ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Η ύπαιθρος του Σπύρου Μελετζή

Ο Σπύρος Μελετζής, γεννήθηκε στην Ίμβρο στις 20 Γενάρη του 1906.

Εφυγε σε ηλικία 17 ετών για την Αλεξανδρούπολη, όπου θα βρεθεί στο φωτογραφείο του Παναγιώτου και θα έχει την πρώτη επαφή με το φακό και το πρώτο αντάμωμα με τη φωτογραφία. Κάνοντας ένα μικρό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, έφτασε, το 1927, στην Αθήνα, όπου και δούλεψε για οκτώ χρόνια στο φωτογραφείο του Γ. Μπούκα.  

Νέο ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα


 ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Αυξάνονται οι εντάσεις στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, περιοχή που διεκδικεί η Ρωσία ως «σφαίρα δικής της επιρροής», ενώ παράλληλα διασταυρώνονται τα συμφέροντα πολλών δυνάμεων, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Κίνας.

Η μερική (;) αποστρατιωτικοποίηση των νησιών


Δεν είναι μυστικό ότι η απαίτηση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών υπήρχε στην Τουρκική ατζέντα πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με τη σφραγίδα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και του ιμπεριαλιστικού πολέμου


ΟΞΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 Οσο κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και γίνεται όλο και πιο καθαρός ο μακρόχρονος χαρακτήρας του, στο προσκήνιο έρχεται όλο και πιο έντονα το θέμα της επισιτιστικής κρίσης, με τις τραγικές συνέπειες που προδιαγράφονται για τους λαούς, αλλά και τις προσπάθειες όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις εξελίξεις.

«Η δικαιοσύνη στηρίζεται στην ιδεολογία που βάζει πάνω απ' όλα τον άνθρωπο και το δίκιο»

 
Ο Καραμουρατίδης είναι ορίτζιναλ. Ενας ιδιοφυής μουσικός, που μπήκε στη ζωή μας πριν από 18 χρόνια, για να βάλει μουσικές σ' όλα τα ανομολόγητα που νιώθαμε και δεν φανταζόμασταν πως θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ τραγούδια.

TETRIS. Γεννιέται το δημοφιλέστερο παιχνίδι του κόσμου.

 
TETRIS, Тетрис [ˈtʲetrʲɪs] . Γεννιέται, 06-06-1984, το δημοφιλέστερο παιχνίδι του κόσμου.
 
Το πιο διάσημο ηλεκτρονικό παιχνίδι της δεκαετίας του ’80 ήταν το Τέτρις. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί επτά σχήματα τούβλων, τα οποία πέφτουν από το πάνω μέρος της οθόνης, χωρίς παύση.

Η μάχη του Δραγατσανίου


6 Ιουνίου 1821:
Η μάχη του Δραγατσανίου. Το τέλος της εκστρατείας του Υψηλάντη

H μάχη του Δραγατσανίου στη Μολδοβλαχία στις 6 και 7 του Ιούνη 1821 και η νίκη των Τούρκων σήμανε το άδοξο τέλος της εκστρατείας του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Πλευρές μιας κυριολεκτικά ιδεολογικής μάχης

 
Χωρίς αμφιβολία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που δόθηκε προς διαβούλευση, αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των αλλεπάλληλων αλλαγών στα πανεπιστήμια στη χώρα μας. Αλλωστε, η πιο στενή σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και της πολιτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας της αστικής τάξης επιβάλλουν τις πιο συχνές αλλαγές σε αυτά. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει χαρακτήρα νόμου - πλαισίου. Δηλαδή ενσωματώνει σε ένα ενιαίο κείμενο πολλές πλευρές της λειτουργίας των ΑΕΙ, δίνει απάντηση στο ποιος είναι ο σκοπός και η αποστολή τους.

Προσωπικός βοηθός: Κρατική ευθύνη και δαπάνη «τόσο όσο»

 
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δόθηκε στη δημοσιότητα, με τα ανάλογα προπαγανδιστικά δημοσιεύματα από τον αστικό Τύπο, για τον «προσωπικό βοηθό» των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να οικοδομήσει το «κοινωνικό» της προφίλ, πατώντας πάνω σε υπαρκτά προβλήματα των ΑμεΑ που η πολιτική της και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων έφτιαξε.

Με εφόδιο την πολύτιμη πείρα μας μπροστά στα νέα βήματα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος


Σε δυο βδομάδες στο κλειστό γυμναστήριο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ» στη Δραπετσώνα θα φιλοξενηθεί η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Ηδη πληθαίνουν τα Διοικητικά Συμβούλια που με αποφάσεις δηλώνουν τη συμμετοχή τους, ενώ χιλιάδες είναι οι συνδικαλιστές που θα πάρουν μέρος.

Εναν χρόνο μετά «έμεινε στην ίδια τάξη» η πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος


 Δεν έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις περσινές τραγικές καταστροφές δασών, καλλιεργειών, κατοικιών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αιγοπροβάτων, λαϊκών περιουσιών και πλημμυρών που ακολούθησαν.

Κλαδική Απεργία στις 15 Ιούνη

Η απεργία έρχεται και σαν συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του τελευταίου καιρού, που μας ένωσαν με νέους εργαζόμενους, που μας έδωσαν θάρρος, που φάνηκε ότι όταν οι εργαζόμενοι δρουν συλλογικά και οργανωμένα μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Τσιχλόφουσκες


Πολύς ντόρος έγινε τους περασμένους μήνες για τη διπλή αύξηση του κατώτερου μισθού, που η κυβέρνηση διαφήμισε ως «αντίδοτο» τάχα στην ακρίβεια. 

Ο παρατεταμένος όμως πληθωρισμός, που από μήνα σε μήνα αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κάνει αυτές τις αυξήσεις των 0,50 ευρώ τη μέρα να μοιάζουν με ...τσιχλόφουσκες. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 06/06/1799

Γεννήθηκε ο Ρώσος ποιητής και συγγραφέας, Αλεξάντερ Πούσκιν. 

Αλέξανδρος Πούσκιν