ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου


Σαν σήμερα, στις 6 Δεκέμβρη του 2008, έπεφτε νεκρός, γύρω στις 9 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, που μαζί με τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη έκαναν περιπολία στην περιοχή. Ο θάνατος του Αλ. Γρηγορόπουλου ήταν ακαριαίος, καθώς η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή ξεσήκωσε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην κρατική καταστολή. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωναν προτάσσοντας τις ανάγκες τους για τα σχολειά, τις σπουδές και τη ζωή, κόντρα στην κρατική βία που, όπως και σήμερα, πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη μέρα κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα, καταδικάζοντας τη δολοφονία και την κρατική καταστολή. Πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις καλώντας η νεανική οργή να γίνει οργανωμένος, μαζικός και περιφρουρημένος αγώνας. Στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων βρέθηκαν και το ΠΑΜΕ με τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, καλώντας την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την καταδίκη της καταστολής και να τη συνδέσει με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που τη γεννάει.

Στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων βρέθηκαν το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, καλώντας την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την καταδίκη της καταστολής και να τη συνδέσει με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που τη γεννάει.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, αποδείχτηκε περίτρανα ότι καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική πάνε μαζί.

Ο Ε. Κορκονέας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και βρίσκεται φυλακισμένος από τότε. Ο Β. Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία, ωστόσο ένα χρόνο μετά την καταδίκη του, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτησή του για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής. Οι δύο πρώην αστυνομικοί - ειδικοί φρουροί, που καταδικάστηκαν για την εν ψυχρώ δολοφονία, αποτάχθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά από αυτή.

Η έφεση άρχισε τελικά στις 9 Νοεμβρίου 2016 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας και ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουλίου 2019 με την έκδοση της απόφασης.

 Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, αφού το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου και αποφυλακίστηκε δύο ημέρες αργότερα.

Αντιθέτως το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών τον συγκατηγορούμενό του Βασίλειο Σαραλιώτη.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι εσφαλμένα ερμηνεύτηκε ο νέος νόμος ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου στο πρόσωπο του ειδικού φρουρού και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.

Τον Φεβρουάριο του 2021 το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου με βούλευμά του κατά πλειοψηφία (3-2) έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο Βασίλης Πλιώτας. Ωστόσο λόγω της οριακής πλειοψηφίας, το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.

Με δήλωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, γνωστοποιούν ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει επί της αναίρεσης κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για την αναγνώριση ελαφρυντικού στον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ρεσιτάλ αθλιότητας

Στις 7 Δεκεμβρίου, του 2008, ο Αλέξης Παπαχελάς, ο Άρης Πορτοσάλτε και η Σία Κοσιώνη, δίνουν ρεσιτάλ αθλιότητας από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ.

Αλέξης Παπαχελάς: «Δεν ήταν μία παρέα παιδιών τα οποία πήγαν να παίξουν ένα extreme sport σε κάποιο λούνα παρκ. Επετέθησαν σε εκπροσώπους του ελληνικού κράτους, που είναι οι αστυνομικοί. Στον υπόλοιπο κόσμο αυτό θεωρείται ένα βαρύτατο έγκλημα, εμείς το ανεχόμαστε να γίνεται σχεδόν κάθε βράδυ στα Εξάρχεια ή άλλες περιοχές»

Άρης Πορτοσάλτε: «Εάν οι δύο φρουροί δεν επέστρεφαν και απλώς αποδέχονταν τον λεκτικο προπηλακισμό τους, θα λέγαμε έλα μηρέ ένα ακόμα συμβάν, τα παιδιά εκτονώθηκαν βράδυ Σαββάτου θα πάνε να πιούνε καμία μπυρίτσα και τελείωσε».

Σία Κοσιώνη: «Δύο είναι οι επιλογές. Ή οργανωμένα πας και λες ότι συλλαμβάνω αυτούς τους θύλακες εγκληματικότητας, τους παίρνω τους πάω μέσα, τους ανακρίνω και τους επιβάλλω τις ποινές ή τους αφήνω και λέω ακόμα ένα ωραίο Σαββατόβραδο τέλειωσε».

Την ίδια ημέρα, το MEGA παραποιούσε το βίντεο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Καθώς είχε προσθέσει τεχνητά ήχους από συμπλοκές, αφήνοντας να εννοηθεί πως της δολοφονίας είχαν προηγηθεί σοβαρά επεισόδια και η ζωή των αστυνομικών βρισκόταν σε κίνδυνο. 

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου ανέδειξε τη βαθιά κρίση της ελληνικής δημοσιογραφίας. Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία, ο Κ. Τσιρώνης απολύεται από τον Ελεύθερο Τύπο λόγω της φωτογραφίας του που δείχνει αστυνόμο να κρατάει το όπλο του παρατεταμένο προς διαδηλωτές. #Γρηγοροπουλος pic.twitter.com/NZYL6GonGn

— Spyros Kasapis (@spyroskasapis) December 6, 2021

Η ΚΝΕ τίμησε τη μνήμη του καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο 

Πολιτικές δολοφονίες στην Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου