ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Μηχανισμός αποζημίωσης των βιομηχάνων από τα λαϊκά νοικοκυριά


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
 
Μηχανισμό αποζημίωσης των βιομηχάνων που θα κληθούν, βάσει της απόφασης της Κομισιόν, να περικόψουν την κατανάλωση ποσοτήτων φυσικού αερίου στην παραγωγική τους δραστηριότητα, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός ενίσχυσης των βιομηχάνων εξετάζεται να χρηματοδοτηθεί με πόρους από τις δημοπρασίες ρύπων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνεται προς τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Μέρος αυτής της αποζημίωσης θα προέλθει και από την τσέπη των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, από χρήματα δηλαδή που έχουν ήδη πληρώσει μέσω των λογαριασμών τους ως ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) και πήγαν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Ο λογαριασμός αυτός, που χρηματοδοτεί τους παραγωγούς ΑΠΕ, έχει καταστεί πλέον πλεονασματικός και «φουσκώνει» διαρκώς από τα χρήματα των καταναλωτών, ενώ θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης, με 201,7 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2021 - 2024.

Ετσι, τα λαϊκά σπίτια που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και το υπέρογκο κόστος ρεύματος θα κληθούν να καλύψουν και τα σπασμένα των βιομηχάνων: Πρώτον, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ που πλήρωσαν και πληρώνουν, δεύτερον μέσω όσων έχουν ήδη δώσει με τους λογαριασμούς τους ως «συνεισφορά για τη μείωση των εκπομπών αερίου μέσω της προώθησης ΑΠΕ» και πήγαν στον Ειδικό Λογαριασμό και, τέλος, μέσω των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του υπερμνημονίου που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης.

Θυμίζουμε ότι αυτόν τον μηχανισμό τον πρότεινε και επίσημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε επιστολή την περασμένη βδομάδα προς την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με την πρόταση Μητσοτάκη, ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο θα αναλάβει να αποζημιώνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτύχουν τον επόμενο χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και εάν δεν προχωρήσει η πανευρωπαϊκή πρόταση Μητσοτάκη, εξετάζει να εφαρμόσει τον μηχανισμό σε εθνικό επίπεδο, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει το αμέσως επόμενο διάστημα διάλογο με τους βιομήχανους της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθούν τα περιθώρια να υπάρξει μια συμφωνημένη εθελοντική μείωση της κατανάλωσης αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα. Και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας του μηχανισμού αποζημίωσης.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πριν από λίγες μέρες οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% περιλαμβάνει ρητή εξαίρεση για τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, σε περίπτωση που απειλείται η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, ωστόσο για την υπόλοιπη βιομηχανία δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη πρόβλεψη.

Σημειώνεται ακόμα ότι το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, αρκετές βιομηχανίες που είχαν τη δυνατότητα προχώρησαν σε περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και στράφηκαν στη χρήση άλλων καυσίμων. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν και τα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ που δείχνουν το πρώτο εξάμηνο μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου από τη βιομηχανία σε ποσοστό 71,05% (στις 1,67 TWh). Η μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου από τη βιομηχανία φτάνει τις 4 TWh και ουσιαστικά αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της συνολικής υποχώρησης της κατανάλωσης αερίου στη χώρα κατά 10,31%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου