ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση


Ρόλο «μπροστάρη» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς διεκδίκησε από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και στην κρίση στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.

Χαρακτηριστικά, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Πέμπτη, καταδικάζοντας τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε ότι «ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας», κι αυτό ενώ η ρωσική επίθεση ήταν σε πλήρη εξέλιξη!

Στο ίδιο μήκος κύματος, αργότερα την Πέμπτη, στην έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επαναλάμβανε πως τα γεγονότα στην Ουκρανία «θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και γι' αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δυναμική», συνεχίζοντας να παίζει το ευρωατλαντικό «κοκοράκι».

Την ίδια στιγμή προκαλούσε τον λαό, που πέρα από τους τεράστιους κινδύνους πληρώνει την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με εκτίναξη της ακρίβειας και νέες ανατιμήσεις στην Ενέργεια, λέγοντας - κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου - ότι αυτά είναι «το τίμημα της ελευθερίας, για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε»! Μίλησε άλλωστε για «σημαντικές αναταράξεις στην αγορά Ενέργειας», όπως και για «έντονες προσφυγικές ροές» από την Ουκρανία, ενώ ανακοίνωσε πως θα ενημερώσει την Τρίτη τη Βουλή για τις εξελίξεις.

Παράλληλα βρήκε ευκαιρία να τονίσει εκ νέου «την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», «την ανάγκη η Ευρώπη η ίδια να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τα κράτη - μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα». «Εμείς, εξάλλου, ήδη έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε», είπε, προετοιμάζοντας και για νέα παχυλά συμβόλαια για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Τα ίδια επανέλαβε και αργότερα την Παρασκευή, μετέχοντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Να καταγραφούν και οι συνεχείς επαφές, τις τελευταίες μέρες, του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος την Πέμπτη το απόγευμα είχε επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, για «αμοιβαία ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ουκρανία», όπως αναφέρεται αρμοδίως. Λίγο αργότερα επικοινώνησε για το ίδιο θέμα και με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ - η οποία έκανε αμερικάνικο «δίδυμο» με τον Πάιατ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2014 στην Ουκρανία - Β. Νούλαντ.

Επίσης συναντήθηκε με τους πρέσβεις Ουκρανίας, Πολωνίας, Λιθουανίας, Εσθονίας και Λετονίας, και την Παρασκευή με τους πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με βασικό θέμα το Ουκρανικό, διαβεβαιώνοντας για τη σχετική «αλληλεγγύη» της Αθήνας και την «πλάτη» που βάζει ήδη στους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όχι μόνο στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά με κινήσεις και ανάληψη αποστολών και στο πεδίο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης (βλ. ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα).

Στη συνέχεια ο υπουργός μετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για τον παραπέρα «συντονισμό δράσεών» τους «για την επιβολή περιοριστικών μέτρων προς τη Ρωσία», όπως αναφέρεται επισήμως.

Να σημειωθεί ότι ο γγ του ΥΠΕΞ, Θ. Δεμίρης, κάλεσε δύο φορές μέσα στη βδομάδα τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα Α. Μάσλοφ, στον οποίο πραγματοποίησε διάβημα για τη ρωσική επίθεση και την προστασία της ελληνικής ομογένειας.

Από κοντά ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος την Παρασκευή δέχτηκε στο υπουργείο τον Πάιατ, ο οποίος έλεγε κατόπιν πόσο «εκτίμησε την ευκαιρία» της συνάντησης «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή», ώστε να «υπογραμμίσει» την «κοινή» τους «δέσμευση στην υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης «καλωσόρισε» «τον ρόλο και την ηγεσία της Ελλάδας ως συμμάχου - κλειδί στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ». Ο Ν. Παναγιωτόπουλος είδε επίσης τον πρέσβη της Ουκρανίας, Σ. Σουτένκο.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από το ΥΠΕΞ, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κίεβο αποχώρησε από την πόλη, ενώ παρέμεναν σε λειτουργία τα προξενεία σε Μαριούπολη και Οδησσό.

 

2 σχόλια:

  1. https://iskra.gr/%cf%83%cf%8d%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%ce%ae-%cf%85%cf%80%ce%ad%cf%81-%cf%84/ Αναβρασμός στον οπορτουνιστικό στάβλο. Το φερέφωνο του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού προσπαθεί να πετάξει λάσπη στο ΚΚΕ τσουβαλιάζοντας με τον υπόλοιπο στάβλο που είναι με τον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό. Το ΚΚΕ έχοντας τσακίσει τους φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων βαδίζουμε τον δρόμο των Μπολσεβίκων του ΛΕΝΙΝ και του ΣΤΑΛΙΝ ενάντια στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν διαλέγουμε Ιμπεριαλιστή με γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός για την ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. 31 χρόνια χρυσάφι σε πλήρη σύγκρουση με την οπορτουνιστική 5η φάλαγγα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.kordatos.org/shmaia-eirinis-kai-aneksartisias/ Με τη σημαία του πασιφισμού πάει με το Ρώσικο Ιμπεριαλισμό. ...ΑΞΙΟΣ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου