ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

«Κανονικότητα» η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια


Σε έξαρση οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη
 
Στο έλεος της ακρίβειας βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά, λίγες μέρες πριν τις γιορτές. Τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πάρει την ανηφόρα, και ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς του επίσημου πληθωρισμού, η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Τα ψίχουλα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση δεν είναι ικανά να αναπληρώσουν στο ελάχιστο τις απώλειες, ενώ επιπλέον η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό, λέγοντας ότι η ακρίβεια είναι φυσιολογική.

Οπως ανέφερε χτες σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τις εκτιμήσεις ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι υπολογίζεται ότι σε σύγκριση με το 2020 θα είναι ακριβότερο κατά 15%, «αυτό είναι λογικό δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά είχαμε αποπληθωρισμό λόγω της κλειστής οικονομίας». Χαρακτήρισε μάλιστα τη φετινή χρονιά «κανονική χρονιά».

Με την ...κανονικότητα λοιπόν τα λαϊκά νοικοκυριά επιχειρούν να επιβιώσουν, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις εξαιτίας και των ανατιμήσεων στην Ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, περαιτέρω ενίσχυση για τον μήνα Νοέμβρη στο 4,9% κατέγραψε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σε επίπεδο Ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Γιούροστατ συνολικά στην ΕΕ έφτασε στο 5,2%. Μεταξύ άλλων, στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 6%, στη Γαλλία στο 3,4%, στην Ιταλία στο 3,9%, ενώ στην Ελλάδα στο 4%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, με αφορμή την αναδιαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της για την Ευρωζώνη, ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη των προβλέψεων σχετικά με το επίπεδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, για το 2021 αναμένεται σε 2,6% (από 2,2% τον Σεπτέμβρη), για το 2022 3,2% (από 1,7%) και για το 2023 1,8% (από 1,5%).

Οι μεγάλες διαφορές εκτιμήσεων σε σχέση με αυτές του Σεπτέμβρη αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στην Ενέργεια καθώς και στα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη νέα έκθεση της ΕΚΤ, «η αύξηση των μισθών συνεπάγεται μια αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία θα συμβάλει στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού εξαιρουμένων των τροφίμων και της Ενέργειας».

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας, στη νέα έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δημοσιοποιείται αύριο Τετάρτη, αναμένεται να προχωρήσει σε επικαιροποίηση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία, μεταξύ αυτών για τους ρυθμούς ανάκαμψης και μεγέθυνσης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.

Φουσκώνει ο τζίρος των βιομηχάνων

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στην εγχώρια βιομηχανία για τον μήνα Οκτώβρη του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλη 2020 παρουσίασε αύξηση 40,6%, έναντι μείωσης 13,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Βέβαια, ένα τμήμα της αύξησης είναι αποτέλεσμα της διόγκωσης του πληθωρισμού.

Η αύξηση του βιομηχανικού τζίρου οφείλεται στο μεγαλύτερο τμήμα της στις αυξημένες πωλήσεις στο εξωτερικό, με 61,2%, έναντι αύξησης 29,6% στην εγχώρια αγορά.

Στους κλάδους μεταποίησης καταγράφεται αύξηση τζίρου στη βιομηχανία τροφίμων 8,8%, στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 169,5% κ.ά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου