ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Στα ύψη εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

 

Ετήσια αύξηση 17,5% στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας και 34% για εξοπλισμούς!

Στα ύψη εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα του ΝΑΤΟ, την ώρα που ακρίβεια και φόροι τσακίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αποκαλυπτικά όσα είπε ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, πιάνοντας μάλιστα κλιμακωτά τις τέτοιες αυξήσεις των τελευταίων χρόνων, όπως «τρέχουν» παράλληλα με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών του κεφαλαίου από την Ανατ. Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα, και τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αναθέτουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην επίμαχη ζώνη, ακριβώς για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων:

«Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τα 3,35 δισ. συνολικά για την Αμυνα για το 2020 στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέον με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό 2022 στα 6,39 δισ. για το επόμενο έτος. Με την επιφύλαξη βέβαια περαιτέρω ενίσχυσης αυτού κατά τη διάρκεια του έτους, όπως είχε γίνει και πέρυσι από το ειδικό αποθεματικό σε συνεργασία πάντοτε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (...) Πρόκειται, λοιπόν, για μια ετήσια αύξηση που αγγίζει το 17,5%», τόνισε.

Ειδικά για τους εξοπλισμούς συνέχισε: «Ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι αυξημένος κατά 856 εκατομμύρια ευρώ περίπου ή κατά 34% έναντι των πιστώσεων του 2021, 636%, εξαπλάσιος και πλέον σε σχέση με τον προ διετίας προϋπολογισμό, για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα του έργου που συντελείται. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς διαμορφώνεται πλέον στο ύψος των 3,37 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες υποστήριξης και αναβάθμιση υπαρχόντων οπλικών και απόκτηση νέων συστημάτων».

Διευκρίνισε ότι «από τον Ιούλη του 2019 ενεργοποιήθηκαν και παραμένουν ενεργοποιημένα 165 υποπρογράμματα που αφορούν σε πρόσκτηση οπλικών συστημάτων. Από αυτά χρηματοδοτούνται ήδη τα 135 κι έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, δηλαδή εκτελούνται πλέον στο απόλυτο, 46 και έπεται συνέχεια».

Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι τα έξι πρώτα «Rafale» θα έρθουν στις 19/1 στην Τανάγρα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Η δεύτερη εξάδα θα παραδοθεί μέσα στο 2022 και η τρίτη το 2023. Εξάλλου, αυτές τις μέρες έχει προγραμματιστεί ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής για τη νέα σύμβαση αποκτήσεως 6 πρόσθετων αεροσκαφών, που θα διαμορφώσουν μια πλήρη Μοίρα 24 μαχητικών. Θα πάει μετά για ψήφιση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας και μετά στην Ολομέλεια.

Σήμερα, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη η κατακύρωση του διαγωνισμού για την υποστήριξη Follow-On-Support (FOS) των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, ενώ σειρά παίρνει η αναβάθμιση 8 αεροσκαφών F-16 Block 52 σε F-16 V (Viper) και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50, ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό βαίνει προς συμβασιοποίηση η απόκτηση των τριών φρεγατών «Belharra» από τη Γαλλία.

Επίσης «είναι σε εξέλιξη τόσο η διαπραγμάτευση για την πρόσκτηση τεσσάρων νέων κορβετών όσο και αυτή για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών κλάσης MEKO που θα συμπληρώσουν τελικά το πρόγραμμα των 5 δισ. για το Πολεμικό μας Ναυτικό». Ολα αυτά, σε ευθεία αντιστοίχηση με ό,τι ζητούν οι Αμερικανοί και άλλοι «σύμμαχοι» για την ανάπτυξη δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε Ρωσία, Κίνα και άλλους αντιπάλους.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Παναγιωτόπουλος, παραπέμποντας και στα διάφορα «τριμερή» και «τετραμερή» σχήματα, έλεγε στη Βουλή ότι το υπουργείο Αμυνας «από το δικό του μετερίζι συμβάλλει με μία σειρά συμφωνιών που συνήφθησαν στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μία ασταθή περιοχή. Επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών και ορόσημο στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας οι πρόσφατα υπογραφείσες συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα μάλιστα αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στη δική του ομιλία τόνισε τη σημασία της νέας Συμφωνίας για τις Αμερικανικές Βάσεις (MDCA) και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών «ενίσχυσαν» τον διμερή Στρατηγικό Διάλογο, έχοντας ως αποτέλεσμα ότι «η αμερικανική παρουσία από τη Σούδα έφτασε στην Αλεξανδρούπολη, στη Θράκη», ενώ «με τη Γαλλία ακολούθησε η υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης», με την Ελλάδα να προωθεί, όπως είπε, από την πλευρά της «την παρουσία των συμμάχων μας σε πολυμερή σχήματα συνεργασίας που συμμετέχουμε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Και επί του πεδίου το συντομότερο δυνατό»

Στην πράξη, άλλωστε, 14 και 15/12 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ο 1ος «Κύκλος Συνομιλιών» (ΚΣ) μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο Κλάδων Στρατηγικής και Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ και του Γαλλικού Επιτελείου Αμυνας. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, αφορούσε τη «χάραξη του οδικού χάρτη της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας», «με τις νέες δράσεις που συζητήθηκαν και θα συμφωνηθούν, να υλοποιούνται το συντομότερο δυνατό "επί του πεδίου"» και «σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα η Ελλάδα και η Γαλλία».

Θυμίζουμε, οι δύο κυβερνήσεις κανονίζουν την αποστολή ελληνικού μάχιμου τμήματος στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των Γάλλων στο Μάλι της Αφρικής.

Εξ ου και «διερευνήθηκαν δυνατότητες για την επέκταση των υπαρχόντων και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στα πεδία: Της εκτέλεσης επιχειρήσεων. Της σχεδίασης και εκτέλεσης δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Του Διαστήματος, της κυβερνοασφάλειας και των πληροφοριών. Των συνεκπαιδεύσεων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων» κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τα ΝΑΤΟικά σχέδια, στις 16/12 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος συναντήθηκε με τον σύμβουλο Στρατηγικών και Διεθνών Υποθέσεων του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), Stephen R. Convington. Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση έγινε «ιδιαίτερη αναφορά» στην «προσπάθεια» του Convington «να ηγηθεί των δράσεων που αφορούν την εν εξέλιξη ανάπτυξη της Στρατιωτικής Στρατηγικής του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ΄s Military Strategy) καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο για την Αποτροπή και την Αμυνα του Ευρω-Ατλαντικού χώρου (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area - DDA) με τον οποίο η Συμμαχία δύναται να αναπτύξει ευέλικτους τρόπους αντιμετώπισης των σύγχρονων απειλών και προκλήσεων».

Ακριβώς σε υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών, 2 έως 8/12 έγινε συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ (προσωπικό και αεροσκάφη MC-130J της 352 Special Operations Wing), ενώ 13 έως 15/12 ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαρ. Λαλούσης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, χώρα όπου καταλήγει σειρά δυνάμεων και μέσων που διεκπεραιώνονται μέσω Αλεξανδρούπολης. Εξ ου και ο Α/ΓΕΣ επισκέφτηκε την έδρα του ΝΑΤΟικής κοπής σχηματισμού Headquarters Multinational Division South - East / HQ MND-SE, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητές της, όπως και του Headquarters Multinational Corps South - East / HQ MNC-SE, αλλά και της ΝΑΤΟ Force Integration Unit / NFIU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου