ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Σπάει τα ρεκόρ η οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

 Νέο ιστορικό υψηλό στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

Η φορολογική αφαίμαξη του λαού έχει φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα επίπεδα και συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στη χώρα μας σημειώνει ιστορικά ρεκόρ, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία και με τον χειμώνα να αναμένεται δύσκολος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, αυξημένα κατά 1,4 δισ. ευρώ είναι τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου. Η υπέρβαση από την αρχή του χρόνου φτάνει τα 5,62 δισ. ευρώ, κάτι που οδηγεί - πρόσκαιρα - τον προϋπολογισμό σε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 5,93 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη: «Η προείσπραξη εσόδων επομένων μηνών προσθέτει ασφάλεια στην υλοποιούμενη δημοσιονομική πολιτική σε μια κατεξοχήν αβέβαιη περίοδο σε σχέση με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις». Η κυβέρνηση επικαλείται αυτά τα έσοδα που πληρώνουν με αίμα οι εργαζόμενοι ως άμεσους και έμμεσους φόρους αλλά και τον ΕΝΦΙΑ και προαναγγέλλει ότι εάν και εφόσον συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, θα συνεχίσει την επιδοματική πολιτική που δεν μπορεί να καλύψει βέβαια ούτε τα βασικά. Ταυτόχρονα, με τα χρήματα του λαού θα συνεχίσει να μπουκώνει με πακέτα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,6 δισ. ευρώ ή 17% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,797 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,3 δισ. ή 17,5% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 35,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,6 δισ. ευρώ ή 18,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022 ανήλθαν στα 43,336 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 193 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Πανηγυρίζει για τα μέτρα ανακύκλωσης και επέκτασης της φτώχειας

Με φόντο αυτά, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία ενημέρωσε για τις εξαγγελίες που παρουσίασε «για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις εξαιρετικά δύσκολες επιπτώσεις ενός σκληρού χειμώνα, ο οποίος έρχεται μπροστά μας».

Συνεχίζοντας να προετοιμάζει για τα χειρότερα - συνέπεια της πολιτικής της «απελευθέρωσης», της «ενεργειακής μετάβασης» και του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπου και η κυβέρνηση είναι χωμένη ως τα μπουνιά υπηρετώντας τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό - είπε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση», παρουσιάζοντας σαν «αποκλειστικό υπεύθυνο γι' αυτή την κρίση» τη Ρωσία, προκειμένου να κρύψει τη στρατηγική της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης που οδηγεί τον λαό ολοταχώς στο μαγκάλι...

Προς αντιμετώπιση της κατάστασης παρέπεμψε ξανά στο περιβόητο «σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο στην πράξη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής», όπως είπε με θράσος, την ώρα που την... ενσωμάτωσε, εκτοξεύοντας τα τιμολόγια ρεύματος ακόμα και κατά 1.000% σε ένα δίμηνο, όπως και «στον μηχανισμό ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας».

Στην πράξη, όχι μόνο τα κέρδη τους έχουν εκτιναχτεί, αλλά και διασφαλίζουν κι άλλη στήριξη από τον κρατικό κορβανά, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά όποια δήθεν στήριξη δουν στο λογαριασμό, την έχουν χρυσοπληρώσει από την άλλη τσέπη μέσα από την εκτόξευση της φορολογίας.

Προανήγγειλε εξάλλου εξαγγελίες την άλλη βδομάδα για τα υπόλοιπα καύσιμα και το φυσικό αέριο, για αντίστοιχες με το ρεύμα επιδοτήσεις της ελεημοσύνης.

Εξέφρασε δε τη λύπη του, γιατί «δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να συμφωνήσουμε, κράτη - μέλη αλλά και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πιο δραστική λύση, που δεν θα ήταν άλλη από την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, συνολικά το τονίζω, όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά στο φυσικό αέριο συνολικά μέσω του δείκτη TTF στην Ευρώπη».

Αναφέρθηκε και στο «συνολικό» σχέδιο της κυβέρνησης ενόψει του προϋπολογισμού του 2023, υποστηρίζοντας ότι «στοχεύουν αφενός στη στήριξη της κοινωνίας, αφετέρου στην προσήλωσή μας στον αδιαπραγμάτευτο στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να κυλήσει και πάλι στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ο,τι κάνουμε είναι μετρημένο», όπως έσπευσε να διαβεβαιώσει ξένα και ντόπια κέντρα, δείχνοντας και πόση αξία έχουν τα μέτρα αυτά για τον λαό.

Αλλωστε, την ώρα που η ενεργειακή και η γενική φτώχεια καλπάζει, ο πρωθυπουργός τόνισε την «ανάγκη για εξοικονόμηση Ενέργειας», παρουσιάζοντας τα «κίνητρα» που θα δώσουν ώστε ο λαός «οικειοθελώς» να κόψει ακόμα και από τις βασικές του ανάγκες σε ρεύμα και θέρμανση.

Νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε σε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ, 9,1%, τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, λόγω της αύξησης των τιμών της Ενέργειας και των τροφίμων και πιθανότατα οδεύει προς διψήφιο αριθμό.

Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 9,1% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό από τη δημιουργία του ευρώ το 1999. Στην πρόωρη εκτίμησή της στα τέλη Αυγούστου η Eurostat είχε δώσει μηνιαία μεταβολή 0,5%. Το ετήσιο ποσοστό του 9,1% δεν αναθεωρήθηκε.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,2%, αριθμός ελαφρώς αναθεωρημένος από την αρχική εκτίμηση, που ήταν στο 11,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σημειώνει μικρή πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, από το υψηλό του 11,6% τον Ιούνη.

Η Eurostat ανέφερε ότι οι 3,95 ποσοστιαίες μονάδες της ετήσιας μεταβολής προήλθαν από την ακριβότερη Ενέργεια και οι 2,25 μονάδες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό.

Αλλά ακόμη και αν εξαιρεθούν η ευμετάβλητη Ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα - αυτό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκαλεί πυρήνα πληθωρισμού - οι τιμές εξακολουθούσαν να είναι 5,5% υψηλότερες από ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα, από 5,1% τον Ιούλη.

Η ΕΚΤ, της οποίας ο βασικός στόχος για τον πληθωρισμό είναι το 2%, αύξησε την περασμένη βδομάδα τα βασικά της επιτόκια κατά πρωτοφανείς 75 μονάδες βάσης και υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Και αυτό θα φορτωθεί στις πλάτες των λαών, που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους τόκους για την αποπληρωμή των δανείων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου