ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 14/11/1765

Γεννιέται ο Αμερικανός μηχανικός Ρόμπερτ Φούλτον, εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου και του πρώτου υποβρυχίου.

14/11/1831

Πεθαίνει ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.

14/11/1840

Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, εκ των θεμελιωτών του ρεύματος του εξπρεσιονισμού.

14/11/1935

Πραγματοποιείται στη Σοβιετική Ένωση η πρώτη πανενωσιακή διάσκεψη των πρωτοπόρων της παραγωγής. 

Πραγματοποιείται η πρώτη πανενωσιακή διάσκεψη των πρωτοπόρων της παραγωγής

14/11/1940

Ο ελληνικός στρατός περνά στην αντεπίθεση σε όλο το ελληνοϊταλικό μέτωπο, εκδιώχνοντας τους Ιταλούς από τα ελληνικά εδάφη και μεταφέροντας τον πόλεμο στην ιταλοκρατούμενη Αλβανία.

14/11/1948

Τμήματα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ ενεργούν επίθεση ενάντια στο γερά οχυρωμένο Βουλγαρέλι και ύστερα από 5½ ώρες σκληρών μαχών νικούν τα κυβερνητικά στρατιωτικά τμήματα τα οποία και καταδιώκουν έως την Άρτα.

14/11/1950

Πεθαίνει η Χρύσα Χατζηβασιλείου, μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του ΚΚΕ.

14/11/1950

Ο βασιλιάς Παύλος παραδίδει μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη την πολεμική σημαία στο εκστρατευτικό σώμα που αναχωρούσε για τον πόλεμο της Κορέας. 

Εκστρατευτικό σώμα αναχωρεί για τον πόλεμο της Κορέας

14/11/1951

Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στη βίλα Αύρα στη Γλυφάδα. Συλλαμβάνονται ο Ηλίας Αργυριάδης και η Κατίνα Δάλλα.

14/11/1960

Τέσσερις μικρές αφροαμερικανίδες εγγράφονται σε σχολεία λευκών της Νέας Ορλεάνης, θέτοντας θεσμικά τέρμα στις φυλετικές διακρίσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, το γεγονός προκάλεσε μια σειρά κρούσματα ρατσισμού, βίας και συλλαλητήρια κατά της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων.

14/11/1961

Η Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου κηρύσσει το λεγόμενο «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή. 

Γ. Παπανδρέου, ο αντικομμουνιστής «Γέρος της Δημοκρατίας»

14/11/1966

Αρχίζει στο Στρατοδικείο η δίκη 28 αξιωματικών κατηγορούμενων «επί εσχάτη προδοσία» για συμμετοχή στην οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ. 

Η δίκη του ΑΣΠΙΔΑ

14/11/1969

Η νεαρή Αραβική Δημοκρατία της Λιβύης υπό τον Μουαμάρ Καντάφι εθνικοποιεί το 51% των κεφαλαίων όλων των ξένων τραπεζών.

14/11/1969

Συνέρχεται στη Βενετία το 6ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Αντιστασιακών (FIR) το οποίο πήρε ειδική απόφαση για την Ελλάδα, καλώντας όλες τις ευρωπαϊκές αντιστασιακές οργανώσεις να αναπτύξουν δράση για την απομόνωση της Χούντας και αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και τους κρατούμενους αγωνιστές.

14/11/1973

Το μεσημέρι αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις, ενώ στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο. 

Αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις

14/11/1983

Το στρατοδικείο της Κωνσταντινούπολης καταδικάζει 18 μέλη της Επιτροπής Ειρήνης για «απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος και εγκαθίδρυσης του κομμουνισμού».

14/11/1989

Ιδρύεται η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τον Μάνο Χατζιδάκι.

14/11/2008

Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη.

13/11/2003

Πέθανε ο Σπύρος Μελετζής. Ο Πρωτομάστορας και ποιητής της τέχνης της φωτογραφίας, όπως τον αποκάλεσαν. Ο άνθρωπος που με το φακό του αποθανάτισε το πέρασμα του φασισμού και τον αγώνα του λαού για μια νέα Ελλάδα.

 Σπύρος Μελετζής

4 σχόλια:

  1. «Σπύρο έλα στο βουνό, εκεί που χτίζεται η Νέα Ελλάδα…»
    Κάλεσμα που έστειλε το ΠΓ του ΚΚΕ στον Σπύρο Μελετζή
    http://www.katiousa.gr/istoria/prosopa-istoria/spyro-ela-sto-vouno-ekei-pou-chtizetai-i-nea-ellada/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν σήμερα, 14 Νοέμβρη 1841, πεθαίνει ο αρχαιοκάπηλος Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, γνωστός για την λεηλασία και αρπαγή πολυάριθμων γλυπτών από τον Παρθενώνα, τον ναό της Απτέρου Νίκης και από άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
    Ο Έλγιν ,Βρετανός διπλωμάτης στην Κωνσταντινούπολη, κατάφερε να μπεί στη Ακρόπολη με δωροδοκία και διαφθορά αξιωματικών, αφού χρειάστηκαν 6 μήνες για να του επιτρέψει είσοδο η Οθωμανική εξουσία.
    Τελικά, χωρίς να έχει καμία πραγματική άδεια, από το 1801 έως το 1803, τα συνεργεία του απέσπασαν περίπου το ήμισυ του σωζόμενου γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα, μαζί με ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως ένα κιονόκρανο και έναν σπόνδυλο από κίονα. Όσα ευρήματα δεν χάθηκαν, κατέληξαν στο Βρετανικό Μουσείο.
    Τα πρώτα κιβώτια θα φτάσουν στο Λονδίνο το 1804, όπου και θα παραμείνουν σε αποθήκες, εκτεθειμένα στην υγρασία, καθώς ο Έλγιν κρατήθηκε αιχμάλωτος στη Γαλλία, όταν παραβιάστηκε η Συνθήκη της Αμιένης (επέστρεψε το 1806). Οικονομικά κατεστραμμένος, θα προκαλέσει σκάνδαλο κατηγορώντας τη σύζυγό του για μοιχεία και απαιτώντας αποζημίωση. Μάρμαρα που είχε αρπάξει καταλήγουν στην καρβουναποθήκη του σπιτιού του και εκτίθενται κάτω από άθλιες συνθήκες.
    Τελικά, αναγκάζεται να πουλήσει τα ήδη υποθηκευμένα από το Bρετανικό κράτος γλυπτά, με τον όρο ότι όλη η συλλογή θα κρατείται αδιαχώριστη στο Βρετανικό Μουσείο και θα έχει το..όνομα του ("Ελγίνεια Μάρμαρα").
    Ακόμα και στην Βρετανία εκείνης της εποχής, κατηγορήθηκε απο πολλούς ως αρχαιοκάπηλος και βάνδαλος. Πέθανε απαξιωμένος, προσπαθώντας να ξεφύγει από τους δανειστές του, στις 14 Νοεμβρίου του 1841 στο Παρίσι.
    Μέχρι σήμερα, οι "συμμαχικές" Αγγλικές κυβερνήσεις αρνούνται να επιστρέψουν τα έργα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, προιόν κλοπής, αρχαιοκαπηλίας και βανδαλισμού μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτός είναι ο "πολιτισμένος κόσμος" της Ιμπεριαλιστικής Δύσης.
    Βαρύτατες και διαχρονικές ευθύνες έχουν όμως και οι Ελληνικές κυβερνήσεις, που, με την στάση τους, ουσιαστικά εγκατέλειψαν κάθε διεκδίκηση.
    Ακραίο παράδειγμα είναι η πρόσφατη δήλωση (Νοέμβρης 2021) του Έλληνα Πρωθυπουργού στην "The Telegraph", στην οποία πρότεινε ανοιχτά όχι επιστροφή των κλεμμένων αλλά..δανεισμό τους, δηλαδή επίσημη αναγνώριση της κλοπής απο το Ελληνικό κράτος αφού, όπως δήλωσε και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, το 2019-με την προηγούμενη κυβέρνηση-"όταν δανείζουμε, δανείζουμε σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία".
    Και μάλιστα με το να δώσουμε και εμείς και άλλα αρχαία στους Βρετανούς: "θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας".
    Αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει στο παρελθόν και απο στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
    Αυτή είναι η κατάντια της αστικής τάξης, που δεν τσακίζει μόνο τον λαό της χώρας, αλλά ευτελίζει ακόμα και την πολιτιστική κληρονομιά.
    "Και στις αρένες του κόσμου, μάνα μου Ελλάς
    το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μονέ μαζί με άλλους καλλιτέχνες έφτιαξαν μια ομάδα απογοητευμένων. Στην ομάδα συμμετείχαν ο Ρενουάρ, ο Καμίλ Πισαρό, και ο Πωλ Σεζάν. Αποκαλούσαν τον εαυτό τους «Ανώνυμη Κοινότητα Ζωγράφων, Γλυπτών, Χαρακτών…» και οργάνωσαν το 1874 μια έκθεση που περιελάμβανε ρηξικέλευθα έργα με λαμπερά, ζωντανά χρώματα και αυθόρμητες πινελιές. Μετά από μια κριτική που όριζε ένα εκ των έργων του Μονέ ως ιμπρεσιονιστικό, ο όρος επικράτησε για την περιγραφή διαφορετικών και νέων έργων.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/11/blog-post_762.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου