ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Παζάρια πάνω στις πλάτες των ξεριζωμένων


Για τις προσφυγικές ροές που ενδεχομένως να προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συζήτησαν σε αποψινή τηλεφωνική τους επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους και να μην φύγουν προς άλλες χώρες. 

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης ενώ και η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ενισχύσει τα σύνορα της χώρας στον Εβρο για να αντιμετωπίσει τυχόν νέες προσφυγικές ροές. Κι ενώ γίνονται αυτές οι κινήσεις, είναι γεγονός πως Ελλάδα και Τουρκία στηρίζουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που αφενός προκαλεί κύματα προσφύγων με τις επεμβάσεις της, αφετέρου συντηρεί τον εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων σε κέντρα - φυλακές, με βάση τις συμφωνίες του Δουβλίνου αλλά και την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Το όλο θέμα, αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες αλλά και την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας που σπεύδει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την άνοδο της σκοταδιστικής οργάνωσης των Ταλιμπάν στη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, ο λαός του οποίου έχει δεινοπαθήσει από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την αφγανική κρίση και τα κύματα των χιλιάδων ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών ενώ από την πλευρά της και η τουρκική κυβέρνηση που διατηρεί καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν, φιλοδοξεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο Αφγανιστάν για λογαριασμό της αστικής τάξης και των σχεδιασμών της στην ευρύτερη περιοχή.  

Δηλώσεις Μπάιντεν και Τζόνσον για τις αποχωρήσεις

Στην αποχώρηση των πολιτών τους και αφγανών αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Βρετανός Πρωθυπουργός. 

Ο Τζο Μπάϊντεν σε νέο διάγγελμά του απόψε, χαρακτήρισε από τις "πιο δύσκολες της ιστορίας" την  επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται για τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτή η διαδικασία, υπό την επίβλεψη αμερικανικών στρατευμάτων. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί το "τελικό αποτέλεσμα" της επιχείρησης, την οποία χαρακτήρισε "επικίνδυνη", που ενέχει κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις και διεξάγεται κάτω από δύσκολες συνθήκες".

Ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν στο Αφγανιστάν περίπου 6.000 στρατιώτες και από τις 14 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν απομακρύνει 13.000 ανθρώπους. Σημείωσε πως οι ΗΠΑ είναι σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν εν μέσω της επιχείρησης εκκένωσης, η οποία εκτίμησε ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί. 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση  εξασφάλισε την απομάκρυνση 1.615 ανθρώπων από το Σάββατο, μεταξύ αυτών είναι 399 Βρετανοί υπήκοοι και οι συγγενείς τους, 320 μέλη του προσωπικού της πρεσβείας και 402 Αφγανοί.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία «θα συνεχίσει τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης για το Αφγανιστάν, θα εργαστούμε με τους Ταλιμπάν, φυσικά εφόσον χρειαστεί», στο πλαίσιο των παζαριών που διεξάγονται αυτό το διάστημα, για το ποια ιμπεριαλιστικά δύναμη θα «κερδίσει πόντους» στην πολύπαθη χώρα, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη σκοταδιστική οργάνωση. 

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου