστικά. Στο τελευταίο νούμερο περιλαμβάνονται και οι ιδιαίτερα υψηλές αποζημιώσεις που δόθηκαν ήδη στα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα που είχαν εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσης των Αγώνων.

Η εξασφαλισμένη ΔΟΕ και οι «συμπαίκτες» στη ζημιά

Παρόλο όμως που έγινε ό,τι έγινε πριν από έναν χρόνο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία η ΔΟΕ έχει εξασφαλισμένα τα περίπου 817 εκατ. ευρώ που αντλεί ως καθαρά δικά της έσοδα από κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόσφατα, μάλιστα, σχετικό δημοσίευμα, επικαλούμενο αγγλικές πηγές, ανέφερε ότι αυτό έγινε μέσω υπογραφής σχετικού ασφαλιστικού συμβολαίου της ΔΟΕ με πολυεθνική στον χώρο των ασφαλίσεων, αξίας 21 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, αν και καλυμμένη η ίδια σε ένα μέρος τουλάχιστον της οικονομικής χασούρας, για το υπόλοιπο μέρος προσπάθησε να αναζητήσει «συμπαίκτες» ώστε να μοιραστούν τη ζημιά.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ίδιοι οι Ιάπωνες διοργανωτές, μετά την περσινή απόφαση για αναβολή, προκειμένου να μειώσουν τη δική τους χασούρα αντιπρότειναν διεξαγωγή των Αγώνων τον Οκτώβρη του 2020, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από τη ΔΟΕ, καθώς εκτιμήθηκε ότι τα έσοδα δεν θα ήταν τα αναμενόμενα αλλά και ότι η κατάσταση φέτος θα ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που προέκυψε... Την ίδια περίοδο πέρυσι, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιοσίρο Μόρι, με επιστολή του προς τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες των 33 αθλημάτων των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ενημέρωνε για τα επιπλέον έξοδα που προέκυπταν από την αναβολή λόγω κορονοϊού, ζητώντας από τις Ομοσπονδίες να συμμετάσχουν στην κάλυψη του κόστους...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου