ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Να αναδείξουμε σε περισσότερους νέους και νέες ότι ο σοσιαλισμός είναι η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας


Για το περιεχόμενο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-”Οδηγητή” και το πώς αυτό αντανακλάται στις τριήμερες κεντρικές εκδηλώσεις του στην Αθήνα μιλούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ και υπεύθυνη της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ.

-- Ποιο είναι το βασικό στίγμα που δίνετε με το φετινό Φεστιβάλ, δεδομένου ότι πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά το 21ο Συνέδριο του Κόμματος;

Κωνσταντίνα Τσιουπρά: Μπορεί να σηματοδοτήσει σε όλη την Ελλάδα ένα κορυφαίο γεγονός συνδυασμένης πολιτικής, ιδεολογικής, πολιτιστικής αντεπίθεσης και παρέμβασης της ΚΝΕ. Να αποτελέσει μια κορυφαία συνάντηση νέων, που τον προηγούμενο χρόνο - και όχι μόνο - αγωνίστηκαν, προβληματίστηκαν. Πιο ώριμοι, με βάση τις Αποφάσεις του Συνεδρίου μας, να μπορέσουμε να απαντήσουμε στον προβληματισμό πολλών νέων, «τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα;». Γι' αυτό και τα Φεστιβάλ μας επιπλέον μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο στη μεγάλη όρεξη που υπάρχει για πολιτιστική - αθλητική δραστηριότητα σε χιλιάδες νέους και νέες, δίνοντας ουσιαστική απάντηση στο αν και πώς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, ικανοποιώντας συνδυασμένα τις ανάγκες μας, να ασχοληθούμε με τα ενδιαφέροντά μας, να τα αναπτύξουμε. Πόσο μάλλον που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε οργανωμένα και συλλογικά, χωρίς συμβιβασμό, να εξασφαλίσουμε επιτυχημένα Φεστιβάλ σε όλες τις συνθήκες, παίρνοντας όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ και όλων των παρευρισκόμενων. Αυτό απέδειξε άλλωστε πρόσφατα για μία ακόμα φορά η ΚΝΕ, με τις πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της στη Μυτιλήνη.

Οπως τονίστηκε και στο πρόσφατο Συνέδριο του Κόμματος, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι πραγματικά «ο νους, η καρδιά και ο οργανωτής» στη μάχη για μόρφωση, δουλειά και ζωή στο ύψος των σύγχρονων δυνατοτήτων. Σήμερα, όλοι εμείς οι νέοι κομμουνιστές με τόλμη και αποφασιστικότητα ριχνόμαστε στη μάχη, δίνοντας ο καθένας τον καλύτερό του εαυτό, για να αναδείξουμε μέσα από τα αδιέξοδα, τις ανικανοποίητες ανάγκες που αντικειμενικά αφήνει αυτό το σύστημα, ότι υπάρχει εναλλακτική!

Ο ένας δρόμος που έχει να επιλέξει σήμερα ένας νέος άνθρωπος είναι να εναποθέτει τις ελπίδες του στο «αναπτυξιακό άλμα» που λέει η ΝΔ ή στη «δίκαιη ανάπτυξη» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τι σημαίνουν αυτά για τη νεολαία το είδαμε και πριν από λίγες μέρες, με την αύξηση - παρωδία του 2% στον κατώτατο μισθό, που ισοδυναμεί με «πάγωμα» λόγω της αύξησης των τιμών. Το είδαμε όμως και επί ΣΥΡΙΖΑ, που διαμόρφωσε τον βασικό μισθό 100 ευρώ χαμηλότερα από εκεί που ήταν το 2012, ακόμα κι αν ο ίδιος λέει ότι «ανάπτυξη με εξαθλιωμένους εργαζόμενους δεν γίνεται». Αποδεικνύεται επομένως, ξανά και ξανά, ότι «καπιταλιστική ανάπτυξη χωρίς εξαθλιωμένους εργαζόμενους δεν γίνεται»...

Ο άλλος δρόμος λοιπόν που έχουμε να επιλέξουμε, η σοσιαλιστική προοπτική, είναι η μόνη ρεαλιστική και σύγχρονη απάντηση στα μεγάλα και ζωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και απαιτούν επιτακτικά τη λύση τους τον 21ο αιώνα. Αυτό ξέρουμε εμείς οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, γι' αυτό και παλεύουμε με τόσο σθένος, δύναμη και τόλμη κάθε μέρα, λες και η επανάσταση θα έρθει την επομένη...

-- Ποιο είναι το κεντρικό περιεχόμενο που αναδεικνύετε μέσα από το σύνθημα του Φεστιβάλ;

Κ. Τσ.: Το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ θέλουμε να αποτελέσει ένα πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ προς τη νεολαία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Στόχος είναι να αναδείξουμε σε περισσότερους νέους και νέες ότι ο σοσιαλισμός είναι η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, όπου ο άνθρωπος, απελευθερωμένος από τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, θα μπορεί να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του και να προσφέρει στην κοινωνική πρόοδο. Ο αγώνας για τον σοσιαλισμό βάζει στο επίκεντρο την ουσιαστική αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ζωής μας, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να δεχτούμε ότι είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο στον 21ο αιώνα να καιγόμαστε σε κάθε πυρκαγιά και να πνιγόμαστε σε κάθε βροχή και η απάντηση να είναι «τι να κάνουμε, υπάρχει κλιματική αλλαγή», λες και βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα, όταν ερμηνεύανε τα καιρικά φαινόμενα ως «θεομηνίες». Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες όλα αυτά να αντιμετωπιστούν με πολύ καλύτερους όρους, αλλά μπαίνει εμπόδιο το κριτήριο του κέρδους. Αυτό πρέπει να αγωνιστούμε να βγει από τη μέση.

Σε αυτόν τον αγώνα έχει θέση ο καθένας. Αυτόν τον αγώνα αξίζει να τολμήσουν, κατά τη γνώμη μας, οι χιλιάδες νέοι και νέες που καλούμε να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, για να προχωρήσει μπροστά η ζωή...

Αυτή η προοπτική αποτελεί τη μοναδική απάντηση στις προκλήσεις της εποχής και σε όλα όσα ταλανίζουν τη σκέψη της νέας γενιάς, που βλέπει τα όνειρά της να γκρεμίζονται στο πλαίσιο αυτού του συστήματος.

Σε αυτόν τον αγώνα, άλλωστε, τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούμε, όπως το αποδείξαμε το προηγούμενο διάστημα και εν μέσω πανδημίας, ανάβοντας το «φιτίλι» του αγώνα, καλλιεργώντας την «οργανωμένη απειθαρχία», βοηθώντας να ανεβαίνει το μαχητικό - διεκδικητικό φρόνημα λαού και νεολαίας. Είμαστε περήφανοι που δεν σταματήσαμε στιγμή να είμαστε μπροστά σε κάθε αγώνα της νεολαίας: Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μέχρι την εναντίωση στην πανεπιστημιακή αστυνομία, και από τις διεκδικήσεις των σπουδαστών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ μέχρι τον αγώνα που ήδη ξεκίνησε, και θα συνεχιστεί, για να μην εφαρμοστεί ο νέος σκοταδιστικός νόμος για το σχολείο.

Γι' αυτό, στο Φεστιβάλ καλούμε κάθε νέο και νέα που πήρε μέρος στους αγώνες που δώσαμε μαζί το προηγούμενο διάστημα να δώσει το «παρών».

-- Πώς αντανακλάται αυτό το περιεχόμενο στις τριήμερες εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ;

Κατερίνα Στύλου: Το περιεχόμενο του Φεστιβάλ θα περνά κυριολεκτικά από κάθε γωνιά του, μέσα από τα διάφορα Περίπτερα, τις Σκηνές και τους χώρους που θα υπάρχουν. Ειδική αναφορά χρειάζεται να κάνουμε στη φετινή κεντρική έκθεση, που θα είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 150 χρόνων από την Κομμούνα του Παρισιού, τη μεγάλη σύγκρουση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της τον 19ο αιώνα, που ήταν πραγματικά η πρώτη «έφοδος στον ουρανό». Μέσα από την ιστορική πείρα της Κομμούνας θέλουμε να αναδείξουμε σύγχρονα συμπεράσματα που αφορούν την πάλη σήμερα, και κυρίως ότι η εργατική τάξη, πιστεύοντας στη δύναμή της, μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις και να βάλει τη δική της σφραγίδα στην Ιστορία.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στα μεγάλα μουσικά αφιερώματα, στις παραγωγές που θα φιλοξενηθούν στις Σκηνές του Φεστιβάλ. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πρόκειται να παρουσιαστούν συναυλίες βγαλμένες από τα «σπλάχνα» του λαού... Τραγούδια διαχρονικά, προερχόμενα από διαφορετικές περιόδους της πρόσφατης Ιστορίας, που περιγράφουν με τον δικό τους τρόπο τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού για ένα καλύτερο αύριο.

Ξεχωριστή στιγμή στο Φεστιβάλ θα είναι η μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω», με αφηγήσεις του Κώστα Καζάκου, παράσταση που μέσα από μελωδίες και κείμενα θα πραγματοποιήσει μια αναδρομή σε όσα πρέπει «να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε», στέλνοντάς μας το μήνυμα ότι «σκοπός είναι να μην το βάλουμε κάτω»...

Στην Κεντρική Σκηνή θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με επιλεγμένα τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου και του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένα από τη λαμπρή Ιστορία της εργατικής τάξης στη χώρα μας, με τίτλο «Είμαστε πολλοί... Είμαστε όλοι... Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον...», ο οποίος είναι «δανεισμένος» από στίχο του ποιητή από το έργο «Γειτονιές του κόσμου».

Ενα ενδιαφέρον μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Αλκη Αλκαίο, με κομμάτια που συνεχίζουν να ακούγονται και να αγαπιούνται, σημαδεύοντας το σύγχρονο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, επίσης θα συγκινήσει όσους το παρακολουθήσουν, στέλνοντας το ιδιαίτερο μήνυμα ότι «Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό / Δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα...».

-- Ποιοι άλλοι χώροι θα υπάρχουν στο Φεστιβάλ;

Κ. Στ.: Στο Πάρκο Τρίτση θα υπάρχουν η Κεντρική, η Λαϊκή, η Μαθητική Σκηνή με το Μαθητικό Στέκι, καθώς και η Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων. Επίσης, θα λειτουργούν το Φοιτητικό Στέκι, το Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, το Στέκι Πολιτισμού, το Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, το Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ Κατά των Ναρκωτικών, το Στέκι Αθλητισμού, ο χώρος της κεντρικής έκθεσης, το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», καθώς και ο Παιδότοπος και ο χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ. Ειδική αναφορά χρειάζεται να κάνουμε στα Στέκια Υγείας που θα υπάρχουν, από όπου θα προβάλλονται οι διεκδικήσεις για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, και άλλα ζητήματα γύρω από την πανδημία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου