ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Τα τραγούδια του Καλδάρα έγιναν μέρος της συλλογικής μας μνήμης


Ο Γιώργος Νταλάρας μιλά στον «Ριζοσπάστη» για τη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα που διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο Παλαί Ντε Σπορ το ερχόμενο Σάββατο

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το Σάββατο 28 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Παλαί Ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με τον Γιώργο Νταλάρα και τους Ασπασία Στρατηγού και Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, στο μεγάλο αφιέρωμα που πραγματοποιείται στην εκπνοή των 100 χρόνων από την ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή, ο Γ. Νταλάρας μαζί με την Α. Στρατηγού και τον Κ. Τριανταφυλλίδη θα παρουσιάσουν τραγούδια από τα εμβληματικά έργα του Απόστολου Καλδάρα «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός», αλλά και άλλα γνωστά τραγούδια του μεγάλου λαϊκού συνθέτη.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αποστόλης Βαγγελάκης (πνευστά), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Ηλίας Μαντικός (κανονάκι), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι), Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο), Στράτος Σαμιώτης (κρουστά), Δημήτρης Χριστοδουλάκης (ντραμς).

Η ενορχήστρωση και επιμέλεια του προγράμματος είναι του Γιώργου Νταλάρα, η ενορχηστρωτική επιμέλεια του Γ. Παπαχριστούδη, η σκηνοθετική επιμέλεια προβολών του Νίκου Σούλη. Στον σχεδιασμό του ήχου και στην ηχοληψία είναι ο Αντώνης Ζαχόπουλος και ο Βαγγέλης Κουλούρης και στους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος.

Στην εκδήλωση η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Πλάτωνος 7, Θεσσαλονίκη).

***
 

Με αφορμή τη συναυλία ο «Ριζοσπάστης» είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τον Γιώργο Νταλάρα. Μας μίλησε για τον μεγάλο λαϊκό δημιουργό Απ. Καλδάρα, τη μεταξύ τους σχέση που ξεκίνησε από το 1969 και κράτησε μια ζωή... Αλλά και για τη δική του μεγάλη πορεία στο ελληνικό τραγούδι που μετρά 55 χρόνια, καθώς και για το πώς έζησε ο ίδιος τη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Στ. Ξαρχάκο.

-- Λίγες μέρες μετά την ιστορική συναυλία - αφιέρωμα του ΚΚΕ στον Σταύρο Ξαρχάκο στην οποία συμμετείχατε κι εσείς. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας; Πώς βλέπετε την παρέμβαση του ΚΚΕ στον χώρο του Πολιτισμού;

-- Ηταν μια σπουδαία βραδιά, όχι μόνο με μουσική αλλά και με ιστορική αξία. Θα πω ξανά πως ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία του ΚΚΕ και του Δημήτρη Κουτσούμπα. Μια παλλαϊκή συναυλία, όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας τραγούδησαν με πάθος τα τραγούδια του Σταύρου. Εχοντας την πείρα των πιο μεγάλων συναυλιών που έγιναν στην Ελλάδα, ήταν πραγματικά κάτι μοναδικό σε συμμετοχή και σε ενθουσιασμό. Ολοι μας, οι καλλιτέχνες και ο κόσμος ήμασταν παρόντες με αγάπη και τιμή για έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Εγινε μια υπέρβαση, έτσι είναι. Αξίζει, μέσα από την Τέχνη, να παραμερίζονται οι διχαστικές λογικές. Μακάρι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες. Εχει ανάγκη ο χώρος μας, ειδικά το τελευταίο διάστημα, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, και περισσότερο οι νέοι καλλιτέχνες. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αγωνίζονται με αίσθημα αλληλεγγύης και κόντρα στην αδικία, στην απάθεια και στην αδιαφορία.


-- Σε λίγες μέρες δίνετε ραντεβού με τον λαό της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας με ένα αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα. Τι ήταν ο Καλδάρας για εσάς;

-- Αξιζε στη Θεσσαλονίκη το αφιέρωμα στον Καλδάρα και το περιμένουμε με χαρά. Με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και την Ασπασία Στρατηγού, δύο νέους και πολύ άξιους τραγουδιστές και τους ξεχωριστούς μουσικούς μας, δίνουμε ραντεβού στο Παλαί Ντε Σπορ. Εναν γνώριμο χώρο που μας έχει φιλοξενήσει πολλές φορές και που χάρη στο κοινό της Θεσσαλονίκης έχουμε ζήσει εκεί μοναδικές στιγμές. Οι Ελληνες είμαστε λαός τραγουδιστής και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ακροατές που αγαπάνε πολύ το καλό λαϊκό τραγούδι, για το οποίο ο Απόστολος Καλδάρας ήταν θεμέλιος λίθος. Τι ήταν για μένα ο Καλδάρας; Τον φώναζα θείο και με φώναζε ανιψιό. Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ. Αλλά επιτρέψτε μου να προσθέσω πως είναι ένας από τους 4 με 5 ανθρώπους που τους χρωστάω για πάντα επειδή με στήριξαν ουσιαστικά στα πρώτα μου βήματα. Ο Καλδάρας με πίστεψε, με εμπιστεύτηκε. Με αγάπησε και με βοήθησε. Είχαμε μια σχέση αγάπης, σχεδόν οικογενειακή. Ενας υπέροχος άνθρωπος.

-- Πώς θα χαρακτηρίζατε τον Απ. Καλδάρα ως δημιουργό;

-- Ο Καλδάρας, εκτός από ένας μεγάλος λαϊκός συνθέτης, ξεχώρισε και για το εύρος της μουσικής του. Πέρα από αυτό, ήταν ένας άνθρωπος καλλιεργημένος, συνειδητοποιημένος, ευγενής, δίκαιος και δημοκράτης. Βαθύς γνώστης του λαϊκού τραγουδιού, της παράδοσης και της βυζαντινής μουσικής, ένας αυθεντικός, εύστροφος αλλά και μορφωμένος μουσικός. Τραγούδια όπως το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Ονειρο απατηλό», «Οποια και να 'σαι», «Η φαντασία» και τόσα άλλα μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και θα συνεχίσουν να μεταφέρονται ως υπόσχεση πως το καλό λαϊκό τραγούδι θα συνεχίσει να υπάρχει και να μας υπενθυμίζει τον άλλο τρόπο. Ο Καλδάρας αγαπούσε τους τραγουδιστές, ήταν δάσκαλος, ήξερε να βγάζει το καλύτερο κι έτσι έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τις ωραιότερες ερμηνείες από θρυλικές φωνές, όπως ο Καζαντζίδης, ο Μπιθικώτσης, η Λύδια και πολλοί άλλοι. Ο Καλδάρας, με τη μουσική του, αλλά και τη στάση του γενικότερα, έγραψε ιστορία στον χώρο της λαϊκής μουσικής. Ρίζωσε εκείνος και τα τραγούδια του βαθιά στις ψυχές των ανθρώπων. Τραγούδια που δεν θα τα αποχωριστούμε ποτέ γιατί έγιναν μέρος της συλλογικής μας μνήμης.

-- Ξεχωριστή θέση στο αφιέρωμα θα έχουν οι δίσκοι «Βυζαντινός Εσπερινός» και «Μικρά Ασία», τους οποίους έχετε πρωτοερμηνεύσει. Δίσκοι που ξεχωρίζουν και όσον αφορά τη μορφή (γραμμένοι σε διαφορετικούς λαϊκούς δρόμους και ρυθμούς) αλλά και όσον αφορά το περιεχόμενο, που μιλά για τον ξεριζωμό αλλά και για τη συναδέλφωση μεταξύ των λαών...

-- Για τους συγκεκριμένους δύο δίσκους έχουν γραφτεί πολλά κι εγκωμιαστικά. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως και οι δύο έχουν «γραφτεί» βαθιά στην ψυχή και στη μνήμη των απλών ανθρώπων. Το 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Συνέπεσαν και με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Καλδάρα. Η Ιστορία μαθαίνεται και μέσα από τα τραγούδια. Η Ιστορία που πρέπει να την μελετάμε συνεχώς, ώστε να μπορούμε να στεκόμαστε μακριά από προκαταλήψεις, λάθη και διχασμούς. Η Μικρασιατική Καταστροφή έφερε μεγάλο πόνο, ξεριζωμό και είναι ίσως η μεγαλύτερη και πιο βαθιά πληγή του ελληνισμού. Διδασκόμαστε συνεχώς αλλά δεν ξέρω αν μαθαίνουμε τελικά πως οι πόλεμοι μόνο συμφορά φέρνουν κι απελπισία. Το τραγούδι με τον στίχο «Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός κι εγώ λαός κι εσύ λαός» είναι πολιτικό, αντιπολεμικό τραγούδι και τονίζει πως οι λαοί υποφέρουν από τον πόλεμο είτε είναι από τη μεριά των νικητών είτε από την πλευρά των ηττημένων. Αναφορά αυτή κυρίως για τους πολεμοχαρείς ηγέτες.

-- Μετράτε 55 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι, συνεργαστήκατε με όλους τους μεγάλους συνθέτες και έχετε διεθνή αναγνώριση. Τι θα ξεχωρίζατε από όλη αυτήν την πλούσια διαδρομή;

-- Γνώρισα σπουδαίους δημιουργούς. Μου εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους, εκφράστηκαν μέσα από τη φωνή μου. Είναι μεγάλη τιμή και τύχη. Πολλές και ξεχωριστές οι συνεργασίες. Κουγιουμτζής, Λοΐζος, Καλδάρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, οι λαϊκοί μας συνθέτες, τα ρεμπέτικα, οι τραγουδοποιοί της νεότερης γενιάς, οι συνεργασίες με ξένους καλλιτέχνες. Δεν μπορώ να ξεχάσω τις μεγάλες συναυλίες στην Ελλάδα και στον κόσμο ούτε όμως εκείνες για την Κύπρο. Τη συναυλία πάνω στο χώμα, στο Σχοινούδι της Ιμβρου. Μεγάλες και πολλές οι συγκινήσεις, μεγάλη και πολλή η αγάπη του κόσμου. Είναι κάτι που έχω ανάγκη να το επιστρέφω όπως μπορώ, όχι μόνο στο κοινό αλλά και στους νέους μουσικούς και τραγουδιστές που αξίζουν. Στο στούντιο προσπαθώ να εκμεταλλευτώ την πείρα και το όνομά μου για να βγουν μπροστά και να γίνει γνωστή η δουλειά τους σε καιρούς δύσκολους για τη δισκογραφία.

 Μια συγκλονιστική συναυλία που έγραψε Ιστορία, ήταν αυτή που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου