ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Συνέχιση της εμπλοκής στον πόλεμο «για όσο χρειαστεί»


Διαπιστευτήρια στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό επέδωσε χτες στο Κίεβο, εκ μέρους της κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο.

Η επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα, η μετάβαση Σακελλαροπούλου σε περιοχές πληγείσες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι συναντήσεις με τον Ζελένσκι, τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας και άλλους αξιωματούχους, έγιναν με αφορμή την άφιξη στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου μέσων από το ελληνικό οπλοστάσιο, με την κυβέρνηση να «καμαρώνει» μπροστά στη «μύτη» της Ρωσίας για τον ρόλο μπροστάρη στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες έναντι του λαού, καθώς οι κίνδυνοι από το βάθεμα της εμπλοκής ολοένα και αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, η επίσκεψη συνδέεται με την άφιξη των ελληνικών BMP1 στο ουκρανικό μέτωπο. Πρόκειται για Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) που αποσύρθηκαν από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (την αποστρατικοποίηση των οποίων ζητά η Αγκυρα) και στάλθηκαν στην κυβέρνηση Ζελένσκι, προκειμένου να τα παρατάξει ενάντια στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Διόλου τυχαία, ο Ζελένσκι δήλωσε χτες ότι «εργαζόμαστε, μαζί με την ελληνική πλευρά, για να τελειώσει η ρωσική εγκληματική επίθεση (...) Γι' αυτόν τον σκοπό θα αναπτύξουμε τη συνεργασία στον αμυντικό, πολιτικό και ανθρωπιστικό τομέα (...) Επίσης, ο εξοπλισμός που παρέχεται από την Ελλάδα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των εισβολέων (...) Εχω ευχαριστήσει για την πρώτη παρτίδα των BMP, είναι πράγματι σημαντικό, και έχουμε συζητήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας για βοήθεια προς την Ουκρανία».

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία αφορά την αποστολή συνολικά 40 ΤΟΜΑ, εκ των οποίων έφυγαν τα πρώτα 20. Υποτίθεται, σε ένα πλαίσιο «κυκλικής εναλλαγής», για την οποία καμαρώνει η κυβέρνηση, θα αντικατασταθούν από ίσο αριθμό ΤΟΜΑ «Marder» που στέλνει εδώ η Γερμανία. Κατά πληροφορίες, μέχρι τις 27/10 είχαν έρθει μόνο τα πρώτα 10, ενώ άλλα τόσα αναμένεται να αφιχθούν τέλη Νοέμβρη, όπως είπε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας.

Εξάλλου, δεν πάνε στα νησιά, αλλά στο 645ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, με έδρα το Πετροχώρι Ξάνθης, τμήμα της 25ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι στα νησιά τα BMP1 «αντικαταστάθηκαν» με άλλα μέσα και κενό δεν υπάρχει, ισχυρισμός που αποσιωπά πως αυτά αντικαταστάθηκαν από Μ113 και Μ117 που παίρνει από το «πλεονάζον αμυντικό υλικό» των ΗΠΑ, επομένως το αρματικό δυναμικό στα νησιά υποβαθμίζεται από Μάχης σε Μεταφοράς Προσωπικού και Οχήματα Αναγνώρισης, την ώρα που η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης οξύνεται καθημερινά. Αλλωστε, πηγές από το στράτευμα επιμένουν ότι ζητήθηκε «αναπλήρωση» του κενού των αποχωρούντων από τα νησιά BMP1, επιλέγοντας να ...σιωπήσουν στο ερώτημα αν αυτή επιτυγχάνεται με τα Μ113 και Μ117.

Στο μεταξύ, αρμόδια στελέχη επιβεβαιώνουν ότι Αμερικανοί και Ουκρανοί ζητούν επιμόνως κι άλλα μέσα, όπλα και πυρομαχικά. Θυμίζουμε πως το προηγούμενο διάστημα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει αυτά τα στοιχεία, το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι:

-- Τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη, η κυβέρνηση έστειλε στο Κίεβο 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων «RM-70» (έχει δώσει «μεγάλη ισχύ πυρός στο ελληνικό Πυροβολικό» και «αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος», σύμφωνα με όσα λέει το ίδιο το ΓΕΣ).

-- Στάλθηκαν επίσης 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger», 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι «RPG».

Το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ και ήταν όλα, μα όλα, επιχειρησιακά, παρά τις καινοφανείς θεωρίες περί «τρίτων αποθεμάτων» και «πλεονάζοντος υλικού» που επιστράτευσε η κυβέρνηση. Ωστόσο, με ευθύνη της και κατ' εντολή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποσύρθηκαν από περιοχές κρίσιμες για την άμυνα της χώρας, προκειμένου να συνδράμουν τα Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα».

Παραπέρα, στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ έχει φουντώσει η συζήτηση για αποστολή ακόμα περισσότερης αεράμυνας προς την κυβέρνηση Ζελένσκι. Συζήτηση που πιάνει αντικειμενικά και τους «ελληνικούς» S-300 ή τα TOR M1 (αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, παντός καιρού). Ειδικά για τα τελευταία, αρμόδιοι παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι έχουν μπει στο τραπέζι της «συζήτησης», με την ελληνική κυβέρνηση προσώρας να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον με βάση την εικόνα που δίνουν παράγοντες με γνώση του παρασκηνίου.

Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση έχει διαθέσει την Αλεξανδρούπολη ως βασικό κόμβο διεκπεραίωσης πολεμικού υλικού του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, ενώ έχει προωθήσει μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901-ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2, συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας, στο ΝΑΤΟικό Battlegroup που στήθηκε εκεί στο πλαίσιο της διαδικασίας περικύκλωσης της Ρωσίας.

ΝΑΤΟικότεροι των ΝΑΤΟικών

Η ίδια η Πρόεδρος στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι έδειξε ότι κυριολεκτικά η εμπλοκή δεν έχει πάτο: «Στεκόμαστε εξαρχής ανεπιφύλακτα στο πλευρό σας στην προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας σας και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο χρόνο χρειαστεί».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «έχει ήδη στείλει ένα μέρος της βοήθειας αυτής, συνεχίζει και θα συνεχίσει να το κάνει, όπως ήδη ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας που με συνοδεύει, στις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τον Πρόεδρο Ζελένσκι».

Τόνισε ότι στο ενδιάμεσο, και «παρά τον σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, η Ελλάδα υποστήριξε και εφαρμόζει πλήρως όλες τις δέσμες κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Στηρίξαμε χωρίς περιστροφές την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και αμυντικό εξοπλισμό. Διαθέτουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους, που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία. Και ανταποκριθήκαμε άμεσα στις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών πολιτών, που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας».

Επέμεινε, εξάλλου, ότι η ελληνική πλευρά δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλει», ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις «απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις που έχουν στόχο την καταστροφή κρίσιμων αστικών υποδομών της Ουκρανίας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα». «Η Ελλάδα τάσσεται σθεναρά υπέρ της λογοδοσίας των υπαιτίων για τα εγκλήματα αυτά», πρόσθεσε, ζητώντας ουσιαστικά να στηθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο με κατηγορίες εναντίον της Μόσχας για εγκλήματα πολέμου.

Αλλωστε, κληθείσα από δημοσιογράφους να το διευκρινίσει, είπε ότι η Ελλάδα «έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ του να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για όσα έκαναν. Το αν θα είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που θα επιληφθεί ή αν θα δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο, θα κριθεί σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο, που πρέπει να τηρηθούν».

Εξάλλου, και ο Ζελένσκι εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η Ελλάδα θα λάβει ενεργό μέρος στις διεθνείς προσπάθειες, όσον αφορά την λειτουργία του ειδικού δικαστηρίου», ενώ ως θέμα που συζήτησε με την Σακελλαροπούλου έβαλε και «την αναγνώριση της λιμοκτονίας στην Ουκρανία από τη Βουλή της Ελλάδας», σε άλλο ένα αντισοβιετικό - αντικομμουνιστικό παραλήρημα, από την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, που «κανακεύει» ναζιστικές συμμορίες τύπου Αζόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου