ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 15/02/1564

Γεννιέται ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν' απαρνηθεί. Λέγεται πως εξερχόμενος από την Ιερά Εξέταση μουρμούρισε τη γνωστή φράση «και όμως γυρίζει»! 

Γαλιλαίος

15/02/1928

Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (15-18/2/1928), η οποία κάνει γνωστό ότι στις συζητήσεις που έγιναν μέσα στο Κόμμα τα 95% των μελών καταδίκασαν τις θέσεις της λεγόμενης «Ενωμένης Αντιπολίτευσης» και το δημοσιογραφικό της όργανο «Σπάρτακος» (λικβινταριστές-τροτσκιστές).

Επίσης καθαιρεί από την ΚΕ τους Μάξιμο, Σκλάβο, Χαΐνογλου, Νικολινάκο και Χατζησταύρου και αποφασίζει την σύγκληση του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.

15/02/1933

Η αστυνομία, εντείνοντας την τρομοκρατία κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου Εργατών Αγροτών (ΚΚΕ) πολιορκεί συγκέντρωση εργατών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Με αλλεπάλληλες εφόδους επιχειρεί να καταλάβει τα γραφεία που υπερασπίζονται οι εργάτες. Η αστυνομία πυροβολεί, σκοτώνει 7 και τραυματίζει 10δες. 

Ο ματωμένος Φλεβάρης του 1933 στη Θεσσαλονίκη

15/02/1933

Η εργατική τάξη της Ρουμανίας γράφει μια από τις πιο ηρωικές σελίδες της ιστορίας της. 7.000 εργάτες του εργοστασιακού συγκροτήματος «Γκρίβιτσα» στο Βουκουρέστι κατεβαίνουν σε απεργία και καταλαμβάνουν το εργοστάσιο. Στο πλευρό τους προστρέχουν άλλοι 12.000 εργάτες των γύρω εργοστασίων.

Ο στρατός που στέλνεται για να καταπνίξει την απεργία αρνείται να ανοίξει πυρ. Τελικά η κυβέρνηση καταφεύγει σε επίλεκτα τμήματα στρατού και χωροφυλακής που τις πρώτες πρωινές ώρες της 16/2 επιτέθηκαν και κατέλαβαν το εργοστάσιο σκοτώνοντας 400 εργάτες.

Η δολοφονία των απεργών της «Γκρίβιτσας» προκάλεσε μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας στην Ρουμανία αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της εργατικής τάξης πανευρωπαϊκά μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

15/02/1936

Ο Χίτλερ ανακοινώνει τη δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου». Πρόκειται για τον δημοφιλέστατο έως και σήμερα Σκαραβαίο της Volkswagen. 

Το ναζιστικό παρελθόν της Porsche

15/02/1952

Με το «στοιχείο» των ασυρμάτων που στις 14/11/1951 ανακαλύφθηκαν από την Ασφάλεια στη βίλα «Αύρα», αρχίζει στις 15 Φλεβάρη 1952 η δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και ακόμα 28 κομμουνιστών, με την κατηγορία της «διενέργειας κατασκοπείας κατά των συμφερόντων του κράτους» (πρόκειται για το Μεταξικό νόμο 375/1936).

Ο λόγος που το αστικό κράτος «ξεπάγωσε» το νόμο 375/1936 «περί κατασκοπείας» και οδήγησε τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του σε δεύτερη δίκη ήταν πως η κατηγορία της κατασκοπείας ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εμπέσει σε αμνηστία, σε αντίθεση με τις καταδίκες με τον 509, για τις οποίες διαφαινόταν ότι μπορούσε η ποινή του θανάτου να μετατραπεί σε ποινή ισόβιων δεσμών.

Παρά την εγχώρια και διεθνή κατακραυγή, το Στρατοδικείο καταδίκασε τους Νίκο Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη, Δημήτρη Μπάτση, Έλλη Ιωαννίδου, Τάκη Λαζαρίδη, Νίκο Καλούμενο, Χαράλαμπο Τουλιάτο και Μιλτιάδη Μπισμπιάνο σε θάνατο. Την Κυριακή 30 Μάρτη 1952 ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Ηλίας Αργυριάδης, ο Νίκος Καλούμενος και ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκαν στο Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία», υπό το φως των προβολέων των στρατιωτικών αυτοκινήτων.

Συλλαμβάνεταιο Νίκος Μπελογιάννης

Αρχίζειη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη

"Ετσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα. Με την καρδιά μας και με το αίμα μας"

15/02/1988

Πεθαίνει ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, αμερικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ για τη δουλειά του στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική.

15/02/1999

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει παραδώσει στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η είδηση ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν «φιλοξενούνταν» για δεκαπέντε μέρες στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας σκάει σαν βόμβα. Το απόγευμα εκείνης της μέρας, ο Οτσαλάν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πρεσβεία και η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι τα ίχνη του χάθηκαν όταν το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο «εξαφανίστηκε» κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. 

«Σάββα, παιδί μου, πέτα τον έξω»!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραδίνει, στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

15/02/2003

Πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε πάνω από 600 πόλεις παγκοσμίως ενάντια στην επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ. Η συμμετοχή υπολογίζεται σε παραπάνω από 8,5 εκατομμύρια.

3 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι ο πατριωτισμός ενός κόμματος ή και ατόμων ακόμα κρίνεται όταν κινδυνεύουν η ανεξαρτησία, η ελευθερία και ακεραιότητα της πατρίδας μας. Εκεί βρίσκεται η λυδία λίθος, αυτό είναι το κριτήριο για τον πατριωτισμό ενός κόμματος. Και αν θελήσει κανείς με τέτοια κριτήρια να κρίνει το ΚΚΕ, θα δει ότι δεν είναι κόμμα προδοτικό αλλά αντίθετα είναι καθαρά ελληνικό και πατριωτικό.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/02/blog-post_893.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 15 Φεβρουαρίου 1933, η εργατική τάξη της Ρουμανίας γράφει μια από τις πιο ηρωικές σελίδες της ιστορίας της. 7.000 εργάτες του εργοστασιακού συγκροτήματος "Γκρίβιτσα"στο Βουκουρέστι κατεβαίνουν σε απεργία και καταλαμβάνουν το εργοστάσιο.
    Στο πλευρό τους προστρέχουν άλλοι 12.000 εργάτες των γύρω εργοστασίων. Ο στρατός παίρνει εντολές για να καταπνίξει την απεργία, όμως οι στρατιώτες αρνούνται να ανοίξουν πυρ.
    Τελικά, η κυβέρνηση καταφεύγει σε επίλεκτα τμήματα στρατού/χωροφυλακής που τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας (16/2) πραγματοποιούν δολοφονική επίθεση και καταλαμβάνουν το εργοστάσιο. Τουλάχιστον 7 εργάτες δολοφονούνται και δεκάδες τραυματίζονται. Εκατοντάδες απεργοί οδηγήθηκαν σε στρατοδικείο.
    Η σφαγή των απεργών προκάλεσε μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας στην χώρα και σε όλη την Ευρώπη. Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της εργατικής τάξης, πανευρωπαϊκά, μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία (διορίστηκε καγκελάριος 30/1/1933).
    Ο Vasile Roaită, 19χρονος εργάτης στους σιδηροδρόμους που δολοφονήθηκε απο τις δυνάμεις καταστολής (φέρεται να χτύπησε πρώτος την σειρήνα για να ακουστεί η απεργία στην περιοχή)τιμήθηκε σαν ήρωας μετά τον πόλεμο.
    Ο εργάτης Gheorghe Gheorghiu-Dej, οργανωτής της απεργίας, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια καταναγκαστικά έργα. Δραπέτευσε το 1944 και έγινε Γραμματέας του ΚΚ Ρουμανίας και πρώτος ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ρουμανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 15 Φεβρουαρίου 1943, οι ναζί δολοφονούν στο Άουσβιτς τον 33χρονο Πολωνό αντιστασιακό και πρωταθλητή δρομέα μεγάλων αποστάσεων Józef Noji. Από τους καλύτερους δρομείς της χώρας του πριν τον πόλεμο, είχε τερματίσει πέμπτος στα 5000 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου