ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

«Ανησυχίες» για τις οικονομικές επιπτώσεις «πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας»


 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μετά τη νέα αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για αύξηση του διεθνούς εμπορίου, με εκτίμηση για 3% αντί για 4,7% που προβλεπόταν, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) προειδοποίησε επίσης και για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην πρόκληση πιθανής «επισιτιστικής κρίσης» και έκρηξης πληθωρισμού και ακρίβειας σε δεκάδες χώρες.

Με φόντο την καπιταλιστική κρίση του 2020, έκθεση του ΠΟΕ αναφέρει επίσης ότι η σύγκρουση προκάλεσε ζημιά στην παγκόσμια οικονομία σε μια κρίσιμη συγκυρία, σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιπτώσεις της πανδημίας επιβραδύνουν την ανάκαμψη, μετά και τα «εμφράγματα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα προειδοποίησε ότι «οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης θα φτάσουν πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας».

«Προειδοποιήσεις» των ΗΠΑ προς την Κίνα

Στο μεταξύ, έχοντας στο στόχαστρο βασικά την Κίνα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, εκτόξευσε απειλές κατά χωρών που υπονομεύουν τις δυτικές κυρώσεις, λέγοντας ότι χώρες που επιδιώκουν οφέλη μην καταδικάζοντας τον «αποτρόπαιο πόλεμο» της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας υιοθετούν κοντόφθαλμη προσέγγιση και θα έχουν συνέπειες.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα είναι αδιάφοροι» σε ενέργειες που υπονομεύουν τις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία, προειδοποίησε με ομιλία της σε εκδήλωση του ινστιτούτου «Atlantic Council».

Επιπροσθέτως προειδοποίησε την Κίνα ότι εάν δεν παίξει ρόλο για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αξιοποιώντας την «ειδική σχέση» με τη Μόσχα, τότε «θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η θέση της στον κόσμο».

Ανεξάρτητα από τις αμερικανικές «προειδοποιήσεις» πάντως, χτες γνωστοποιήθηκε πως οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας - Ρωσίας από τον Μάρτη του 2021 έως τον Μάρτη του 2022 αυξήθηκαν κατά 12,76% και ανήλθαν σε 11,67 δισ. δολάρια. Σε σχέση δε με το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος έτους, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 30,45%, καθώς η Ρωσία αποτελεί για την Κίνα μία σημαντική εξαγωγική δύναμη σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και αγροτικά προϊόντα.

Πούτιν: Μπορούμε να ανακατευθύνουμε τις εξαγωγές Ενέργειας

Ορισμένες δυτικές χώρες απορρίπτουν τη συνεργασία με τη Ρωσία και κυρίως τις εισαγωγές ρωσικής Ενέργειας «έχοντας ήδη βλάψει εκατομμύρια Ευρωπαίους αλλά και τις ΗΠΑ», ανέφερε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας σε συνάντηση για την ανάπτυξη της ρωσικής Αρκτικής Ζώνης. Εκτίμησε ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν πυροδοτήσει «μία πραγματική ενεργειακή κρίση», επηρεάζοντας «και τις ΗΠΑ», καθώς «οι τιμές ανεβαίνουν παντού, ο πληθωρισμός φθάνει στον ουρανό, κάτι που για αυτές τις χώρες είναι πρωτόγνωρο».

«Οσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, θα μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους στην εγχώρια αγορά, να τονώσουμε τη βαθιά επεξεργασία των πρώτων υλών», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «επίσης θα αυξήσουμε την παροχή ενεργειακών πόρων σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου χρειάζονται πραγματικά».

Παράλληλα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΤΑSS κατηγόρησε τη Δύση ότι πασχίζει να προκαλέσει «τεχνητή χρεοκοπία» σε βάρος της Μόσχας. Υποστήριξε στη συνέχεια πως η Ρωσία παραμένει στους πρωτοπόρους του τομέα υψηλής τεχνολογίας και πως οι δυτικές πιέσεις δεν πρόκειται να την σταματήσουν. «Οι κυρώσεις θα δώσουν μία ισχυρή ώθηση στη ρωσική βιομηχανία και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την γεωργία μας, ώστε να επιτύχουμε αύξηση της αγροτικής παραγωγής και τελικά μεγαλύτερη αυτάρκεια στα τρόφιμα», ισχυρίστηκε. Παρ' όλα αυτά δεν παρέλειψε να απευθύνει πρόσκληση για μπίζνες σε αμερικανικές επιχειρήσεις, λέγοντας πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να απομονωθεί από τον κόσμο και «παραμένει πάντα ανοικτή για διάλογο με τις αμερικανικές επιχειρήσεις». Τόνισε δε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να κρατήσει εκεί κανέναν με το ζόρι, αλλά διατηρεί τα «απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις παρά τις αποφάσεις κάποιων εταιρειών να εγκαταλείψουν τη χώρα μας».

Προχτές πάντως η «Nokia» μπήκε στη λίστα των δυτικών μεγάλων εταιρειών που αποφάσισε να διακόψει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, δείχνοντας την πόρτα της ανεργίας για τους περίπου 2.000 υπαλλήλους της στη χώρα. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα η απόφαση της σουηδικής ανταγωνίστριας εταιρείας «Ericsson» να αναστείλει επ' αόριστον τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τις συμβάσεις εργασίας 600 υπαλλήλων.

Νέες βρετανικές κυρώσεις

Στο μεταξύ, νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση. Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού σιδήρου και χάλυβα, αλλά και στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία. Παράλληλα, η Βρετανία διευρύνει, σε συντονισμό με την ΕΕ, τον κατάλογο των ατόμων στα οποία επιβάλλει κυρώσεις (αυτονομιστές του Ντονμπάς, «ολιγάρχες» κ.ά.).

Στο μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος της «Airbus», Γκ. Φορί, κάλεσε τη Δύση να ξανασκεφθεί το εμπάργκο στο ρωσικό τιτάνιο, επισημαίνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις στις αεροναυπηγικές βιομηχανίες ΗΠΑ και ΕΕ. Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διεθνής εξαγωγέας τιτανίου και δίνει στην «Airbus» περίπου το 50% του τιτανίου που χρειάζεται, ενώ στις ΗΠΑ το 90% του τιτανίου που χρειάζονται οι βιομηχανίες εισάγεται από Ρωσία και Ιαπωνία.

Προβλέψεις για ρεκόρ πληθωρισμού σε Βρετανία και Γερμανία

Νωρίτερα, η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε παραπέρα τον Μάρτη στη χώρα στο 7%, σε ετήσια βάση, από 6,2% τον Φλεβάρη και παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ 30 ετών. Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά τον Μάρτη λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης καθώς και των επίπλων, των τροφίμων και του κλάδου φιλοξενίας - εστίασης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της αρμόδιας υπηρεσίας κατάρτισης του προϋπολογισμού, ο πληθωρισμός μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλό επίπεδο 40 και πλέον ετών το τελευταίο τρίμηνο του 2022, στο 8,7%.

Παράλληλα, ρεκόρ 40ετίας φαίνεται να καταγράφει ο πληθωρισμός και στη Γερμανία, ενώ κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν χτες την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε 2,7% από 4,8%. Σημειώνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, στο 1,9%. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στο 6,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου