Σε «όλα τα μήκη και πλάτη» τρέχει η κυβέρνηση την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, την ώρα που η σύγκρουση κλιμακώνεται.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανέλαβε άλλη μια αποστολή για τη συλλογή πληροφοριών πάνω από τη Βουλγαρία, καθώς σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου EMB-145 AEW&C σηκώθηκε χτες από τη Λήμνο και πέταξε πάνω από τη Βουλγαρία, στον κάθετο άξονα Βάρνα - Μπουργκάς. Οι δυνατότητες του αεροσκάφους τού επιτρέπουν να καλύπτει τους εναέριους χώρους Βουλγαρίας και Ρουμανίας και οπωσδήποτε να «διαβάζει» κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, μεταφέροντας σε πραγματικό χρόνο εικόνα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ. Εξ ου και συχνά η Πολεμική Αεροπορία αναλαμβάνει τέτοιες πτήσεις στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο πλαίσιο της μετατροπής ολόκληρης της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Jason Dunham» έδεσε στο λιμάνι της Ρόδου, ενώ στις ελληνικές θάλασσες επιχειρούν και άλλα πλοία τους, ενταγμένα στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου τους «Truman».
Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη με την πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα και τους γενικούς προξένους σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.
Οπως διαχεόταν κατόπιν, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν «οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ομογένειας και της Εκπαίδευσης». Βέβαια, η ελληνική πλευρά περιμένει τα αντίμετρα της Μόσχας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κήρυξη 12 Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν σε διπλωματικές και προξενικές αποστολές στην Ελλάδα - και στους οποίους περιλαμβάνονται υψηλόβαθμα στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα και του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη - ως «ανεπιθύμητων προσώπων».
Οπως λέγεται, με στόχο και να δικαιολογηθεί η σχετική απόφαση, είχαν προηγηθεί έρευνες της ΕΥΠ - σε «συνεργασία με συμμαχικές χώρες», ιδιαίτερα με ΗΠΑ και Βρετανία - προκειμένου να συγκεντρωθεί «υλικό» που να χρησιμοποιηθεί ως κατηγορία εναντίον τους για «αποσταθεροποιητική δράση». Π.χ. λέγεται ότι επιδίδονταν σε προπαγανδιστική δραστηριότητα και προσπάθεια επηρεασμού προσώπων και οργανισμών που διαθέτουν δημόσιο βήμα, ενώ σε δημοσιεύματα γίνεται λόγος και για σχέδια «δολιοφθοράς» σε υποδομές όπως της Αλεξανδρούπολης, ομολογώντας έτσι εμμέσως πλην σαφέστατα ότι τα ΝΑΤΟικά ορμητήρια είναι μαγνήτης μεγάλων κινδύνων για τον λαό.
Εξάλλου, σε απόλυτο συντονισμό με τον ευρωατλαντικό άξονα, η κυβέρνηση προχώρησε σε κατάσχεση ενός δεξαμενόπλοιου ρωσικών συμφερόντων ανοιχτά της Καρύστου, στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, στις οποίες «πρωταγωνιστεί» η κυβέρνηση, φορτώνοντας και αυτά τα σπασμένα στον λαό.
Η δέσμευση αφορά το υπό ρωσική σημαία πλοίο «Pegas» και όχι το φορτίο. Το πλοίο έχει ακινητοποιηθεί από την Παρασκευή 15 Απρίλη, ενώ τη σχετική απόφαση εξέδωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Στο πλοίο επιβαίνουν 19 ναυτικοί, Ρώσοι υπήκοοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες το δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης συνοδευόταν από ρυμουλκό με προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο, και δεδομένου ότι δεν έπλεε σε διεθνή ύδατα, κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές.
Να σημειωθεί τέλος ότι χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης είχε συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Τζέιμς Κλέβερλι. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία, η «στήριξη και αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό», η «πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων από όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, χωρίς εξαιρέσεις» και «το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας». Ο Μ. Βαρβιτσιώτης δεν παρέλειψε να κάνει «ιδιαίτερη μνεία» στα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωατλαντική τους προοπτική, με τον Κλέβερλι να αναγνωρίζει τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή.
ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, όπλα και πυρομαχικά συρρέουν στην Ουκρανία
Συνεχίζεται η ροή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ, ρίχνοντας νερό στο μύλο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.
Με τα τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, για αποστολή συστημάτων πυροβολικού, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έλαβαν στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευάσουν αεροσκάφη που έχουν υποστεί ζημιές. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες χώρες έστειλαν αεροσκάφη, πάντως αναγνώρισε πώς έγιναν νέες παραδόσεις και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει σήμερα περισσότερα διαθέσιμα μαχητικά αεροσκάφη από όσα είχε πριν από δύο εβδομάδες.
«Έχουν λάβει επιπλέον αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να τους βοηθήσουν να έχουν περισσότερα αεροσκάφη στους αιθέρες», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου και διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έστειλε κανένα αεροσκάφος στο Κίεβο. «Σίγουρα τους ενισχύσαμε με την αποστολή περισσότερων ανταλλακτικών που θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των αεροσκαφών τους, αλλά δεν έχουμε στείλει κανένα αεροσκάφος», ισχυρίστηκε.
Παράλληλα, το Βέλγιο και η Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, ο Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με άλλους ΝΑΤΟικούς εταίρους για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσαν χωρίς να διευκρινίσουν με ποιους.
Αλλά και Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η Οτάβα θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Καναδός πρωθυπουργός είπε πως θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.
Η Νορβηγία έστειλε στην Ουκρανία 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας.
Επίσης και η Σουηδία, ενημέρωσε πρόσφατα πως δώρισε ιδίως 2.000 αντιαρματικά όπλα στον ουκρανικό στρατό.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, dpa)
Σύντομο ανέκδοτο
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διεθνής κατακραυγή για τους βομβαρδισμούς στη Δαμασκό από το Ισραήλ και για τις επιθέσεις στο Ιράκ από την Τουρκία, μονοπωλεί τα δελτία ειδήσεων παγκοσμίως.
7.000 ξένους μισθοφόρους από 63 χώρες, οι περισσότεροι μισθοφόροι είναι πολίτες της Πολωνίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρουμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γεωργίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑννα Φραγκ