ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ακρίβεια

Σεπτέμβρης με νέες υπέρογκες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης

Η κούρσα της ακρίβειας δεν έχει τελειωμό και μετά τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα τον Αύγουστο, ακολουθεί ένα νέο κύμα τον Σεπτέμβρη, που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στα λαϊκά νοικοκυριά. Εκατομμύρια σπίτια βιώνουν τον Γολγοθά εδώ και μήνες. Σε κάποια προϊόντα οι ανατιμήσεις φτάνουν ακόμα και το 40%, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» με σπασμένα φρένα, στο 11,5%.

Την ίδια στιγμή, οι υπέρογκοι λογαριασμοί του ρεύματος, που έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν με τη νέα τιμολόγηση και την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στις βασικές χρεώσεις, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα που δεν έχει τέλος.

Μάλιστα, χτες Πέμπτη 25 Αυγούστου σημειώθηκε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου, που έφτασε τα 314 ευρώ η μεγαβατώρα. Η αντίστοιχη περσινή τιμή (Αύγουστος 2021) ήταν 27 ευρώ! Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο σημειώθηκε αύξηση 1.066%. Επιπλέον, η τιμή χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια έφτασε χτες στα 402 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα, όταν η αντίστοιχη τιμή τον Αύγουστο του 2021 ήταν 121,72 ευρώ, δηλαδή αύξηση σε ένα χρόνο 230%!

Στο μέτωπο των ανατιμήσεων, τουλάχιστον 40 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης έχουν ή πρόκειται να σημειώσουν αύξηση της τιμής τους έως και 20% σε δύο δόσεις, Αύγουστο και Σεπτέμβρη, φέρνοντας νέες περικοπές στις αγορές των πολιτών, οι οποίοι πλέον φροντίζουν να αγοράσουν τα άκρως απαραίτητα για το νοικοκυριό τους.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο, στον πρώτο γύρο των ανατιμήσεων αυξήθηκαν οι τιμές στα εξής αγαθά:

- Προϊόντα τομάτας και κέτσαπ 15%

- Φρέσκες σαλάτες 12%

- Χαρτικά 3% - 11%

- Παξιμάδια 10%

- Γιαούρτια 9%

- Δημητριακά 8%

- Γάλα, αλλαντικά, καφές, φρυγανιές 4% - 6%.

Από αρχές Σεπτέμβρη θα υπάρξει νέος και πιο βαρύς γύρος ανατιμήσεων, φτάνοντας ακόμη και στο 20% και αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής αγαθά:

- Κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ έως και 20%.

- Καθαριστικά πανάκια και κρασιά έως 14%.

- Τυριά έως 12%.

- Αλκοολούχα ποτά έως 10%.

- Σαπούνια, αλουμινόχαρτο, υγρά πιάτων και αποσμητικά έως 9%.

- Ζυμαρικά, καθαριστικά, μαλακτικά ρούχων, χυμοί και οδοντόκρεμες έως 8%.

- Ρυζογκοφρέτες 7%.

- Ρύζι, τσάι και βούτυρο 5%.

Μπαράζ ανατιμήσεων

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που υπάρχουν στην πλατφόρμα - παρατηρητήριο τιμών «e-καταναλωτής» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μάρτη 2022 (μέση τιμή) έχει φτάσει να έχει τώρα (τιμές Αυγούστου) μέση τιμή 1,74 ευρώ, αύξηση δηλαδή 36%.

Ανάλογη είναι η αύξηση στην τιμή του ηλιελαίου. Η συσκευασία ενός λίτρου επώνυμου προϊόντος έχει σήμερα μέση τιμή 4,91 ευρώ, από 3,62 ευρώ την 1η Μάρτη, αύξηση δηλαδή 35,64%.

Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 700 γρ.) που την 1η Μάρτη είχε μέση τιμή 1,59 ευρώ, τώρα έχει μέση τιμή 1,85 ευρώ, αύξηση δηλαδή 16,35%.

Τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών είναι αποκαλυπτικά και για τα γαλακτοκομικά:

Το επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι πωλείται πλέον (συσκευασία 3 x 200 γρ.) προς 3,48 ευρώ, από 3,20 ευρώ την 1η Μάρτη, αύξηση δηλαδή 8,75%.

Το φρέσκο γάλα (συσκευασία 1 λίτρου), από 1,38 ευρώ όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τώρα έχει μέση τιμή 1,67 ευρώ, αύξηση δηλαδή 21%, ενώ κατά 10,74% έχει αυξηθεί η μέση τιμή επώνυμης συσκευασμένης φέτας.

Σε άλλα τρόφιμα, τα οποία μάλιστα αποτελούν βασικό είδος διατροφής για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια, καταγράφονται επίσης πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών.

Στα ζυμαρικά (μακαρόνια Νο 6, συσκευασία του μισού κιλού) παρατηρούνται ανατιμήσεις σχεδόν 12% και στις φακές σχεδόν 5%.

Πάνω από 20% είναι οι αυξήσεις τιμών σε αλλαντικά, ενώ ακόμη και τα δημοφιλή σνακ, όπως τα κρουασάν, πωλούνται κατά 13% και πλέον ακριβότερα σε σύγκριση με 5 μήνες πριν.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω ενεργειακού κόστους και αύξησης τιμών πρώτων και δεύτερων υλών, από χημικές πρώτες ύλες έως πλαστικά και χαρτί, έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές και στα βασικά είδη του νοικοκυριού που δεν είναι τρόφιμα. Ετσι, στο ενδεικτικό «καλάθι» του νοικοκυριού η μεγαλύτερη αύξηση τιμής, 44,13%, παρατηρείται στα χαρτιά υγείας, αλλά και σε απορρυπαντικά.

Συνολικά το κόστος του ενδεικτικού «καλαθιού» εκτιμάται - με συντηρητικούς υπολογισμούς - ότι έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο κατά 8,17%.

Ενας στους δύο κόβει τα ψώνια του

Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά αποτυπώνεται εν μέρει από στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες καταναλωτικών τάσεων. Σύμφωνα με αυτά, υπάρχει επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος λόγω της ακρίβειας, ενώ ακόμα χειρότερη αναμένεται η κατάσταση το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι αυξήσεις τιμών κυρίως στην Ενέργεια διαλύουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οδηγούν σε περικοπές αγορών, με σκοπό τα νοικοκυριά να καλύψουν λογαριασμούς πάγιων υποχρεώσεων. Η αρνητική επίδραση του κόστους Ενέργειας στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών έχει οδηγήσει 1 στους 2 Ελληνες καταναλωτές να έχει μειώσει τις δαπάνες του για αγορά προϊόντων.

Μάλιστα, οι πληρωμές λογαριασμών για πάγια έξοδα φαίνεται ότι αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος των νοικοκυριών, οδηγώντας σε ψαλίδι τις υπόλοιπες δαπάνες. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει, δεδομένου ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί οι νέες χρεώσεις από τους προμηθευτές για το ηλεκτρικό ρεύμα για τον μήνα Αύγουστο.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Απογειώθηκε η φοροληστεία, 4 δισ. πάνω και από τους στόχους

  • Με την ακρίβεια να σπάει κόκαλα, στα 12 δισ. απογειώθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, 1 δισ. πάνω και από τους στόχους!
  • Αυξημένοι 1 δισ. και οι φόροι για το υποτιθέμενο «αυξημένο εισόδημα»

Την «υπεραπόδοση» της φοροληστείας πάνω και από τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού επιβεβαίωσαν τα χτεσινά οριστικά στοιχεία εκτέλεσής του για το πρώτο 7μηνο, που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,703 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,803 δισ. ευρώ ή 16,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36,852 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,562 δισ. ευρώ ή 17,8% έναντι του στόχου.

Στην πολύ μεγάλη τους μάζα τα αυξημένα έσοδα οφείλονται στην αυξημένη φοροληστεία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, αφού τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 30,148 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,221 εκατ. ευρώ ή 16,3% έναντι του στόχου.

Αποκαλυπτική στο μεταξύ είναι και σύνθεση των φόρων, που αποτυπώνει και το πώς ο λαός συνεχίζει να πληρώνει πάνω από το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, για να απολαμβάνει το κεφάλαιο φοροαπαλλαγές και λοιπά «κίνητρα».

Συγκεκριμένα:

-- Με την ακρίβεια να τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και την κυβέρνηση να αρνείται να καταργήσει τον ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τα έσοδα από τον πιο άδικο έμμεσο φόρο, από τον ΦΠΑ, ανήλθαν σε 11,968 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,153 δισ. ευρώ.

-- Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ανήλθαν σε 3,809 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 192 εκατ. ευρώ.

-- Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,904 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,245 δισ. ευρώ, κατά την κυβέρνηση εξαιτίας της είσπραξης των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα απ' ό,τι είχαν προϋπολογιστεί. Του ΕΝΦΙΑ που κατά τα άλλα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα κι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν θα καταργούσε.

-- Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 8,445 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,053 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα δηλαδή και οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις - «ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό και η δήθεν «αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος», για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, σήμαναν και μεγαλύτερη φοροληστεία του λαού, «από την άλλη τσέπη».

Με βάση και τα παραπάνω, σύμφωνα με τα στοιχεία παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4,585 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 9,180 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 12.515 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.161 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.808 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 9.063 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 516 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 426 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (90 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2022 ανήλθαν στα 38.288 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 209 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (38.079 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Αντίστοιχα για τον Ιούλη, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,475 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 636 εκατ. ευρώ ή 13,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,115 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 168 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των ΕΦΚ σε 612 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του στόχου κατά 72 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας 240 εκατ. ευρώ αυξημένα έναντι του στόχου κατά 193 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των φόρων εισοδήματος σε 1.961 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 308 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου