ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Κλιμακώνεται η «άνευ προηγουμένου» εμπλοκή στον πόλεμο


Με αποφάσεις παραπέρα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία έκλεισε χτες η διήμερη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Η χτεσινή μέρα ξεκίνησε ουσιαστικά με διμερή συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με τον υπουργό Αμυνας τον ΗΠΑ, Λ. Οστιν, τον οποίο ευχαρίστησε για «την προσωπική σας ηγεσία και τη δέσμευσή σας στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε επίσης την «άνευ προηγουμένου υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, αλλά και την άνευ προηγουμένου υποστήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι, ο Καναδάς και οι εταίροι».

Επιβεβαιώνοντας την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, αναφέρθηκε και στην προχτεσινή συνεδρίαση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας (Ukraine Defence Contact Group), όπου τονίστηκε ότι «θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί. Θα ενισχύσουμε την υποστήριξή μας και, ειδικότερα, θα παρέχουμε περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία», όπως δήλωνε και χτες ο Στόλτενμπεργκ. Μια συζήτηση που αφορά και τις πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ στην Αθήνα για παραχώρηση των ενταγμένων στην ελληνική αεράμυνα S-300, σε συνέχιση των παραδόσεων οπλισμού που έχει σταλεί ήδη από την Αθήνα στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Αργότερα, εξάλλου, με το πέρας της Συνόδου, ο Στόλτενμπεργκ ισχυριζόταν μεν ότι «δεν είμαστε μέρος της σύγκρουσης», αλλά ξεκαθάριζε ότι σε κάθε περίπτωση «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί». Παρέπεμψε στις παραδόσεις στοιχείων πυροβολικού και αεράμυνας, όπως και τεθωρακισμένων οχημάτων (η ελληνική κυβέρνηση π.χ. έχει ετοιμάσει να στείλει 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP1), αλλά και σε σχέδια που κάνουν για παροχή στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις των αναγκαίων μέσων ώστε να συνεχίσουν τον πόλεμο και τον χειμώνα, ενώ χαιρέτισε και την ανακοίνωση χτες της ισπανικής κυβέρνησης ότι στέλνει 4 εκτοξευτές πυραύλων για την αεράμυνα. «Μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουμε στη μετάβαση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον οπλισμό της σοβιετικής περιόδου σε σύγχρονο», πρόσθεσε.

Ο Οστιν τόνισε από την πλευρά του ότι η υπουργική σύνοδος εστίαζε στην «επεξεργασία των θεμάτων» που αποφάσισαν ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη τον Ιούνη, με αποφάσεις όπως την ενίσχυση των παραταγμένων δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, την αύξηση των ετοιμοτήτων κ.ά. Συμφώνησε, εξάλλου, ότι «θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», συγχαίροντας «όλους τους Συμμάχους και τους εταίρους μας που έκαναν ένα βήμα μπροστά για να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία». Χαρακτήρισε εξάλλου το ΝΑΤΟ «το ουσιαστικό φόρουμ για διαβούλευση και λήψη αποφάσεων και δράσης όσον αφορά την ασφάλεια της περιοχής και τη διατλαντική ασφάλεια επίσης».

Κάνουν ασκήσεις για πυρηνικό πλήγμα!

Ακολούθησε συνεδρίαση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού (Nuclear Planning Group) του ΝΑΤΟ, όπου συζήτησαν - σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική ατζέντα - «την επικίνδυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και τον ρόλο της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ στη διατήρηση της ειρήνης και στην αποτροπή της επιθετικότητας».

Σημειωτέον, την επόμενη βδομάδα, σε ένα βήμα περαιτέρω κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει την «αποτρεπτική» του άσκηση «Steadfast Noon». Θα συμμετάσχουν 14 μέλη της λυκοσυμμαχίας, με αεροσκάφη με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών, μαζί με πρόσθετες δυνάμεις, όπως αεροπλάνα συλλογής πληροφοριών και ανεφοδιασμού. Δεν περνά απαρατήρητο ότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και λεπτομέρειες της άσκησης, ο δε Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του αργότερα προειδοποιούσε τη Μόσχα ότι αν προχωρήσει σε κάποιο πυρηνικό χτύπημα, θα αντιμετωπίσει «αυστηρές συνέπειες», αποφεύγοντας να διευκρινίσει τι εννοούσε ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, που, στο περιθώριο της Συνόδου, έλεγε ότι το ΝΑΤΟ «θα απαντήσει».

Αδειάζουν οι αποθήκες, ετοιμάζουν νέες κούρσες εξοπλισμών

Σε ξεχωριστή συνεδρία, παρουσία και των υπουργών Αμυνας Σουηδίας και Φινλανδίας, έγινε συζήτηση και για «μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής μας και την ενίσχυση της βιομηχανικής μας βάσης. Για να έχει η Ουκρανία αυτό που χρειάζεται για να επικρατήσει» και «για να έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τα έθνη μας», όπως έλεγε εισαγωγικά ο Στόλτενμπεργκ.

Η συζήτηση αυτή γίνεται στη βάση παραδοχών εντός ΝΑΤΟ ότι οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο είναι τόσο πολλές, που μπαίνει πια ανοικτά θέμα επάρκειας στο οπλοστάσιο των Ευρωατλαντικών τους συμμάχων. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ έβαζε ήδη από προχθές ζήτημα ότι πρέπει «να αναπληρώσουμε τα αποθέματά μας, επειδή οι Σύμμαχοι έχουν παράσχει υποστήριξη στην Ουκρανία μειώνοντας τα αποθέματα του ΝΑΤΟ, τα πυρομαχικά ή τα όπλα. Αυτό ήταν το σωστό (σ.σ. να δοθούν ως βοήθεια στο Κίεβο), αλλά φυσικά πρέπει να εξετάσουμε πώς να ξαναγεμίσουμε αυτά τα αποθέματα». Εβαζε, σε αυτό το μοτίβο, πρόταγμα τα κράτη - μέλη «να συνεργαστούν περισσότερο με τη βιομηχανία», προαναγγέλλοντας βασικά νέα χρυσοφόρα συμβόλαια για τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Συγκεκριμένα, «να παρέχουμε στη βιομηχανία τη μακροπρόθεσμη ζήτηση που χρειάζεται για να επενδύσει περισσότερο στην παραγωγική ικανότητα, ώστε να μπορούμε να παράγουμε περισσότερα όπλα, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερες από τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε, για να διασφαλίσουμε τη δική μας αποτροπή και άμυνα, αλλά και για να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία».

Αλλωστε οι ανάγκες αυξάνονται σε όπλα, πυρομαχικά, καύσιμα. Π.χ. ο Στόλτενμπεργκ έλεγε χτες ότι έχουν αυξήσει τις ετοιμότητες και έχουν παρατάξει ακόμα περισσότερες δυνάμεις από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Βαλτική, μεταξύ των οποίων και 8 Battlegroups δυνάμενα να ανέλθουν έκαστο σε δύναμη ταξιαρχίας. Διπλασίασαν επίσης τη ναυτική τους παρουσία σε Βαλτική και Βόρεια θάλασσα, ενώ με αφορμή τα σαμποτάζ στους αγωγούς «Nord Stream» αύξησαν την «επαγρύπνηση» για την προστασία «κρίσιμων υποδομών».

Τέλος, έγινε συζήτηση και για τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις από το Ιράκ έως το Κοσσυφοπέδιο. Καθώς τα Βαλκάνια αναδύονται ως άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, στην εν λόγω συνεδρία μετείχε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, προκειμένου να συζητήσουν τη συνέχιση της «συνεργασίας» των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα. Σαν άμεσο βήμα δρομολογούν την επέκταση της «εντολής» της Αποστολής της ΕΕ «ΑLTHEA» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου