ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

«Μπορεί να εξαπλωθεί σε έναν μεγάλο πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας... »


Χαρακτηριστικές «παραδοχές» του γγ του ΝΑΤΟ, ενώ η Μόσχα εξετάζει την πιθανότητα «προληπτικού πλήγματος» για τα πυρηνικά και αναπτύσσει όπλα νέας γενιάς

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να εξελιχθεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, παραδέχτηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένας πλήρης πόλεμος είναι μια πιθανότητα».

«Πρόκειται για έναν τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι επίσης ένας πόλεμος, που μπορεί να γίνει πλήρης και να εξαπλωθεί σε έναν μεγάλο πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ βαθαίνει όλο και περισσότερο την εμπλοκή του στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυξάνοντας συνεχώς αυτόν τον κίνδυνο, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια σύγκρουση «που θα εμπλέξει περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και θα γίνει ένας ολοκληρωμένος πόλεμος στην Ευρώπη».

Αλλά και η Ρωσία κλιμακώνει την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να απειλεί πως θα μπορούσε να τροποποιήσει το στρατιωτικό δόγμα της, εισάγοντας την πιθανότητα «προληπτικού πλήγματος» ως προς τη χρήση πυρηνικών όπλων, για τον αφοπλισμό του εχθρού.

Λίγες μέρες μετά την προειδοποίησή του ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία δεν θα χτυπήσει πρώτη, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει το σχετικό δόγμα της Ουάσιγκτον.

«Καταρχάς, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ανέπτυξαν το δόγμα περί προληπτικού πλήγματος», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, και η Μόσχα θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει τις «ιδέες που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί για τη θωράκιση της ασφάλειάς τους».

Παράλληλα ο Πούτιν ανέφερε ότι οι πύραυλοι κρουζ και τα υπερηχητικά συστήματα της Ρωσίας είναι «πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά» από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει ένα βασικό εμπόδιο που θα επιτρέψει στον στρατιωτικό κλάδο να δοκιμάσει το πρώτο του υπερηχητικό όπλο, έναν πύραυλο αέρος - εδάφους που μπορεί να ταξιδέψει περισσότερο από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες αμερικανικά ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, υποστήριξε πως «η Ρωσία εκσυγχρονίζει και επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο» και «ο Πούτιν εμπλέκεται σε έναν βαθιά ανεύθυνο πυρηνικό εκφοβισμό».

Η Δύση θέλει να εμποδίσει τη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Ιράν

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη διαρκή ροή στρατιωτικών εξοπλισμών στο Κίεβο και ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο ύψους 275 εκατ. δολαρίων για να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας κατά των drones, δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί πολύ για την «εμβάθυνση και ανάπτυξη της αμυντικής εταιρικής σχέσης» Ιράν και Ρωσίας και ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τους για να τη διαταράξουν. Αυτή η εξέλιξη είναι «δυσοίωνη» για την Ουκρανία, τις γειτονικές χώρες του Ιράν και τη «διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καλέσει τις χώρες - εταίρους να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν τη σχέση Ρωσίας - Ιράν.

Αλλά και η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μπ. Γούντγουορντ, είπε πως η Ρωσία επιχειρεί να αποκτήσει περισσότερα όπλα από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων drones και εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων, με αντάλλαγμα ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Β. Ζελένσκι για την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, εξήρε τη στάση του Ζελένσκι για τη σύναψη «δίκαιης ειρήνης» βασισμένης «σε θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», που σημαίνει ότι το Κίεβο δεν θα δεχτεί να παραχωρήσει εδάφη.

Παράλληλα υποβαθμίζονται περαιτέρω οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας: 30 ακόμη υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα την 1η Γενάρη λόγω των περιορισμών έκδοσης βίζας.

Η Γερμανία «δεσμεύεται» για την Ουκρανία

Για την αποστολή περισσότερων όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία δεσμεύεται η Γερμανία, ενώ ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, μετρίασε το ενδεχόμενο η Ρωσία να υποχωρήσει στον πόλεμο.

«Κάθε φορά που μιλάω με τον Πούτιν, λέει με μεγάλη ακρίβεια ότι πρόκειται για κατάκτηση (...) θέλει να κατακτήσει μέρος του ουκρανικού εδάφους με τη βία», είπε ο Σολτς, «παρά τις υψηλές ρωσικές απώλειες». Ο ίδιος εκτίμησε πως οι ρωσικές απώλειες ενδέχεται να φτάνουν τις 100.000. Ωστόσο, «παρά τις όποιες διαφορές, πρέπει πάντα να του μιλάμε για να ελέγξουμε αν υπάρχουν αλλαγές αναφορικά με την Ουκρανία».

Ο Σολτς υπερασπίστηκε τις αυξανόμενες δαπάνες για τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες πρόκειται να φτάσουν σε μόνιμη βάση το 2% του ΑΕΠ, σημειώνοντας πως οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι «τόσο ισχυρές που κανείς δεν θα τολμούσε να τους επιτεθεί».

Η Ουκρανία έλαβε υποσχέσεις για περισσότερες παραδόσεις όπλων από τη Γερμανία, δήλωσε ο νέος πρεσβευτής της χώρας στο Βερολίνο και συγκεκριμένα ζητά συστήματα αεράμυνας, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, αντιαεροπορικά άρματα και πυρομαχικά. Επιπλέον, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις παραδόσεις αρμάτων μάχης Marder και Leopard.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρέσβη ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου.

Πάντως αιχμές για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης άφησε η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, που προέτρεψε «όλους τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να στείλουν στην Ουκρανία όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί» και επισήμανε πως «αν όλοι οι σύμμαχοι είχαν στείλει όπλα ήδη από τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη, θα είχαν σωθεί πολλές ζωές».

Η Εσθονία είχε παραδώσει όπλα στην Ουκρανία ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή και αναλογικά με το ΑΕΠ της έχει στηρίξει το Κίεβο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς προηγείται πολύ μεγαλύτερων και οικονομικά ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία αναφορικά με τις παραδόσεις όπλων.

Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε αύξηση 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility), που θα περιλαμβάνει και προμήθειες όπλων στο Κίεβο για το 2023. Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί από αυτό τον Μηχανισμό περίπου 3,5 δισ. ευρώ για εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Η Ρωσία αναπτύσσει όπλα νέας γενιάς

Η Ρωσία θα κατασκευάσει όπλα νέας γενιάς που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον της Δύσης, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ.

«Ο εχθρός δεν βρίσκεται μόνο στο Κίεβο, αλλά και στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και σε ένα σωρό άλλα μέρη» που υποστηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου, είπε, γι' αυτό η Ρωσία αυξάνει την «παραγωγή των πιο ισχυρών μέσων καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται σε νέες βάσεις». Η Μόσχα αναπτύσσει εδώ και χρόνια εξελιγμένα υπερηχητικά όπλα.

Σε ένα τέτοιο φόντο και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι, εξέφρασε τις ΝΑΤΟικές ανησυχίες πως η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ή μια κατάπαυση του πυρός θα ευνοήσουν τη Ρωσία να προετοιμαστεί για σκληρότερες μάχες την άνοιξη.

«Οι όποιες διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι πραγματικές, να έχουν νόημα, δεν μπορούν να είναι απλώς ένα φύλλο συκής για τον ρωσικό επανεξοπλισμό και περαιτέρω στρατολόγηση στρατιωτών», δήλωσε ο Κλέβερλι. Διευκρίνισε άλλωστε πως αν και η Βρετανία επιθυμεί ειρηνευτικές συνομιλίες, «μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα», η Ουκρανία θα πρέπει να θέσει τις παραμέτρους.

«Παγκόσμια Σύνοδο για την Ειρήνη» προτείνει ο Ζελένσκι

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος πρότεινε να διεξάγει μια «Παγκόσμια Σύνοδο για την Ειρήνη», μιλώντας με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Ζελένσκι πρότεινε τον Νοέμβρη στο G20 ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τις «εγγυήσεις ασφαλείας» της, την Ενέργεια κ.ά.

Το Κρεμλίνο δεν έχει ακούσει τίποτα για την πρωτοβουλία του Ουκρανού Προέδρου για Διεθνή Διάσκεψη, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Διασκέψεις για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας προετοιμάζει η Γαλλία, θέλοντας να προωθήσει επενδύσεις των δικών της ομίλων στην ανοικοδόμηση και να αυξήσει το γεωπολιτικό της «πάτημα» στην περιοχή. Συνομιλία για αυτό το θέμα είχε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν με τον Βλ. Ζελένσκι, καθώς η Γαλλία θα φιλοξενήσει μια διεθνή διάσκεψη «για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Ουκρανίας ώστε να περάσει τον χειμώνα» και μία δεύτερη «με τις γαλλικές επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας». Αντίστοιχες διασκέψεις έχει διοργανώσει και η Γερμανία, προωθώντας τους δικούς της ομίλους.

Μεταξύ άλλων οι δυο ηγέτες συζήτησαν για τη Σύνοδο Κορυφής του G7, την «εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου των 10 σημείων, της συνεργασίας μας για την Αμυνα και την ενεργειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Στο μεταξύ το Βατικανό επιμένει στις εκκλήσεις να μεσολαβήσει για ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας: «Είμαστε έτοιμοι. Το Βατικανό θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος χώρος για αυτό. Να προσφέρουμε έναν χώρο όπου οι πλευρές θα μπορούσαν να συναντηθούν και να ξεκινήσουν διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε χτες ο καρδινάλιος ΥΠΕΞ του Βατικανού. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Αγία Εδρα εργάζεται για να βρει λύσεις σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ ενέκριναν το πακέτο των 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία ως δάνειο το επόμενο έτος, παρά το βέτο της Ουγγαρίας, που το καταψήφισε.

Οι εγγυήσεις για τα δάνεια - αν η Ουγγαρία επιμείνει στο βέτο της - δεν θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά θα αναληφθούν από τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτείται ομόφωνη απόφαση. Ωστόσο, τα παζάρια συνεχίζονται στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης Βρυξελλών - Βουδαπέστης και της πρότασης της Κομισιόν να παγώσουν 7,5 δισ. ευρώ κονδύλια λόγω «καταγγελιών για διαφθορά» στην Ουγγαρία.

Οι συμφωνίες του Μινσκ έδωσαν «χρόνο» για τη σημερινή σύγκρουση

Την ...«αξία» που έχουν οι «ειρηνευτικές» συμφωνίες μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων για κατάπαυση του πυρός ή «διευθέτηση» μιας σύγκρουσης ανέδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφτηκαν το 2015 μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας με διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας, έδωσαν χρόνο στην Ουκρανία προκειμένου να ισχυροποιηθεί, «κάτι που μπορεί να δει κανείς σήμερα», ενώ ήταν σαφές σε όλους πως η σύγκρουση είχε απλά «παγώσει» και το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί.

«Η Ουκρανία του 2014 - 2015 δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή Ουκρανία», υποστήριξε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολία για το κατά πόσο τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συνδράμουν την Ουκρανία στον βαθμό που το πράττουν σήμερα.

Οι συμφωνίες του Μινσκ προέβλεπαν μεταξύ άλλων ένα «αυτόνομο καθεστώς» στο Ντονμπάς, ως μέρος όμως της ουκρανικής επικράτειας, έστω και τυπικά.

Ταυτόχρονα οι συμφωνίες του Μινσκ έδωσαν χρόνο και στη Ρωσία, η οποία έκρινε στην τότε συγκυρία πως ενδεχομένως δεν ήταν ο καιρός για εισβολή στην Ουκρανία, ενώ τα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι τη ρωσική εισβολή τον Φλεβάρη, πολλαπλασίασε και εκσυγχρόνισε το οπλοστάσιό της. Παράλληλα εξόπλιζε και εκπαίδευε τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, ενώ αξιοποίησε και τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού από τη χρόνια συνεχιζόμενη αντιπαράθεση και τις τακτικές του ουκρανικού στρατού υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου